Visok kolesterol

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

Što je kolesterol?

Kolesterol je vrsta masti. Masti se također nazivaju lipidi.

Vaše tijelo koristi kolesterol za izgradnju važnih dijelova stanica i za izradu određenih probavnih sokova. Vaše tijelo treba kolesterol. No, ako imate previše kolesterola u krvi (visoki kolesterol), to može uzrokovati zdravstvene probleme.

  • Visoki kolesterol tijekom vremena dovodi do začepljenja arterija

  • Začepljene arterije mogu uzrokovati srčani udar, moždani udar, i oslabljenu cirkulaciju u nogama (periferna arterijska bolest)

  • Visoki kolesterol možete liječiti vježbanjem, mijenjanjem onoga što jedete i uzimanjem lijekova

Odakle dolazi kolesterol?

Kolesterol u vašem tijelu dolazi s dva mjesta:

  • Dio kolesterola dolazi iz prehrane određenom hranom

  • Dio kolesterola se stvara u vašem tijelu od drugih tvari

Koje su različite vrste kolesterola?

Postoji nekoliko vrsta kolesterola. Postoje dva važna tipa:

  • LDL kolesterol (loš kolesterol)

  • HDL kolesterol (dobar kolesterol)

Ukupni kolesterol je količina svih različitih vrsta kolesterola u vašem krvotoku.

Je li visok kolesterol loš?

Ukoliko imate visoke razine LDL kolesterola dugo vremena, to može uzrokovati otvrdnuće arterija(ateroskleroza). Vaše arterije se začepe mješavinom kolesterola, masti i drugih tvari. Vaša krv ima poteškoće prolaska kroz začepljene žile. Ponekad se u začepljenim područjima formiraju krvni ugrušci i potpuno zaustave protok krvi. Zaustavljanje krvotoka u krvnim žilama srca uzrokuje srčani udar. Začepljenje krvnih žila mozga uzrokuje moždani udar.

Postizanje visoke razine HDL kolesterola smanjuje vjerojatnost da ćete dobiti aterosklerozu. Zato se HDL naziva dobrim kolesterolom.

Što uzrokuje visoki kolesterol?

Tijelo nekih ljudi stvara previše kolesterola, bez obzira na to što jedu. Ova vrsta problema s visokim kolesterolom pojavljuje se u obiteljima.

Visoki kolesterol također može uzrokovati:

  • Jedenje puno hrane s visokim udjelom masti i kolesterola

  • Ukoliko imate dijabetes

  • Manjak fizičke aktivnosti

  • Pijenje previše alkohola

  • Uzimanje određenih lijekova

Ne morate biti debeli da biste imali visoki kolesterol.

Koji su simptomi visokog kolesterola?

Visoki kolesterol obično ne uzrokuje simptome. Međutim, u teškim slučajevima možete dobiti:

  • Male žućkaste kvrge na koži od viška masnoća (ksantomi)

Kako liječnici mogu reći mogu li imati visoki kolesterol?

Jednostavan test krvi može liječnicima reći imate li visoki kolesterol. Liječnici preporučuju testiranje kolesterola:

  • Djeci u dobi od 9 do 11 godina

  • Odraslima nakon 20 godina

Odrasli trebaju testirati kolesterol svakih 4 do 6 godina.

Kako liječnici liječe visoki kolesterol?

Visoki kolesterol može se liječiti:

  • Smanjenom konzumacijom masti (osobito zasićenih masti) i kolesterola

  • Fizičkom aktivnošću (npr. Brzo hodanje) najmanje 30 minuta dnevno, 5 puta tjedno

  • Prestankom pušenja ako pušite

  • Uzimanjem lijekova koji snižavaju kolesterol

Hrana koja ima nizak udio zasićenih masti i kolesterola uključuje:

  • Voće i povrće (bilo da su svježi, smrznuti, konzervirani ili sušeni)

  • Nemasno meso, kao što su riba, piletina i puretina bez kože, te nemasne vrste govedine, janjetine, svinjetine i teletine

  • Kruh od cjelovitih žitarica i žitarice, kao što su zobena kaša, mekinje, raž i kruh od više vrsta žitarica

  • Mliječni proizvodi niske masnoće, kao što su obrano ili 1% mlijeko, nemasni ili bezmasni jogurt, te sirevi bez masnoće

  • Nezasićena biljna ulja, poput uljane repice, masline, kukuruza, šafranike, sezama, soje i suncokreta

Hrana koja ima visok udio zasićenih masti i kolesterola uključuje:

  • Maslac, vrhnje ili zasićene masti i ulja

  • Kobasice, nareske, hrenovke, organsko meso, rezance, žumanjke i masne vrste govedine, janjetine i svinjetine

  • Pekarske proizvode kupljene u trgovini, kao što su pite, kolači, krafne i kolačiće i krekere s visokim udjelom masti

  • Visoko-masne mliječne proizvode, poput punomasnog mlijeka, vrhnja, punomasnog jogurta, većine sireva, maslaca i sladoleda

  • Ulja s visokim sadržajem zasićenih masnoća, kao što su kokosovo ulje, palmino ulje, mast i slanina