Anemija kronične bolesti

Autor: Evan M. Braunstein, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Dajana Deak, dr. med.

U anemiji kroničnih bolesti upala, uzrokovana kroničnim poremećajem, usporava proizvodnju crvenih krvnih stanica i ponekad smanjuje preživljavanje crvenih krvnih stanica.

(Vidi također Pregled anemije)

Kronična bolest je ona koja traje 3 mjeseca ili dulje. Širom svijeta, anemija kronične bolesti je druga najčešća vrsta anemije.

Kronična bolest često dovodi do anemije, osobito kod starijih osoba. Stanja kao što su infekcije, autoimuni poremećaji (osobito reumatoidni artritis), poremećaji bubrega i rak najčešće uzrokuju anemiju kronične bolesti. Postoje tri načina kako kronična bolest uzrokuje anemiju:

  • Supresija proizvodnje crvenih krvnih stanica u koštanoj srži

  • Skraćenje životnog vijeka crvenih krvnih stanica

  • Problemi s načinom na koji tijelo koristi željezo

Supresija proizvodnje crvenih krvnih zrnaca obično nije teška pa se anemija razvija polako i vidljiva je tek nakon nekog vremena.

Kada postoji problem u tome kako tijelo koristi željezo, koštana srž ne može koristiti pohranjeno željezo za stvaranje novih crvenih krvnih stanica.

Budući da se anemija kronične bolesti razvija polako i općenito je blaga, obično uzrokuje malo simptoma ili ih uopće ne uzrokuje. Kada se simptomi jave, oni obično nastaju zbog bolesti koja uzrokuje anemiju, a ne zbog same anemije.

Dijagnoza

  • Krvni testovi

Ne postoje specifični laboratorijski testovi za dijagnosticiranje anemije kronične bolesti pa se dijagnoza obično postavlja isključivanjem drugih uzroka. U ljudi kojima je dijagnosticirana anemija kronične bolesti, liječnici mogu raditi krvne testove kako bi dijagnosticirali poremećaj koji uzrokuje anemiju.

Liječenje

  • Liječenje poremećaja koji uzrokuje anemiju

  • Ponekad lijekovi koji stimuliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica

Budući da ne postoji specifičan tretman za ovu vrstu anemije, liječnici liječe poremećaj koji ju uzrokuje. Ako poremećaj koji uzrokuje anemiju ne reagira na liječenje, mogu se dati eritropoetin ili darbepoetin, lijekovi koji stimuliraju koštanu srž na proizvodnju crvenih krvnih stanica. Dodaci željeza se obično daju kada se koristi eritropoetin ili darbepoetin kako bi se osiguralo da tijelo na te lijekove reagira na odgovarajući način. Uzimanje dodatnog željeza ili vitamina ne pomaže ako se eritropoetin ili darbepoetin ne koriste.

U rijetkim slučajevima kada anemija postane teška, transfuzija može pomoći.