Ponavljajuća respiratorna papilomatoza

Autor: Udayan K. Shah, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Ponavljajuća respiratorna papilomatoza je rijedak, nekancerozni (benigni) tumor dišnog sustava, koji obično zahvaća glasnice (grkljan).

Ponavljajuća respiratorna papilomatoza je uzrokovana humanim papiloma virusom. Ovi tumori se najčešće dijagnosticiraju na glasnicama kao laringealni papilomi. Iako se mogu javiti u bilo kojoj dobi, najčešće se javljaju u djece u dobi 1 do 4 godine.

Može se posumnjati na papilome glasnica, ukoliko roditelj primijeti promuklost, slabi plač ili druge promjene djetetovog glasa. Papilomi se često vraćaju i povremeno se šire u dušnik (traheju) i pluća, ometajući dišni put. U rijetkim slučajevima mogu postati maligni.

Laringealni papilomi se dijagnosticiraju pomoću laringoskopa, kojim se pregledavaju glasnice. Zatim se uzima komadić tkiva papiloma za analizu (biopsija) kako bi potvrdili dijagnozu.

Liječenje

  • Kirurško uklanjanje

Iako neki tumori mogu sami nestati u pubertetu, preporučuje se liječenje ponavljajućih respiratornih papiloma. Papilomi se obično kirurški odstranjuju. Budući da se tumori često ponovno vraćaju, nekoj djeci je potrebno više kirurških zahvata.

Ostale metode liječenja (kao što je terapija laserom ili fotodinamska terapija— vidi: Korištenje lasera za liječenje problema kože), kao i antivirusni lijekovi (poput cidofovira) primijenjuju se kod težih slučajeva.