Tjelesni miris

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Miris tijela koji prekomjeran ili izrazito lošeg mirisa kao posljedica razgradnje znoja od strane bakterija i kvasnica koji inače normalno žive na koži.

(Vidi također Uvod u poremećaje znojenja.)

Znoj izlučuju apokrine i ekrine žlijezde. Apokrine žlijezde nalaze u području pazuha, genitalno, oko anusa i oko bradavica. Ekrine žlijezde se nalaze gotovo posvuda u koži. Znoj koju izlučuju apokrine žlijezde (smještene u području pazuha, genitalija, oko anusa i oko bradavica) nema neugodan miris dok ga ne razgrade bakterije i kvasnice koji normalno žive na koži. Nakon razgradnje, miris postaje smrdljiv.

Zavlačenje pod kožu

Koža ima tri sloja. Ispod površine kože nalaze se živci, živčani završetci, žlijezde, folikuli dlake i krvne žile. Znoj čini znojne žlijezde na koži i odvodi ih na površinu kože pomoću kanala.

 

Bromhidroza je posljedica loše higijene. Također se može pojaviti nakon konzumacije određene hrane (poput curryja, češnjaka, luka i alkohola) i uzimanja određenih lijekova (poput penicilina). Bromhidroza se češće pojavljuje kod ljudi koji se pretjerano znoje.

Pranje sapunom i vodom dvaput dnevno obično uklanja bakterije i kvasnice koji uzrokuju neugodan miris. Kod nekih pacijenata nužno je pranje antiseptičnim sapunom, koji se može kombinirati s antibakterijskim kremama koje sadrže klindamicin ili eritromicin tijekom nekoliko dana. Odstranjivanje dlačica u pazusima može također pomoći u kontroli neugodnog mirisa. Odjeću također treba često prati.