Atrezija jednjaka s traheoezofagealnom fistulom

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Kod atrezije jednjaka, jednjak se sužava ili postoji slijepi kraj jednjaka (kada jednjak ne dolazi do želuca). Većina novorođenčadi s atrezijom jednjaka također ima abnormalnu vezu između jednjaka i dušnika (traheje) koji se naziva traheoezofagealna fistula.

Jednjak je dugi cjevasti organ koji povezuje usta sa želucem. U atreziji jednjaka, hrana nikako ili teško dolazi do želudca.

Mnoga djeca s atrezijom jednjaka i traheoezofagealnom fistulom imaju druge mane, kao što su mane kralježnice, srca, bubrega, spolnih organa, uha i udova kao i usporen psihomotorni razvoj.

Traheoezofageala fistula je opasna jer je postoji prolaz koji omogućuje progutanoj hrani ili slini da prođu do pluća, što dovodi do kašljanja, gušenja, otežanog disanja, a može se razviti i aspiracijska pneumonija (zbog udisanja hrane ili sline). Hrana ili tekućina u plućima može smanjiti količinu kisika u krvi, što dovodi do plavkaste promjene boje kože (cijanoza).

(Vidi također Pregled mana probavnog sustava.)

Simptomi

Novorođenče s atrezijom jednjaka obilno slini, kašlje i guši se inakon hranjenja.

Dijagnoza

  • Prije rođenja, prenatalni ultrazvučni pregledi

  • Nakon rođenja, postavljanje cijevi kroz jednjaka u želudac i rendgensko snimanje

Liječnici mogu posumnjati na postojanje atrezije jednjaka prije rođenja na temelju prenatalnih ultrazvučnih pregleda ili nakon rođenja na temelju simptoma.

Ako liječnici posumnjaju na ovu manu nakon rođenja, prvo pokušaju proći s tankom cjevčicom kroz jednjak do želuca. Ako je cjevčica ne prolazi, napravi se rendgensko snimanje kako bi potvrdili dijagnozu i utvrdili točnu dubinu ove mane.

Liječenje

  • Kirurško liječenje

Prije nego li se pristupi kirurškom zahvatu potrebno je napraviti sve pripreme u cilju sprečavanja komplikacija, kao što je aspiracijska pneumonija. Prvo se prekine hranjenja usta, a cijev se postavlja u gornji dio jednjaka kako bi se kontinuirano usisavala slina prije nego što dođe do pluća. Dijete se hrani venskim putem (intravenski).

Kirurški zahvat se mora izvesti brzo kako bi se uspostavila normalna veza između jednjaka i želuca i zatvorila veza između jednjaka i dušnika.