Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Autor: Christopher P. Raab, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti je iznenadna, neočekivana smrt, obično za vrijeme spavanja, koja se javlja u naizgled zdravog djeteta u dobi 1 godine ili mlađoj dobi.

  • Uzrok sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) nije poznat.

  • Stavljanje djece prilikom spavanja na leđa; uklanjanje jastuka, odbojnika i igračaka iz krevetića; zaštita djece od pregrijavanja; i sprječavanje udisanja duhanskog dima može spriječiti SIDS.

  • Roditelji koji su izgubili dijete zbog SIDS-a trebali bi potražiti savjetovanje i grupe za podršku roditeljima.

Iako je sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koji se naziva i smrt u kolijevci, rijetkost u SAD-u (oko 1 na 2.000), jedan je od najčešćih uzroka smrti kod djece u dobi od 2 tjedna do 1 godine. Najčešće pogađa djecu između drugog i četvrtog mjeseca života. Sindrom se pojavljuje u cijelom svijetu. Postoje mnogi čimbenici rizika.

Čimbenici rizika za sindrom iznenadne dojenačke smrti

Djeca koja su izložena ovim rizicima imaju povećani rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS):

Uzroci

Uzrok sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) nije poznat. Može se javiti zbog abnormalnosti disanja. Dio djece sa SIDS-om su imala znakove niske razine kisika u krvi i imala su razdoblja u kojima su prestajala disati (apneje).

Polaganje beba na trbuh prilikom spavanja i korištenje mekih posteljina (kao što su jastuci i jastučići od vune) povezani su sa SIDS-om. Zajedničko spavanje s djetetom na kauču, jastuku ili krevetu (vidi co-sleeping) također povećava rizik od SIDS-a.

Dijagnoza

  • Obdukcija

Liječnici ne mogu napraviti dijagnozu SIDS-a bez obdukcije (pregled i pregled tijela nakon smrti) kako bi se isključili drugi uzroci iznenadne, neočekivane smrti (kao što je intrakranijalno krvarenje, meningitis, ili miokarditis).

Liječnici također trebaju procijeniti je li dijete ugušeno ili umrlo kao posljedica zlostavljanja.

prevencija

  • Stavljanje djece prilikom spavanje na leđa

Unatoč poznatim čimbenicima rizika za SIDS, ne postoji siguran način da bi se on spriječio. Međutim, čini se da određene mjere pomažu, osobito kada djeca spavaju na leđima na čvrstom madracu. Broj smrtnih slučajeva SIDS-a dramatično se smanjio od kada je sve više roditelja počelo stavljat djecu prilikom spavanja na leđa (vidi Safe to Sleep® kampanju). Roditelji također trebaju ukloniti jastuke, odbojnike i igračke koje mogu blokirati disanje djeteta. Izbjegavanje pretjeranog zamatanja djeteta i zaštita djece od pregrijavanja također može pomoći. Dojenje i sprječavanje djeteta od udisanja duhanskog dima može pomoći, a također imati i druge zdravstvene koristi.

Nema dokaza da kućni monitori za praćenje disanja smanjuju rizik od SIDS-a.

Pomoć roditeljima koji su izgubili dijete zbog SIDS-a

  • Savjetovanje

  • Grupe za podršku

Roditelji koji su izgubili dijete zbog SIDS-a su pogođeni tugom i nespremni su za tragediju koja im se dogodila. Obično se osjećaju krivima. Roditelji mogu biti dodatno traumatizirani istragama koje provode policija, socijalni radnici ili drugi. Savjetovanje i podrška posebno obučenih liječnika i medicinskih sestara, kao i drugih roditelja koji su izgubili dijete zbog SIDS-a, ključni su za pomoć roditeljima u nošenju s tragedijom koja im se dogodila. Stručnjaci mogu preporučiti materijale za čitanje, web stranice (posjetite www.sids.org) i grupe za podršku roditeljima.

Više informacija

  • Safe to Sleep® kampanja

  • American SIDS Institute