Menopauza

Autor: JoAnn V. Pinkerton, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Menopauza je posljednja menstruacija u životu, čime završava reproduktivna sposobnost žene.

 • Do nekoliko godina prije i odmah nakon menopauze, razine estrogena uvelike se mijenjaju, menstruacijski ciklus postaje nepravilan i mogu se pojaviti simptomi (kao što su napadaji vrućine).

 • Nakon menopauze, gustoća kosti se smanjuje.

 • Menopauza se dijagnosticira kada žena nije imala menstruaciju u zadnjih godinu dana. To je moguće potvrditi i laboratorijskim testovima.

 • Određene mjere, uključujući hormonsku terapiju i druge lijekove, mogu smanjiti simptome.

Tijekom reproduktivnog razdoblja, menstruacije se obično javljaju otprilike u mjesečnim ciklusima, uz otpuštanje jajne stanice (ovulacija) oko 2 tjedna nakon prvog dana menstruacijskog ciklusa. Da bi menstrualni ciklus bio redovit, jajnici moraju proizvesti dovoljno hormona estrogena i progesterona.

Menopauza nastaje jer žene stare, jajnici prestaju proizvoditi estrogen i progesteron. Nekoliko godina prije menopauze, proizvodnja estrogena i progesterona počinje se mijenjati, a menstruacija i ovulacija se pojavljuju rjeđe. Na kraju menstruacija i ovulacija trajno završavaju, a trudnoća se više ne može spontano pojaviti. Ženina posljednja menstruacija može se identificirati tek kasnije, nakon što nije imala menstruaciju najmanje jednu godinu. (Žene koje ne žele zatrudnjeti trebale bi koristiti kontracepciju dok ne prođe 1 godina od posljednje menstruacije.)

Perimenopauza odnosi se na razdoblje od nekoliko godina prije i 1 godinu nakon posljednje menstruacije. Period perimenopauze značajno varira. Tijekom perimenopauze, razine estrogena i progesterona također variraju. Smatra se da te hormonske fluktuacije uzrokuju simptome menopauze koje doživljavaju mnoge žene u 40-ima.

Menopauzalna tranzicija predstavlja dio perimenopauze koji vodi do posljednje menstruacije. Karakteriziraju ga promjene u obrascu menstrualnog ciklusa. Menopauzalna tranzicija traje od 4 do 8 godina. Dulje traje kod žena koje puše i kod žena koje su bile mlađe kad je počelo.

Postmenopauza predstavlja razdoblje nakon posljednje menstruacije.

U Sjedinjenim Državama, prosječna dob za menopauzu je oko 52 godine. Međutim, menopauza se može pojaviti normalno kod žena u dobi od 45 (ili čak 40) i do 55. godine života. Menopauza može početi u mlađoj dobi kod žena koje:

 • Puše

 • Žive na visokoj nadmorskoj visini

 • Su pothranjene

Menopauza se smatra preuranjenom kada se pojavi prije 40. godine. Preuranjena menopauza smatra se i primarnom insuficijencijom jajnika.

Simptomi

Simptomi perimenopauze

Tijekom perimenopauze simptomi mogu biti nepostojeći, blagi, umjereni ili teški. Simptomi mogu trajati od 6 mjeseci do oko 10 godina, ponekad i duže.

Nepravilna menstruacija može biti prvi simptom perimenopauze. Tipično, menstruacije se pojavljuju češće, a zatim rjeđe, ali je moguć bilo koji oblik pojavljivanja. Menstruacijska krvarenja mogu biti kraća ili dulja, svjetlija ili teža. Mogu se pojavljivati mjesecima, a onda opet postati redoviti. Kod nekih žena menstruacijska krvarenja se javljaju redovito do menopauze.

Napdaji vrućine zahvaćaju 75 do 85% žena. Obično počinju prije nego ciklusi prestanu. Traju u prosjeku gotovo 7 i pol godina, ali mogu trajati i više od 10 godina. Obično, napadaji vrućine postaju blaži i rjeđe se pojavljuju kako vrijeme prolazi.

Uzrok napadaja vrućine je nepoznat. To može uključivati resetiranje termostata mozga (hipotalamusa) koji kontrolira tjelesnu temperaturu. Zbog toga vrlo malo povećanje temperature može učiniti da žene osjećaju vrućinu. Napadaji vrućine mogu biti povezani s fluktuacijama u razini hormona. Nema znanstvenih dokaza da začinjena hrana ili alkoholna pića izazivaju napadaje vrućine.

Tijekom napadaja vrućine, krvne žile u blizini površine kože se šire (dilatiraju). Kao rezultat toga, protok krvi se povećava, uzrokujući da koža, osobito na glavi i vratu, postane crvena i topla (zajapurena). Žene se osjećaju toplinu ili vrućinu, a znojenje može biti obilno. Napadaji vrućine se ponekad nazivaju valovima vrućine jer lice može postati crveno.

Napdaji vrućine traju od 30 sekundi do 5 minuta i može je pratiti zimica. Noćno znojenje su napadaji vrućine koje se događaju noću.

Ostali simptomi mogu se pojaviti u vrijeme menopauze. Promjene u razinama hormona koje se pojavljuju u ovom trenutku mogu pridonijeti sljedećem:

 • Napetost dojki

 • Promjene raspoloženja

 • Pogoršanje migrene koje se događa neposredno prije, za vrijeme ili neposredno nakon menstruacije (menstrualne migrene)

Depresija, razdražljivost, tjeskoba, nervoza, poremećaji spavanja (uključujući nesanicu), gubitak koncentracije, glavobolja i umor se također mogu pojaviti. Mnoge žene doživljavaju ove simptome tijekom perimenopauze i pretpostavljaju da je uzrok menopauza. Međutim, dokazi koji potvrđuju povezanost između menopauze i tih simptoma su nejasni. Ovi simptomi nisu izravno povezani s smanjenjem razine estrogena koje se javljaju u menopauzi. I mnogi drugi čimbenici (kao što je starenje ili drugi poremećaji) mogu objasniti simptome.

Noćno znojenje može poremetiti san, doprinoseći umoru, razdražljivosti, gubitku koncentracije i promjenama raspoloženja. U takvim slučajevima ti simptomi mogu biti neizravno (preko noćnog znojenja) povezani s menopauzom. Međutim, tijekom menopauze poremećaji spavanja su česti čak i kod žena koje nemaju napadaje vrućine. Stresna razdoblja (kao što su briga o adolescentnom djetetu, zabrinutost zbog starenja, briga za starije roditelje i promjene u bračnim odnosima) mogu doprinijeti poremećajima sna. Dakle, odnos između umora, razdražljivosti, gubitka koncentracije i promjena raspoloženja izgleda manje jasan.

Simptomi nakon menopauze

Mnogi simptomi koji se javljaju tijekom perimenopauze, iako uznemirujuće, postaju manje učestali i manje intenzivni nakon menopauze. Međutim, smanjenje razine estrogena uzrokuje promjene koje mogu i dalje negativno utjecati na zdravlje (na primjer, povećanje rizika od osteoporoze). Ove se promjene mogu pogoršati, osim ako se poduzmu mjere za njihovo sprječavanje. To može utjecati na sljedeće:

 • Reproduktivni trakt: Stijenka vagine se stanjuje, postaje suha i manje elastična (stanje koje se naziva vaginalna atrofija ili ponekad neprikladno nazvan atrofični vaginitis). Ove promjene mogu uzrokovati bolne spolne odnose. Drugi spolni organi- male usne, klitoris, maternica i jajnici - smanjuju se. Seksualni nagon (libido) obično se smanjuje s godinama. Većina žena još uvijek može doživjeti orgazam, ali neke zahtijevaju više vremena za postizanje orgazma.

 • Mokraćni trakt: Stijenka uretre postaje tanja i mokraćna cijev postaje kraća. Zbog tih promjena, mikroorganizmi mogu lakše ući u organizam, a neke žene lakše razviju infekcije mokraćnog sustava. Žena s infekcijama mokraćnih puteva mogu osjetiti osjećaj pečenja pri mokrenju. Nakon menopauze, potreba za mokrenjem može iznenada postati neodoljiva (zove se urgencija), ponekad rezultirajući urinarnom inkontinencijom- nenamjerni prolaz urina. Inkontinencija mokraće postaje sve češća i ozbiljnija s godinama. Međutim, koliko menopauza doprinosi inkontinenciji, nije jasno. Mnogi drugi čimbenici, kao što su učinci prethodnih porođaja, pretilost i uporaba hormonske terapije, doprinose inkontinenciji.

 • Koža: Smanjenje razine estrogena, kao i starenje, uzrokuje smanjenje količine kolagena (proteina koji čini kožu jakom) i elastina (proteina koji kožu čini elastičnom). Tako koža može postati tanja, suha, manje elastična i osjetljivija na ozljede.

 • Kosti: Smanjenje razine estrogena često dovodi do smanjenja gustoće kostiju, a ponekad i do osteoporoze jer estrogen pomaže u održavanju strukture kosti. Kosti postaju manje guste i slabije, što dovodi do učestalijih prijeloma. Tijekom prvih 5 godina nakon menopauze, gustoća kosti se brzo smanjuje. Nakon toga se smanjuje otprilike istom brzinom kao i kod muškaraca (za oko 1 do 3% svake godine).

 • Razine masnoća (lipida): Nakon menopauze, razina lipoproteina niske gustoće (LDL - loš) kolesterol se povećava. Razine lipoproteina visoke gustoće (HDL - dobar) kolesterol ostaju približno iste kao i prije menopauze. Promjena razine LDL može djelomično objasniti zašto ateroskleroza i na taj način koronarna bolest postaju češći kod žena nakon menopauze. Međutim, jesu li te promjene posljedica starenja ili smanjenja razine estrogena nakon menopauze je nejasna. Do menopauze, visoke razine estrogena mogu štititi od koronarne arterijske bolesti.

Genitourinarni sindrom menopauze je novi, točniji izraz koji se koristi za simptome koji utječu na vaginu i urinarni trakt i koji su uzrokovani menopauzom, kao što su suhoća rodnice, bol tijekom spolnog odnosa, urgencije i infekcije mokraćnog sustava. Ovi simptomi uključuju suhoću vagine, bol tijekom spolnog odnosa, učestalo mokrenje i urinarne infekcije.

Dijagnostika

 • Procjena liječnika

 • Rijetko su potrebni laboratorijski testovi za mjerenje razine hormona

U oko tri četvrtine žena menopauza je očigledna. Stoga laboratorijski testovi obično nisu potrebni.

Ako menopauza započne nekoliko godina prije 50. godine ili ako simptomi nisu jasni, mogu se napraviti testovi kako bi se provjerili poremećaji koji mogu poremetiti menstruaciju. Rijetko, ako je potrebno potvrditi menopauzu ili perimenopauzu, obavljaju se krvne pretrage kako bi se izmjerila razina hormona koji stimulira folikul (koji stimulira jajnike da proizvode estrogen i progesteron).

Prije početka liječenja liječnici rade sljedeće:

 • Detaljna obiteljska i osobna anamneza

 • Ginekološki pregled, uključujući dojke i pregled zdjelice te mjerenje krvnog tlaka

Tijekom pregleda zdjelice, liječnici provjeravaju tipične promjene u vagini koje podupiru dijagnozu menopauze. Liječnici također provjeravaju abnormalnosti u reproduktivnim organima.

Povijest bolesti žene i obiteljska anamneza pomažu liječnicima da utvrde rizik od razvoja određenih poremećaja nakon menopauze.

Mamografija, ako to nije učinjeno u posljednje vrijeme, provodi se kao dio rutinske skrbi. Mogu se napraviti laboratorijski testovi.

Gustoća kostiju mjeri se kod sljedećih žena:

 • Oni s visokim rizikom od osteoporoze ili loma koji je posljedica relativno malog naprezanja ili pada i ne bi uzrokovao lom zdrave kosti (nazvan lom krhkosti)

 • Oni koji su imali poremećaj prehrane ili operacija premoštenja želuca

 • One koje imaju kortikosteroide u kroničnoj terapiji

 • Oni koji imaju nizak indeks tjelesne mase (BMI), Crohnova bolest, ili sindrom malapsorpcije

 • Sve žene starije od 65 godina

Liječenje

 • Opće mjere

 • Neki lijekovi

 • Komplementarna i alternativna medicina

 • Hormonska terapija

Razumijevanje onoga što se događa tijekom perimenopauze može pomoći ženama da se nose sa simptomima. Razgovor s drugim ženama koje su prošle kroz menopauzu ili sa svojim liječnikom također može pomoći.

Liječenje menopauze usredotočeno je na ublažavanje simptoma kao što su napadaji vrućine i suhoća vagine. Opće mjere mogu pomoći, ali kada je potrebno drugo liječenje, najučinkovitija je

Progestagen su sintetski i prirodno prisutni oblici progesterona (ženskog hormona). Drugi izraz, progestin, odnosi se samo na sintetske oblike.

Učinkovite mjere koje ne uključuju hormone uključuju

 • Hipnoza od strane kvalificiranog zdravstvenog praktičara kako bi se olakšali napdaji vrućine.

 • Kognitivna bihevioralna terapija

 • Drugi lijekovi kao što su dvije vrste antidepresiva (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina ili serotoninski inhibitori ponovnog preuzimanja) norepinefrin ili antikonvulzivni gabapentin

Kognitivno-bihevioralna terapija prilagođena je za primjenu tijekom menopauze i postmenopauze. Može pomoći ženama da upravljaju napadajima vrućine i noćnim znojenjem.

Opće mjere

Sljedeće vam može pomoći u uklanjanju valova vrućine:

 • Nositi slojevitu odjeću, koja se može skinuti kada žena osjeti vrućinu i koja se može obući kad se osjeća hladno, mogu joj pomoći da se nosi s napadajima vrućine.

 • Nošenje odjeće koja diše (kao što je pamučno rublje i odjeća za spavanje) ili koja može odagnati vlagu (kao što su određene vrste donjeg rublja i odjeća za vježbanje) može povećati udobnost.

 • Izbjegavanje vrućih okruženja i jakih svjetala također mogu pomoći.

 • Korištenje ventilatora ili spuštanje termostata može pomoći.

 • Redovito vježbanje i gubitak težine mogu vam pomoći u kontroli napadaja vrućine uz druge zdravstvene koristi.

Iako redovite tehnike vježbanja i / ili opuštanja mogu biti od opće koristi za žene, ne smatra se da ublažavaju pojavu napadaja vrućine.

Kako bi lakše utjecale na poremećaje spavanja, žene mogu slijediti rutinu kako bi se smirile prije nego što odu u krevet i kad ih probudi noćno znojenje. Razvoj dobrih navika spavanja uz redovitu tjelovježbu može pomoći boljem spavanju.

Kontrola mjehura može se poboljšati uz Kegelove vježbe. One se zasnivaju na kontrakcijama mišića dna zdjelice kojima se zaustavlja protok mokraće. Žene se mogu naučiti kako koristiti biofeedback kako bi im pomogli naučiti kontrolirati svoje mišiće zdjelice. Biofeedback je metoda dovođenja nesvjesnih bioloških procesa pod svjesnu kontrolu. To uključuje korištenje elektroničkih uređaja za mjerenje informacija o tim procesima i izvješćivanje o tome umu kao svjesnoj razini.

Ako suhoća vagine čini bolnim seksualni odnos, može vam pomoći lubrikant za vaginu bez recepta. Za neke žene pomaže nanošenje vaginalne kreme svakih 1 do 3 dana. Ostati seksualno aktivan ili masturbirati također pomaže poticanjem protoka krvi u vaginu i okolna tkiva te održavanjem fleksibilnosti tkiva.

Lijekovi

Nekoliko vrsta lijekova može pomoći u ublažavanju nekih simptoma povezanih s menopauzom.

Sljedeće vam može pomoći u uklanjanju valova: Gabapentin, antikonvulziv i antidepresivi (kao što su desvenlafaksin, fluoksetin, paroksetin, sertralin ili venlafaksin) donekle su učinkoviti u ublažavanju napadaja vrućine, ali su manje učinkoviti od hormonske terapije. Antidepresivi također mogu pomoći smanjiti depresiju, tjeskobu i razdražljivost. Međutim, nijedan od ovih lijekova nije tako učinkovit u ublažavanju simptoma menopauze kao hormonska terapija.

Pomoć za spavanje ponekad se preporuča za ublažavanje nesanice.

Neki lijekovi se koriste za liječenje simptoma i učinaka menopauze

Lijek

Prednosti

Nedostaci

Određivanje je li rizik od određenih poremećaja povećan samim estrogenom ili estrogenom uz progestagen (kombinirana terapija) je težak.

HDL = lipoprotein visoke gustoće; LDL = lipoprotein niske gustoće.

Ženski hormoni

* Terapija estrogenom, sa ili bez progestogena

Olakšava napadaje vrućine, noćno znojenje, suhoću vagine i bol tijekom spolnog odnosa

Pomaže u prevenciji osteoporoze i smanjuje rizik od prijeloma kostiju

Kombinirana terapija (estrogen i progestagen):

* Samo estrogen:

 • Povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama i plućima, moždanog udara, poremećaja žučnog mjehura i urinarne inkontinencije

 • Povećava rizik od rak endometrija (rak sluznice maternice)

 • Može malo povećati rizik od raka dojke, ali vjerojatno ne praćenjem kroz dugi niz godina

Progestogen, kao što je medroksiprogesteron acetat ili mikronizirani progesteron (prirodni, a ne sintetski progesteron)

Smanjuje rizik od raka endometrija, koji je povezan s uzimanjem samo estrogena

Nije tako učinkovit kao estrogen za ublažavanje napadaja vrućine

Ne ublažava suhoću vagine

Može uzrokovati nadutost u trbuhu, osjetljivost dojki, povećanu gustoću dojke, poremećaje raspoloženja i / ili glavobolju

Povećava razinu LDL (lošeg) kolesterola

Može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama i plućima

Ima manje jasne učinke na rizik od drugih poremećaja

Mikronizirani progesteron: Može imati manje negativan učinak na raspoloženje i LDL kolesterol nego sintetski progestini

Može uzrokovati pospanost (i tako se obično uzima noću)

Čini se da ima manje nuspojava od drugih progestagena

Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERMs)

Ospemifen

Olakšava bol tijekom odnosa

Može privremeno pogoršati napadaje vrućine

Konjugirani estrogen plus bazedoksifen

Konjugirani estrogen plus bazedoksifen (SERM)

Ublažava valove vrućine, poboljšava san, sprječava gubitak kostiju i smanjuje atrofiju vagine (stanjivanje i sušenje vagine uz gubitak elastičnosti)

Smanjuje učestalost osjetljivosti i krvarenja dojke

Čini se da ne povećava gustoću dojke ili učestalost raka dojke

Štiti maternicu bez potrebe za progestogenom

Može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama i plućima

Antidepresivi

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), kao što su desvenlafaksin, fluoksetin, sertralin, paroksetin u niskim dozama i paroksetin s produljenim otpuštanjem

Serotonin-norepinefrin inhibitori ponovnog preuzimanja, kao što je venlafaksin

Oslobađa od depresije, tjeskobe, razdražljivosti i nesanice

Donekle su učinkoviti za ublažavanje napadaja vrućine.

Ovisno o lijeku, mogu imati nuspojave, kao što su seksualna disfunkcija, mučnina, proljev, gubitak težine (kratkoročno), povećanje težine (dugoročno), pospanost (sedacija), suha usta, zbunjenost i povećana ili smanjen krvni tlak

Antiepileptici (monoterapija)

gabapentin

Donekle je djelotvoran za ublažavanje napadaja vrućine i može pomoći u olakšavanju noćnog znojenja

Može imati nuspojave kao što su pospanost, vrtoglavica, glavobolja, osip, povećanje težine i oticanje nogu

Komplementarna i alternativna medicina

Neke žene uzimaju ljekovito bilje i druge dodatke kako bi ublažili napadaje vrućine, razdražljivost, promjene raspoloženja i gubitak pamćenja. Međutim, crni cohosh, druga ljekovita bilja (kao što su dong quai, večernji jaglac, ginseng i gospina trava) i lijekovi bez recepta nisu učinkovitiji od placeba, koja je koristan u otprilike 50% slučajeva. Također, takvi preparati nisu regulirani od strane regulatornih agencija. To znači da njihovi proizvođači nisu obvezni dati podatke o učinkovitosti ili sigurnosti, niti deklarirati sastojke kao ni koliki su udjeli sastojaka koje proizvod sadrži ni da li su isti standardizirani. (vidi Pregled dodataka prehrani/njihova sigurnost i učinkovitost).

Ispitivanja sojinih proteina nisu donijela jednoznačne zaključke. Jedan sojin proizvod, nazvan S-equol, može pomoći u ublažavanju napadaja vrućine kod nekih žena.

Neki dodaci (na primjer, kava) mogu biti štetni. Nadalje, neki dodaci mogu stupiti u interakciju s drugim lijekovima i mogu pogoršati neke poremećaje.

Zabrinutost oko upotrebe standardne hormonske terapije dovela je do interesa za korištenje hormona dobivenih iz biljaka kao što su jams i soja. Ovi hormoni imaju gotovo istu molekularnu strukturu kao i hormoni koje tijelo proizvodi i tako se nazivaju bioidentičnim hormonima. Mnogi hormoni koji se koriste u standardnoj hormonskoj terapiji također su tzv. Bioidentični hormoni dobiveni iz biljaka. Međutim, hormoni koji se koriste u standardnoj hormonskoj terapiji su testirani i odobreni, a njihova uporaba pažljivo se prati.

Ponekad ljekarnik izrađuje (spojeve) bioidentične hormone za osobu prema receptu zdravstvenog radnika. To se naziva složenim bioidentičnim hormonima. Njihova proizvodnja nije dobro regulirana. Prema tome, moguće su mnoge doze, kombinacije i oblici, a čistoća, konzistentnost i učinkovitost proizvoda varira. Sastavljeni bioidentični hormoni često se prodaju kao zamjene za standardnu hormonsku terapiju, a ponekad i kao bolji, sigurniji tretman od standardne hormonske terapije. Nema dokaza da su složeni proizvodi sigurniji, učinkovitiji ili čak jednako učinkoviti kao standardna hormonska terapija. Ponekad ženama nije rečeno da složeni bioidentični hormonski proizvodi imaju iste rizike kao i standardni hormoni.

Ženama koje razmišljaju o uzimanju takvih dodataka preporuča se savjetovati se s liječnikom.

Hormonska terapija za menopauzu

Hormonska terapija može ublažiti umjerene do teške simptome menopauze kao što su napadaji vrućine, noćno znojenje i suhoća vagine. Međutim, hormonska terapija može povećati rizik od razvoja određenih ozbiljnih poremećaja.

Hormonska terapija poboljšava kvalitetu života mnogih žena olakšavajući im simptome, ali ne poboljšava kvalitetu života ako žene nemaju simptome. Stoga se hormonska terapija ne daje rutinski ženama u postmenopauzi. Hoće li se uzeti hormonska terapija je odluka koju mora donijeti žena i njezin liječnik na temelju individualne procjene.

Za mnoge žene, rizici nadmašuju potencijalne koristi pa se ova terapija ne preporučuje. Međutim, za neke žene, ovisno o medicinskom stanju i čimbenicima rizika, potencijalne koristi mogu nadmašiti rizike.

Na primjer, hormonska terapija može se preporučiti ženama koje imaju visok rizik od gubitka koštane mase ili prijeloma plus jedno od sljedećeg:

 • Ako su mlađe od 60 godina.

 • Menopauza je dijagnosticirana prije manje od 10 godina.

 • Ne mogu uzimati druge lijekove (kao što su bisfosfonati) kako bi spriječili gubitak kostiju i prijelome.

Hormonska terapija smanjuje gubitak koštane mase i rizik od prijeloma kod tih žena.

Obično, liječnici ne preporučuju da žene počnu uzimati hormonsku terapiju ako

 • Žene su starije od 60 godina.

 • Menopauza je dijagnosticirana prije više od 10 do 20 godina.

Kod tih žena postoji rizik od koronarne bolesti, moždanog udara, stvaranja krvnih ugrušaka u nogama, krvnih ugrušaka u plućima, i demencije.

Kada se koristi hormonska terapija, liječnici propisuju najnižu dozu hormona koja kontrolira simptome tijekom najkraćeg mogućeg vremena.

Hormonska terapija može uključivati

Svi hormoni koji se koriste u hormonskoj terapiji su laboratorijski sintetizirani. Oni mogu ili ne moraju biti identični onima napravljenima u tijelu, ali način na koji djeluju u tijelu vrlo je sličan. Progestageni nalikuju progesteronu, ženskom hormonu kojeg proizvodi organizam.

Estrogen i progestageni dolaze u nekoliko formi. Estradiol i konjugirani estrogeni (mješavina estrogena) su uobičajeni oblici estrogena.

Ženama koje imaju maternicu obično se daje estrogen i progestagen (kombinirana hormonska terapija) a zbog uzimanja estrogena se povećava rizik od raka endometrija. Progestagen je poznati protektivni čimbenik. Žene koje više nemaju maternicu mogu uzimati estrogen samostalno.

Koristi i rizici hormonske terapije ovise o tome uzimaju li se hormoni sami ili zajedno.

Estrogeni sa ili bez progestagena: Moguće koristi i rizici

Estrogen ima nekoliko prednosti:

 • Napadaji vrućine i drugi simptomi: estrogen je najučinkovitiji tretman za napadaje vrućine.

 • Sušenje i stanjivanje tkiva vaginalnog i urinarnog trakta: estrogen može spriječiti suhoću i stanjenost. Tako može smanjiti bol pri spolnom odnosu. Kada žena jedino ima problem suhoće i stanjivanja epitela, može se preporučiti oblik estrogena koji se umeće u vaginu. Ovi oblici uključuju niskodozne estrogenske pilule, niskodozni estrogenski prsten, i niske doze lokalne estrogenske kreme. Kada se koristi niska doza estrogena, žene koje još uvijek imaju maternicu ne moraju uzimati progestin.

 • Hitna potreba za mokrenjem i ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava: Oblici estrogena koje se ubacuju u vaginu (kreme, tablete ili prsteni) pomažu u ublažavanju tih problema.

 • Osteoporoza: estrogen, sa ili bez progestogena, pomaže u sprečavanju ili usporavanju napredovanja osteoporoze. Međutim, uzimanje hormonske terapije isključivo u svrhu prevencije osteoporoze obično se ne preporučuje. Većina žena može uzeti bisfosfonate ili druge lijekove kako bi prevenirale osteoporozu (iako ovi lijekovi imaju vlastiti rizik). Bisfosfonati povećavaju koštanu masu smanjujući količinu kosti koju tijelo razgrađuje prilikom pregradnje kosti. U organizmu neprestano dolazi do remodeliranja kostiju kako bi pomoglo kostima da se prilagode promjenjivim okolišnim zahtjevima. Kako ljudi stare, više se kosti razbija nego što se ponovno formira.

Estrogen uzet bez progestagena povećava rizik od raka endometrija kod žena koje imaju maternicu. Rizik se povećava s većim dozama i duljim korištenjem estrogena. Uzimanje progestogena s estrogenom gotovo eliminira rizik od raka endometrija, smanjujući rizik ispod onoga za žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju. Unatoč tome, liječnici procjenjuju svako vaginalno krvarenje kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju kako bi isključili rak endometrija.

Estrogen, uzet sa ili bez progestagena, povećava rizik od slijedećeg:

 • Rak dojke: Rizik od raka dojke počinje se povećavati u vrlo malom iznosu nakon uzimanja kombinacije estrogena i progestagena za oko 3 do 5 godina. Ali ako estrogen uzima samostalno na početku menopauze, rizik se možda neće početi povećavati nakon 10 godina ili čak 15 godina.

 • Moždani udar

 • Krvni ugrušci u nogama (duboka venska tromboza [DVT]) ili pluća (plućna embolija)

 • Poremećaji žučnog mjehura (kao što su gallstones)

 • Urinarna inkontinencija: Uzimajući estrogen povećava rizik od razvoja inkontinencije i pogoršava postojeću inkontinenciju.

Za određene poremećaje, određivanje je li rizik povećan za estrogen ili sami estrogen plus progestagen (kombinirana terapija) je teško.

Iako uzimanje hormonske terapije povećava rizik od svih gore navedenih poremećaja, rizik je još uvijek nizak kod zdravih žena koje uzimaju hormonsku terapiju kratko vrijeme tijekom ili kratko nakon perimenopauze. Rizik od većine ovih poremećaja povećava se s dobi, osobito 10 ili više godina nakon menopauze, bilo da se uzima hormonska terapija ili ne. Kod starijih žena, uzimanje estrogen plus progestagen također povećava rizik od bolesti koronarnih arterija.

Smatra se da su rizici hormonske terapije niži kada su upotrijebljene male doze estrogena. Oblici estrogena umetnuti u vaginu (npr estrogen kreme ili tablete ili prstenovi koji sadrže estrogen) često imaju niže doze od tableta koje se uzimaju na usta.

Čini se da estrogen koji se daje preko flastera na koži (transdermalni oblik) ima manji rizik od krvnih ugrušaka, moždanog udara i poremećaja žučnog mjehura (kao što su žučni kamenci) nego kod oblika koji se uzimaju usta.

Općenito, žene koje imaju rak dojke, koronarnu arterijsku bolest ili krvne ugruške donjih ekstremiteta, koje su imale moždani udar ili koje imaju faktore rizika za te poremećaje, ne bi trebale uzimati estrogensku terapija.

Kombinirana hormonska terapija smanjuje rizik od sljedećeg:

 • Osteoporoza

 • Rak debelog crijeva

Gestageni: Prednosti i rizici

Progestageni imaju neke prednosti:

 • Rak endometrija: uzimanje progestagena s estrogenom gotovo eliminira rizik od raka endometrija kod žena koje imaju maternicu.

 • Napadaji vrućine: Visoke doze progestagena mogu ublažiti napadaje vrućine. Međutim nisu toliko učinkoviti kao estrogen.

Progestageni mogu povećati rizik od sljedećeg:

 • Povećanje razine LDL (lošeg) kolesterola: Progestageni mogu imati takav učinak. Međutim, čini se da mikronizirani progesteron (prirodni, a ne sintetski progesteron) ima manje negativan učinak na razinu LDL od sintetskih progestina.

 • Krvni ugrušci u nogama i plućima.

Učinak samog progestagena na rizik od drugih poremećaja nije jasan.

Nuspojave

Nuspojave od estrogena i progestagena, posebno u visokim dozama, mogu uključivati mučninu, osjetljivost dojki, glavobolju, zadržavanje tekućine i promjene raspoloženja.

Oblici hormonske terapije

estrogen i / ili progestagen se može uzeti na nekoliko načina:

 • estrogen ili tableta progestagena uzete na usta (oralni oblik)

 • estrogen kreme, tablete ili prsteni umetnuti u vaginu (vaginalni oblik)

 • estrogen losioni, sprejevi ili gelovi primijenjeni izvana na kožu (oblik za lokalnu primjenu)

 • estrogen ili kombinacija estrogen-progesteron kožnih flastera (transdermalni oblik)

Kao oralne tablete, estrogen i progestagen se može uzeti kao dvije zasebne tablete ili kao kombinirana tableta. Obično, estrogen i progestagen se uzimaju svaki dan. Ovaj raspored može rezultirati nepravilnim vaginalnim krvarenjem tijekom prve ili više godina od početka terapije. (Međutim, ako krvarenje traje dulje od godinu dana, žene trebaju posjetiti liječnika.) Alternativno, estrogen može se uzimati svakodnevno, a progestagen se uzima 12 do 14 dana svaki mjesec. Ovim rasporedom, većina žena mjesečno krvare iz vagine na dane nakon uzimanja progestogena.

Vaginalni obliciestrogena umeću se u vaginu. Ti oblici uključuju

 • Krema koja se stavlja s plastičnim aplikatorom

 • Tableta koja je umetnuta s plastičnim aplikatorom

 • Prsten koji sadrži estrogen (slično kao dijafragma)

 • Supozitorij koji sadrži estrogen

Postoji mnogo različitih proizvoda, koji dolaze u različitim dozama i koji sadrže različite vrste estrogena. Kreme i prstenovi mogu sadržavati visoku ili nisku dozu estrogena. Ako se visoka doza estrogena koristi u vaginalnim oblicima, ženama se također daje progestogen kako bi se smanjio rizik od raka endometrija. Obično je niska doza dovoljna za vaginalne simptome.

Korištenje vaginalnog oblika estrogena može biti učinkovitije od uzimanja estrogena na usta za simptome koji utječu na vaginu (kao što je sušenje ili prorjeđivanje). Takvo liječenje pomaže u sprječavanju bolnog odnosa, smanjuje urgenciju i smanjuje rizik od infekcija mjehura.

Kao losion, sprej ili gel, estrogen može se nanijeti na kožu.

Kao flaster, estrogen ili kombinacija estrogena i progestagena također se može primijeniti na kožu.

Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERMs)

SERMs (kao što je raloksifen i tamoksifen) funkcioniraju kao estrogen na ciljna tkiva, ali preokrenuti učinke estrogen na druga tkiva. Raloksifen se koristi za liječenje osteoporoze i sprječavanje raka dojke. Tamoksifen se koristi za liječenje raka dojke. Ospemifen se može koristiti za ublažavanje suhoće vagine.

Kada žene uzmu SERM, privremeno se pogoršavaju napadaji vrućine.

Bazedoksifen je SERM koji se daje u oralnom obliku u kombinaciji s estrogenom. Može ublažiti napadaje vrućine i simptome vaginalne atrofije, smanjiti osjetljivost dojki, poboljšati san i spriječiti gubitak kostiju. Kao estrogen, ovaj lijek povećava rizik od krvnih ugrušaka u nogama i plućima, ali može smanjiti rizik od raka endometrija uz manji utjecaj na dojke.

Dehidroepiandrosteron (DHEA)

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je steroid koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama i koji se pretvara u spolne hormone (estrogeni i androgeni). Dostupan je kao supozitorij u vagini. Čini se da DHEA ublažava suhoću vagine i druge simptome vaginalne atrofije. Također se koristi za smanjenje boli tijekom spolnog odnosa zbog atrofije vagine.