Uvod u ljudsko tijelo

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Domagoj Butigan, dr. med.

Ljudsko tijelo je složena, visoko organizirana struktura sastavljena od jedinstvenih stanica koje djeluju zajedno kako bi ostvarile specifične funkcije potrebne za održavanje života.

Biologija ljudskog tijela uključuje

  • Fiziologija (kako funkcionira tijelo)

  • Anatomija (kako je tijelo strukturirano)

Anatomija je organizirana po razinama, od najmanjih komponenti - stanica do najvećih - organa i njihovih odnosa s drugim organima.

Bruto anatomija je proučavanje tjelesnih organa vidljivih golim okom tijekom vizualnog pregleda i kada je tijelo otvoreno za pregled (disekciju).

Stanična anatomija je proučavanje stanica i njihovih komponenti, a promatra se samo uz uporabu posebnih tehnika i posebnih instrumenata kao što su mikroskopi.

Molekularna anatomija (često se naziva molekularna biologija) je proučavanje najmanjih komponenti stanica na biokemijskoj razini.

Anatomija i fiziologija značajno se mijenjaju između oplodnje i rađanja. Nakon rođenja stopa anatomskih i fizioloških promjena se usporava, ali djetinjstvo je još uvijek vrijeme izvanrednog rasta i razvoja (). Neke anatomske promjene događaju se u odrasloj dobi, ali fiziološke promjene u tjelesnim stanicama i organima najviše pridonose onome što doživljavamo kao starenje ( vidi: Promjene u tijelu tijekom starenja).