Đumbir

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Jednako kao i češnjak, đumbir se već dugo koristi u kuhanju i medicini. Stabljika ove biljke sadrži tvari koje se nazivaju gingeroli, koje daju đumbiru njegov okus i miris. Shogaol je druga vrsta aktivnog sastojka. Đumbir se može koristiti svježe, sušen ili kao sok ili ulje.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Đumbir se uzima za ublažavanje mučnina i povraćanje ili bolest putovanja. Znanstvene studije pokazuju da je đumbir učinkovit u trudnoći i za postoperativnu mučninu i povraćanje, ali ne i za mučninu uzrokovanu kemoterapijom. Đumbir može imati umjerenu korist za olakšanje tegoba osteoartritisa.

Moguće nuspojave

Đumbir obično nije štetan, iako neki ljudi osjećaju peckanje kad ga pojedu. Također može uzrokovati nelagodu u probavnom sustavu i uzrokovati neugodan okus u ustima. Đumbir može povećati rizik od krvarenja.

Moguće interakcije s lijekovima

Osobe koje uzimaju đumbir i lijekove koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka možda će trebati pratiti.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Ginger