Nos i sinusi

Autor: David M. Kaylie, MS, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Bacan, dr. med.

Nos je organ njuha i glavni prolaz za zrak koji ulazi i izlazi iz pluća. Nos zagrijava, vlaži i čisti zrak prije nego što uđe u pluća. Kosti lica oko nosa sadrže šuplje prostore zvane paranazalni sinusi. Postoje četiri grupe paranazalnih sinusa: maksilarni, etmoidni, frontalni te sfenoidni sinusi Locating the Sinuses). Sinusi smanjuju težinu kostiju lica i lubanje, a istovremeno održavaju čvrstoću i oblik kostiju. Zrakom ispunjeni prostori nosa i sinusa također dodaju rezonanciju glasu.

Lociranje sinusa
 

Potporna struktura gornjeg dijela vanjskog nosa sastoji se od kosti, a donji dio se sastoji od hrskavice. Unutar nosa nalazi se nosna šupljina koja je nosnim septumom podijeljena na dva prolaza. Nosni septum sastoji se od kosti i hrskavice ite se proteže od nosnica do stražnjeg dijela nosa. Kosti, koje nazivamo nosnim školjkama, projiciraju se u nosnu šupljinu tvoreći niz nabora. Ovi sluznični nabori uvelike povećavaju površinu nosne šupljine i time omogućuju učinkovitiju razmjenu topline i vlage. Polipi mogu nastati između nosnih školjki, često kod bolesnika s astmom, alergijama, ili cističnom fibrozom , a čak i kod bolesnika s produljenom uporabom aspirina.

Nosnu šupljinu oblaže sluznica bogata krvnim žilama. Velika površina i brojne krvne žile omogućuju brzo zagrijavanje i vlaženje nadolazećeg zraka. Stanice koje sačinjavaju sluznicu proizvode sluz i imaju sićušne izdanke - trepetljike. Obično, sluz hvata dolazne čestice prljavštine, koje zatim trepetljike pomiču i prema prednjem dijelu nosa ili niz grlo kako bi se uklonili iz dišnog puta. Ova radnja pomaže očistiti zrak prije nego što ode u pluća. Kihanje automatski čisti nosne prolaze kao odgovor na iritaciju, baš kao što kašljanje čisti pluća.

Poput nosne šupljine, i sinusi su obloženi sluznicom sastavljenom od stanica koje proizvode sluz i imaju trepetljike. Dolazeće čestice prljavštine hvataju se za sluz s kojom se zatim transportiraju pomoću trepetljika u nosnu šupljinu kroz male sinusne otvore. Budući da su ovi otvori mali, drenaža se vrlo lako može blokirati stanjima kao što su prehlade ili alergije, koji uzrokuju oticanje sluznice. Blokada normalne drenaže sinusa dovodi do upale sinusa i infekcije (sinuitisa).

Osjećaj mirisa

Jedna od najvažnijih funkcija nosa je njegova uloga u osjetu mirisa. Stanice s mirisnim receptorima nalaze se u gornjem dijelu nosne šupljine. Ove stanice su posebne živčane stanice koje imaju cilije. Cilije svake stanice osjetljive su na različite kemikalije i, kada se stimuliraju, stvaraju živčani impuls koji se šalje živčanim stanicama olfaktornog organa koji leži unutar lubanje neposredno iznad nosa. Mirisni živci nose živčani impuls iz mirisnog organa izravno u mozak, gdje se percipira kao miris.

Osjet mirisa, koji još nije u potpunosti shvaćen, mnogo je sofisticiraniji od osjeta okusa. Različiti mirisi su mnogo brojniji od okusa. Subjektivni osjećaj okusa za vrijeme jela uključuje osjet okusa i mirisa, (vidi sliku kako ljudi osjećaju okuse) kao i teksturu i temperaturu. To je razlog zašto hrana ponekad nema okusa kada osoba ima smanjen osjet njuha, što se može dogoditi kod prehlade. Budući da se receptori mirisa nalaze u gornjem dijelu nosa, prilikom normalnog disanja do njih ne dolazi mnogo zraka. Njušenje, s druge strane, povećava protok zraka preko stanica s mirisnim receptorima, uvelike povećavajući njihovu izloženost mirisima.