Otrovanje ugljičnim monoksidom

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikolina Benco Kordić, dr. med.
 • Otrovanje ugljičnim monoksidom je često.

 • Simptomi mogu uključivati glavobolju, mučninu, pospanost i zbunjenost.

 • Dijagnoza se temelji na krvnim nalazima.

 • Detektori ugljičnog monoksida, adekvatno odzračivanje peći i drugih izvora izgaranja u zatvorenom prostoru, zabrana rada automobila u zatvorenom prostoru (na primjer, zatvorenoj garaži) sprječavaju otrovanje ugljičnim monoksidom.

 • Liječenje uključuje svježi zrak i visoke koncentracije kisika, ponekad pomoću hiperbarične (visokotlačne) komore s kisikom.

(Vidi također Pregled otrovanja.)

Ugljični monoksid je bezbojni plin bez mirisa koji, pri udisanju, sprječava prijenos kisika iz krvi u tkivo i sprječava učinkovito korištenje kisika u tkivu. Male količine obično nisu štetne, ali otrovanje nastaje ako razina ugljičnog monoksida u krvi postane previsoka. Ugljični monoksid nestaje iz krvi nakon nekoliko sati.

Dim od požara obično sadrži ugljični monoksid, osobito kada je izgaranje goriva nepotpuno. Ako se nepropisno odzračuju, automobili, peći, grijači tople vode, plinski grijači, grijači kerozina i peći (uključujući peć na drva i peći s briketima od drvenog ugljena) mogu uzrokovati otrovanje ugljičnim monoksidom. Na primjer, kada je ispušna cijev vozila u pokretu blokirana nagomilanim snijegom ili nekim drugim predmetom, razina ugljičnog monoksida se naglo povećava unutar automobila i može biti smrtonosna. Udisanje duhanskog dima proizvodi ugljični monoksid u krvi, ali obično nije dovoljno da dovede do simptoma otrovanja.

Jeste li znali...
 • Ugljični monoksid je jedan od najčešćih uzroka smrti od otrovanja.

Simptomi

Blago otrovanje ugljičnim monoksidom uzrokuje glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, poteškoće s koncentracijom, povraćanje, pospanost i lošu koordinaciju. Većina bolesnika koji razviju blago otrovanje ugljičnim monoksidom se brzo oporave kada se izlože svježem zraku.

Umjereno ili jako otrovanje ugljičnim monoksidom uzrokuje narušeno prosuđivanje, zbunjenost, nesvjesticu, napade, bol u prsima, kratak dah, nizak krvni tlak i komu. Stoga se mnogi bolesnici ne mogu samostalno kretati i mora im se pružiti pomoć.

Teško otrovanje ugljičnim monoksidom često je smrtonosno. Rijetko, tjednima nakon očiglednog oporavka od teškog otrovanja ugljičnim monoksidom, razvijaju se simptomi kao što su gubitak pamćenja, loša koordinacija, poremećaji kretanja, depresija i psihoza (odgođeni neuropsihijatrijski simptomi).

Ugljični monoksid je opasan jer bolesnik možda ne prepoznaje pospanost kao simptom otrovanja. Prema tome, netko s blagim otrovanjem može zaspati i nastaviti udisati ugljični monoksid dok se ne dogodi teško otrovanje ili smrt. Neki bolesnici s dugotrajnim, blagim otrovanjem ugljičnim monoksidom zbog peći ili grijača mogu pogrešno pripisati svoje simptome uz druga stanja, kao što su gripa ili druge virusne infekcije.

Dijagnoza

 • Krvne pretrage

Otrovanje ugljičnim monoksidom dijagnosticira se mjerenjem razine ugljičnog monoksida u krvi.

Budući da simptomi mogu biti nejasni i promjenjivi, blago otrovanje ugljičnim monoksidom može biti pogrešno shvaćeno kao gripa. Ako svi ukućani jednog kućanstva, osobito ako je grijano, iskuse nejasne simptome slične gripi, liječnici mogu posumnjati na izlaganje ugljičnom monoksidu kao uzrok.

Prevencija

Kako bi se spriječilo otrovanje, unutarnji izvori izgaranja, kao što su plinski grijači prostora i peći na drva, zahtijevaju pravilnu ugradnju i ventilaciju. Ako je takva ventilacija nepraktična, otvoreni prozor može ograničiti nakupljanje ugljičnog monoksida dopuštajući mu da izađe iz prostora. Ispušne cijevi priključene na peći i druge uređaje za grijanje treba povremeno provjeravati imaju li pukotine i propuštanja.

Kemijski detektori dostupni su za dom te mogu osjetiti ugljični monoksid u zraku i ukoliko je prisutan, javiti zvučnim alarmom. Ako se sumnja na prisutnost ugljičnog monoksida u kućanstvu, treba otvoriti prozore, evakuirati ukućane i pregledati moguće izvore ugljičnog monoksida. Stalno praćenje s detektorima može prepoznati prisutnost ugljičnog monoksida prije nego li se razvije otrovanje. Kao i kod detektora dima, detektori ugljičnog monoksida preporučuju se za sva kućanstva.

Jeste li znali...
 • Kao i detektori dima, detektori ugljičnog monoksida se preporučuju za sva kućanstva.

Liječenje

 • Svježi zrak

 • Dodatni kisik

 • Ukoliko je potrebno, hiperbarična komora s kisikom

Kod blagog otrovanja, svježi zrak može biti sve što je potrebno. Za liječenje težeg otrovanja daju se visoke koncentracije kisika, obično preko maske za lice. Kisik ubrzava nestanak ugljičnog monoksida iz krvi i ublažava simptome. Vrijednost tretmana kisikom pod visokim tlakom (u hiperbaričnoj komori) ostaje nejasna. Liječnici takav tretman najčešće savjetuju osobama s umjerenim ili teškim otrovanjima i trudnicama, čak i ako razina ugljičnog monoksida u krvi trudnice nije toliko visoka.

Više informacija

 • American Association of Poison Control Centers; 1-800-222-1222