Uvod

Autor: Michael Bartel, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Pankreatitis je upala gušterače.

Gušterača je organ u obliku lista, dugačak oko 13 centimetara. Okružena je donjim rubom želuca i početnim dijelom tankog crijeva (dvanaesnik).

Gušterača ima tri glavne funkcije:

  • Izlučivanje tekućine koja sadrži probavne enzime u dvanaesnik (duodenum)

  • Izlučivanje hormona inzulin i glukagon, koji pomažu regulirati razinu šećera u krvi

  • Izlučivanje velikih količina natrijevog bikarbonata (tvar koje ima i u sodi bikarboni) u duodenum radi neutralizacije želučane kiseline

Upala gušterače može biti uzrokovana žučnim kamencima, alkoholom, raznim lijekovima, nekim virusnim infekcijama i drugim manje uobičajenim uzrocima.

Pankreatitis se obično brzo razvija i povlači se u roku od nekoliko dana, ali može trajati nekoliko tjedana. Ovo se zove akutni pankreatitis. U nekim slučajevima, međutim, upala se nastavlja i postupno uništava funkciju gušterače. Ovo stanje se zove kronični pankreatitis.

Pankreatitis najčešće uzrokuje jake bolove u gornjem dijelu trbuha koji su često praćeni mučninom i povraćanjem. Pankreatitis može uzrokovati trajno oštećenje gušterače.

Osobe koje imaju akutni pankreatitis obično moraju biti hospitalizirane na određeno vrijeme i mogu zahtijevati mnogo tekućine (intravenski) sve dok se ne osjećaju bolje i bez bolova.

Ljudi koji imaju kronični pankreatitis ponekad moraju uzimati kapsule ekstrakta enzima gušterače uz obroke kako bi se ublažila bol i poboljšala probava.

Lokalizacija gušterače