Ozljede ramena

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Ozljede rotatorne manžete su najčešće ozljede ramena. (Za prijelome kosti nadlaktice vidi Frakture nadlaktice. Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

Anatomija zgloba ramena
 
Pogledi na rame

Rame je kuglasti zglob (kao i zglob kuka). Kugla na vrhu (glava) nadlaktične kosti (humerus) uklapa se u udubljenje lopatice (skapula), a kuglatsti zglob omogućuje ruci da se kreće u svim smjerovima. Rotatorna manžeta se sastoji od mišića koji vežu lopaticu na glavu humerusa. Rotatorna manžeta učvršćuje zglob ramena i pomaže rotirati nadlakticu.

Glenoidni labrum je usna jakog vezivnog tkiva na rubu udubljenja ramenog zgloba. Labrum (usna) pomaže držati loptu sigurno u udubljenju.

Kada osoba povrijedi rame, liječnici često mogu dijagnosticirati problem na temelju fizikalnog pregleda. Međutim, ponekad su potrebni rendgen ili magnetska rezonanca (MRI).

Mnoge ozljede ramena se riješe odmorom, a nakon toga slijede vježbe rehabilitacije. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR, kao što je ibuprofen) se mogu uzimati za kratkoročno ublažavanje boli (do 72h). Ako bol potraje duže od 72 sata, osobu treba uputiti stručnjaku kako bi utvrdio je li potrebno dodatno liječenje (na primjer, kortikosteroidna injekcija ili operativni zahvat).

Vježbe za jačanje mišića ramena