Rak vrata maternice

Autori: Pedro T. Ramirez, MD
Gloria Salvo, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Rak vrata maternice razvija se u vratu maternice (donji dio maternice).

 • Rak vrata maternice obično je posljedica infekcije humanim papilomavirusom (HPV), koji se prenosi tijekom spolnog odnosa.

 • Rak vrata maternice može uzrokovati neredovito vaginalno krvarenje, ali se simptomi mogu pojaviti tek kad se rak poveća ili proširi.

 • Papanicolaou (PAPA) testovi obično mogu otkriti abnormalnosti, koje zatim indiciraju biosiju.

 • Redoviti PAPA testovi i cijepljenje protiv HPV-a mogu spriječiti rak vrata maternice.

 • Liječenje obično uključuje operaciju uklanjanja tumorskog tkiva, a često i okolnog tkiva i često, ako su tumori veliki, zračenje i kemoterapija.

(Vidjeti Pregled raka ženskog reproduktivnog sustava.)

U Sjedinjenim Državama, rak grlića maternice (rak vrata maternice) je treći najčešći ginekološki karcinm među svim ženama i čest je kod mlađih žena. Prosječna dob pri dijagnosticiranju je 50 godina, ali može utjecati na žene od 20 godina.

Cerviks je donji dio maternice. Proteže se u vaginu.

Otprilike 80 do 85% raka vrata maternice su karcinomi pločastih stanica, koji se razvijaju u tankim, rožnatim, pločastim stanicama vrata maternice. Većina drugih vrsta raka grlića maternice su adenokarcinomi, koji se razvijaju iz žlijezdanih stanica.

Rak grlića maternice počinje sporim, progresivnim promjenama normalnih stanica na površini cerviksa. Ove promjene, nazvane displazija ili cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), smatraju se prekancerozama. To znači da, ako se ne liječe, mogu napredovati do raka, ponekad nakon nekoliko godina. CIN je klasificiran kao blaga (CIN 1), umjerena (CIN 2) ili teška (CIN 3) displazija.

Rak vrata maternice počinje na površini vrata maternice i može prodrijeti duboko ispod površine. Rak vrata maternice može se proširiti na sljedeće načine:

 • Šireći se izravno u obližnja tkiva, uključujući vaginu

 • Ulaskom u bogatu mrežu limfnih žila unutar vrata maternice, zatim se širi na druge dijelove tijela

 • Rijetko, širenjem kroz krvotok

Etiologija

Rak grlića maternice najčešće je uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi tijekom spolnog odnosa. Ovaj virus također uzrokuje genitalne bradavice.

Faktori rizika za razvoj raka grlića maternice uključuju sljedeće:

 • Prvi seksualni odnos u mladoj dobi

 • Veći broj seksualnih partnera

 • Pušenje

 • Oslabljen imunološki sustav (zbog poremećaja poput raka ili AIDS-a ili lijekova kao što su lijekovi za kemoterapiju ili kortikosteroidi)

Što je mlađa žena prvi put imala seksualni odnos i što je imala više seksualnih partnera, to je bio veći rizik od raka vrata maternice.

Simptomi

Prekancerozne promjene obično ne uzrokuju nikakve simptome. U ranim fazama, rak grlića maternice ne može uzrokovati nikakve simptome.

Prvi simptom raka vrata maternice je obično vaginalno abnormalno krvarenje, najčešće nakon spolnog odnosa. Točkasto ili teže krvarenje može se pojaviti unutar menstrualnog ciklusa i mogu biti neuobičajeno teška. Veće tumorske tvorbe imaju veću vjerojatnost krvarenja i mogu uzrokovati neugodan miris iz vagine i bol u području zdjelice.

Ako je rak rasprostranjen, može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa i oticanje nogu. Mokraćni trakt može biti blokiran, a bez liječenja može doći do zatajenja bubrega i smrti.

Dijagnostika

 • Papanicolaou (PAPA) testovi

 • Biopsija

Rutinski PAPA testovi ili drugi slični testovi mogu otkriti raka vrata maternice u početnom stadiju. PAPA test točno otkriva do oko 80% slučajeva raka vrata maternice, čak i prije nego se simptomi razviju. PAPA test također može otkriti displaziju. Žene s displazijom treba ponovno provjeriti za 3 do 4 mjeseca. Displazija se može liječiti i tako spriječiti rak.

Biopsija

Ako se na cerviksu tijekom rutinskog ginekološkog pregleda vidi izraslina, upala ili druge abnormalnosti, ili ako PAPA test otkrije displaziju ili rak, potrebna je biopsija. Liječnici obično koriste instrument s binokularnim povećalom (- kolposkop), umetnut kroz vaginu, kako bi vizualizirali cerviks i identificirali najbolje mjesto za biopsiju.

Mogu se napraviti dva različita tipa biopsije:

 • Selektivna biopsija (tzv. ''punch'' biopsija Ukloni se kolposkopski suspektan komadić tkiva cerviksa.

 • Endocervikalna kiretaža: Tkiva koja se makroskopski ne mogu identificirati mogu se ostrugati iz grlića maternice.

Ovakve biopsije uzrokuju malo boli i malo krvarenja. Oba tipa biopsije u kombinaciji obično daju dovoljno tkiva za ispravnu patohistološku analizu.

Ako dijagnoza nije jasna, vrši se biopsija konusa vrata maternice kako bi se uklonio veći komad tkiva u obliku konusa. Obično se koristi tanka žičana petlja s električnom strujom koja prolazi kroz nju. Ovaj se postupak naziva postupak elektrokirurške ekscizije pomoću petlje (LEEP). Nadalje, može se koristiti laser (pomoću visoko fokusiranog snopa svjetlosti). Oba postupka zahtijevaju samo lokalni anestetik i mogu se obaviti u ambulantno. Ponekad se koristi hladan (neelektrični) nož, ali ovaj postupak zahtijeva operacijsku dvoranu i opću anesteziju.

Određivanje stadija (stupnjevanje) raka vrata maternice

Kod već dijagnosticiranog karcinoma cerviksa, potrebno je odrediti točnu veličinu i lokaciju tumora. Određivanje stadija započinje fizikalnim pregledom zdjelice i abdomena i te rentgenom prsnog koša. Obično su potrebne kompjutorska tomografija (CT), magnetska rezonancija (MRI) ili kombinacija CT i pozitronske emisijske tomografije (PET) kako bi se utvrdilo je li se rak proširio na obližnje tkivo ili na udaljene dijelove tijela. Ako te pretrage nisu dostupne, mogu se koristiti druge pretrage, kao što su cistoskopija (vizualizacija mokraćnog mjehura), sigmoidoskopija (kolon) ili intravenska urografija (urinarni trakt).

Također je potrebno provjeriti limfne čvorove. Spoznaja da li se rak proširio na limfne čvorove i koliko su limfni čvorovi involvirani pomaže liječnicima da predvide ishod i planiraju liječenje.

Stadiji karcinoma cerviksa su od I (najraniji) do IV (uznapredovali). Stupnjevanje se temelji na tome koliko se rak proširio:

 • Stadij I: Rak je ograničen na cerviks.

 • Stadij II: Rak se proširio izvan cerviksa, uključujući gornji dio vagine, ali je još uvijek unutar zdjelice (koja sadrži unutarnje reproduktivne organe, mokraćni mjehur i rektum).

 • Stadij III: Rak se proširio po zdjelici i / ili donjem dijelu vagine i / ili blokirao uretere i / ili uzrokovao bubrežnu disfunkciju.

 • Stadij IV: Rak se proširio izvan zdjelice i / ili mjehura ili rektuma ili udaljenih organa.

Prognoza

Prognoza ovisi o stadiju raka vrata maternice. Petogodišnje preživljenje nakon dijagnoze i liječenja prema stadiju iznosi:

 • I stadij: 80 do 90% žena

 • II stadij: 60 do 75%

 • III stadij: 30 do 40%

 • IV stadij: 15% ili manje

Recidiv se obično javlja unutar dvije godine.

Prevencija

Probirni testovi

Dvije vrste testova koriste se za probir raka vrata maternice:

 • PAPA test: Stanice cerviksa pregledavaju se pod mikroskopom radi utvrđivanja kanceroznih i abnormalnih stanica. Abnormalne stanice mogu, bez liječenja, napredovati do raka (prekancerozne stanice).

 • HPV testiranje: Uzorak iz cerviksa testira se na prisutnost HPV-a.

Broj smrtnih slučajeva zbog raka vrata maternice smanjen je za više od 50% od uvođenja PAPA testova.

Koliko često se ovi testovi provode ovisi uglavnom o dobi žene i rezultatima prethodnih testova. Ako žene nemaju rizične čimbenike za rak vrata maternice i nemaju abnormalne rezultate testiranja u prošlosti, testiranje se može obaviti na sljedeći način:

 • Od 21 do 30 godina: Obično svake 3 godine PAPA test (HPV testiranje se općenito ne preporučuje)

 • Dob od 30 do 65 godina: Svake 3 godine, ako se radi samo PAPA test ili svakih 5 godina, ako se uradi PAPA test i HPV testiranje (testiranje se radi češće ako žene imaju faktore rizika za rak vrata maternice)

 • Nakon 65. godine starosti: Nema više testiranja ako su rezultati testa normalni u posljednjih 10 godina

Ako žene nisu imale abnormalne rezultate PAPA testa i ako im je maternica uklonjena zbog drugih razloga osim raka, ne moraju imati PAPA ili HPV testove.

Ako su sve žene imale PAPA test prema preporukama, smrtnost od ovog raka mogla bi biti praktički eliminirana. Međutim, u Sjedinjenim Državama mnoge žene nisu redovito testirane. Također, mnoge žene koje imaju rak vrata maternice nisu imale PAPA test za 10 ili više godina.

HPV cjepivo

HPV cjepivo cilja na tipove HPV-a koji uzrokuju većinu karcinoma vrata maternice (i genitalne bradavice i druge vrste raka, uključujući anus, vaginu, penis, grlo i jednjak). Cjepivo može spriječiti rak vrata maternice i drugih vrsta raka, ali ih ne liječi.

Liječnici preporučuju da se djevojčice i dječaci cijepe u dobi od 11 ili 12 godina, ali djeca se mogu cijepiti već u dobi od 9 godina.

Najbolje je cijepiti se prije početka seksualne aktivnosti, ali čak i ako su djevojčice ili žene već seksualno aktivne, treba ih cijepiti.

Za osobe mlađe od 15 godina, dvije doze cjepiva daju se u razmaku od 6 do 12 mjeseci.

Za osobe starije od 15 godina daju se tri doze cjepiva. Nakon prve doze slijedi doza 2 mjeseca kasnije. Posljednja doza daje se 6 mjeseci nakon prve.

Prezervativi

Ispravno korištenje prezervativa tijekom spolnog odnosa može pomoći u prevenciji širenja HPV-a. Međutim, budući da prezervativi ne pokrivaju sva područja sklona infekciji, prezervativi ne štite u potpunosti od dobivanja HPV-a.

Liječenje

 • Kirurško liječenje, radijacijska terapija i / ili kemoterapija, ovisno o stadiju raka

Liječenje raka vrata maternice ovisi o stadiju raka. Može uključivati operaciju, zračenje i kemoterapiju.

Prekancerozne promjene i rani stadij raka vrata maternice

Prekancerozne stanice cerviksa (cervikalna intraepitelna neoplazija ili CIN) i rak vrata maternice koji uključuje samo površinu vrata maternice (rani stadij I) tretiraju se na isti način. Liječnici često mogu potpuno ukloniti rak uklanjanjem dijela vrata maternice pomoću postupka elektrokirurške ekscizije u petlji (LEEP), lasera ili hladnog noža tijekom biopsije konusa. Ovakav način liječenja čuva reproduktivnu sposobnost žene.

Budući da se rak može ponoviti, liječnici savjetuju žene da se vrate na preglede i Papa testove svaka 3 mjeseca tijekom prve godine i svakih 6 mjeseci nakon toga.

Rijetko je potrebno uklanjanje maternice (histerektomija)

Kasni stadij I i rani stadij II raka vrata maternice

Ako rak ranog stadija uključuje više od površine vrata maternice (kasni stadij I), liječenje je tipično

 • Histerektomija uz uklanjanje okolnih tkiva (uključujući gornji dio vagine) i ligamenata (radikalna histerektomija) i obližnjih limfnih čvorova

Histerektomija se može obaviti velikim rezom u trbuhu (otvorena operacija) ili minimalno invazivnim tehnikama (laparoskopija) Trenutne spoznaje sugeriraju bolje rezultate otvorene kirurgije u odnosu na minimalno invazivnu.

Ako je tumor porastao ili se počeo širiti unutar zdjelice (rana faza II) liječenje je tipično:

 • Radioterapija i kemoterapija

 • Radikalna histerektomija s uklanjanjem obližnjih limfnih čvorova

U oba slučaja liječenje rezultira otprilike 85 do 90% izlječenjem. Jajnici se mogu ukloniti, ovisno o tome hoće li se rak širiti (metastazirati).

Ako liječnici tijekom operacije otkriju da se rak proširio izvan vrata maternice, histerektomija se ne provodi i preporučuje se terapija zračenjem.

Kasni stadij II do ranog stadija IV raka vrata maternice

Kada se rak vrata maternice proširi unutar zdjelice ili se proširio na druge organe, poželjno je sljedeće liječenje:

 • Radioterapija + kemoterapija koja uključuje cisplatin

Liječnici mogu laparoskopski ili otvorenim pristupom utvrditi jesu li uključeni limfni čvorovi i tako odrediti gdje bi zračenje trebalo usmjeriti. Vanjsko zračenje (usmjereno prema zdjelici izvan tijela) koristi se za smanjenje raka i liječenje raka koji bi se mogao proširiti na obližnje limfne čvorove. Potom se u cerviks stavljaju radioaktivni implantati kako bi se uništio rak (vrsta unutarnjeg zračenja odnosno brahiterapija).

Kemoterapija se obično daje uz radioterapiju, često kako bi se tumor kvalitetnije oštetio zračenjem.

Ako tumor ostane ograničen na zdjelicu nakon provedene radioterapije, moguće je kirurški odstraniti neke ili sve zdjelične organe (tzv. zdjelična egzenteracija). Ti organi uključuju reproduktivne organe (vagina, maternica, jajovodi i jajnici), mokraćni mjehur, uretru, rektum i anus. Koji će se organi ukloniti ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su lokacija tumora, anatomija i njezini ciljevi nakon operacije. Trajni otvori—za urin (urostoma) i za stolicu (kolostoma)—potrebni su u svrhu evakuacije sadržaja iz abdomena. Nakon zahvata, žene obično nekoliko dana krvare, imaju iscjedak i znatnu osjetljivost i bol. Boravak u bolnici je obično 3 do 5 dana. Mogu se pojaviti komplikacije, kao što su infekcija ili otvaranje kirurške incizije, blokade u crijevu i stvaranje abnormalnih komunikacija između organa (fistule). Na ovaj se način može izliječiti otprilike 40% žena.

Opsežno širenje ili recidiv raka vrata maternice

Kod velike proširenosti ili recidiva karcinoma vrata maternice potrebna je:

Međutim, kemoterapija smanjuje veličinu tumora i kontrolira njegovo širenje u samo 15 do 25% liječenih žena, a taj je učinak obično samo privremen. Dodavanje drugog lijeka (bevacizumab - monoklonsko antitijelo koje se koristi za liječenje nekoliko vrsta raka) može produljiti preživljenje za nekoliko mjeseci.

Odstranjenje limfnih čvorova

Sentinel limfni čvor je pretpostavljeni prvi limfni čvor u koji se šire tumorske stanice. Može postojati više od jednog sentinel limfnog čvora. Ti se čvorovi nazivaju sentinel limfnim čvorovima jer su prvi koji upozoravaju da se rak proširio.

Odstranjenje sentinel limfnog čvora uključuje

 • Prepoznavanje sentinelnog limfnog čvora (naziva se preslikavanje)

 • Uklanjanje

 • Uzorak se testira kako bi se utvrdilo jesu li prisutne tumorske stanice.

Kako bi identificirali sentinel limfne čvorove, liječnici ubrizgavaju plavu ili zelenu boju i / ili radioaktivnu tvar u cerviks u blizini tumora. Ove tvari mapiraju put od vrata maternice do prvog limfnog čvora (ili čvorova) u zdjelici. Tijekom operacije, liječnici zatim provjeravaju limfne čvorove koji izgledaju plavo ili zeleno ili koji daju radioaktivni signal (otkriven ručnim uređajem). Liječnici uklanjaju ovaj čvor (ili čvorove) i šalju ga u laboratorij koji se provjerava za rak. Ako sentinel limfni čvor ili čvorovi ne sadrže tumorske stanice, ne uklanjaju se drugi limfni čvorovi (osim ako ne izgledaju abnormalno).

Sentinel limfni čvorovi mogu pomoći u ograničenju broja limfnih čvorova koje treba ukloniti. Uklanjanje limfnih čvorova često uzrokuje probleme kao što su nakupljanje tekućine u tkivima, što može uzrokovati trajno oticanje (limfedem) i oštećenje živaca.

Trudnoća i rak vrata maternice

Liječenje radikalnom histerektomijom, kemoterapijom i / ili zračenjem obično onemogućuje zanošenje ili iznošenje trudnoće do kraja. Međutim, napredak tehnika asistirane reprodukcije omogućio je ženama uspješno zanošenje. Ako je za njih važno imati djecu, žene trebaju razgovarati sa svojim liječnikom i dobiti što je moguće više informacija o rizicima i zahtjevima za ove postupke, kao i o vjerojatnosti trudnoće nakon takvog postupka.

Ako žene s kasnim stadijem I raka vrata maternice žele sačuvati svoju reproduktivnu sposobnost, može se obaviti drukčije liječenje raka koje se naziva radikalna trahelektomija (tretman za očuvanje plodnosti). Liječnici uklanjaju vrat maternice, tkivo pored vrata maternice, gornji dio vagine i limfne čvorove u zdjelici. Kako bi to bilo izvedivo, liječnici mogu učiniti nešto od sljedećeg:

 • Otvorena operacija

 • Minimalno invazivnu kiruršku tehniku (laparoskopija ili robotski asistirana kirurgija)

 • Uklanjanje tkiva kroz vaginu (vaginalna kirurgija)

Zatim je potrebno maternicu zašiti na donji dio vagine. Tako žene i dalje mogu zatrudnjeti. Međutim, takve trudnoće potrebno je isključivo dovršiti carskim rezom. Oko 50 do 70% trahelektomiranih žena zatrudne.

Izgleda da je trahelektomija jednako djelotvorna kao i radikalna histerektomija za mnoge žene s ranim stadijem raka vrata maternice. Rak recidivira u oko 5 do 10% žena.

Komplikacije radioterapije

Radioterapija može dovesti do iritacije mokraćnog mjehura i rektuma. Kasnije može doći do opstrukcije i oštećenja crijeva te oštećenja mokraćnog mjehura. Također, jajnici obično prestanu funkcionirati, a vagina se može suziti.

Više informacija

 • National Cancer Institute: Cervical Cancer