Nazofaringealni karcinom

Autor: Bradley A. Schiff, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Matovinović, dr. med.

Nazofaringealni karcinomi su karcinomi koji potječu iz stražnjeg dijela nosnog prolaza, od područja iznad mekog nepca do gornjeg dijela grla.

  • Ljudi često razvijaju kvržice u vratu, mogu imati osjećaj punoće ili boli u ušima i mogu imati gubitak sluha.

  • Za dijagnozu je potrebna biopsija, a pretrage snimanja se provode kako bi se procijenila veličina i proširenost karcinoma.

  • Liječenje uključuje zračenje, kemoterapiju, a ponekad i operaciju.

(Vidi također Pregled raka u ustima, nosu i grlu.)

Nazofarinks obuhvaća stražnji dio nosnog prolaza od iznad mekog nepca do gornjeg dijela grla. Većina nazofaringealnih karcinoma su karcinomi pločastih stanica, što znači da se rak razvija u pločastim stanicama koje oblažu nazofarinks.

Karcinom nazofarinksa može se pojaviti u osoba bilo koje dobne skupine. Iako rijetkost u Sjevernoj Americi, karcinom nazofarinksa jedan je od najčešćih vrsta raka kod Kineza, osobito južnokineskog i jugoistočnog podrijetla. Ovaj rak je također češći među Kinezima koji su se doselili u Sjevernu Ameriku nego među drugim Amerikancima. Manje je uobičajen kod Kineza rođenih u Americi nego kod njihovih roditelja ili predaka imigranata.

Epstein-Barr virus, koji uzrokuje infektivnu mononukleozu, igra ulogu u razvoju karcinoma nazofarinksa. Postoji i nasljedna predispozicija. Osim toga, djeca i mladi koji jedu velike količine slane ribe i hrane prezervirane s nitritima imaju veću vjerojatnost da razviju nazofaringealni karcinom.

Smještaj nazofarinksa
 

Simptomi

Često se nazofaringealni karcinom prvo proširi u limfne čvorove vrata, uzrokujući izrasline na vratu prije pojave drugih simptoma. Ponekad, trajno začepljenje nosa ili Eustahijeve cijevi može u početku uzrokovati osjećaj punoće ili boli u ušima i gubitak sluha, češće u samo jednom uhu. Ako je eustahijeva cijev začepljena, tekućina se može nakupiti u srednjem uhu. Pacijent također može imati bolove u uhu, otečeno lice, iscjedak gnoja i krvi iz nosa, otečene limfne čvorove, i krvarenje iz nosa. Dio lica ili oka može biti paraliziran.

Dijagnoza

  • Endoskopija

  • Biopsija

  • Radiološke pretrage

Za dijagnosticiranje nazofaringealnog karcinoma liječnik prvo pregledava nazofarinks s posebnim ogledalom ili fleksibilnom cijevi za gledanje (endoskop). Ako se pronađe tumor, liječnik radi biopsiju tumora, u kojem se uzorak tkiva uklanja i proučava pod mikroskopom. Kompjuterizirana tomografija (CT) baze lubanje i magnetska rezonancija (MRI) glave, nazofarinksa i baze lubanje se provode kako bi se procijenila proširenost karcinoma. Pozitronska emisijska tomografija (PET) također se obično radi kako bi se procijenila proširenost karcinoma i zahvaćenost limfnih čvorova na vratu.

Prognoza

Rano liječenje značajno poboljšava prognozu karcinoma nazofarinksa. Oko 60 do 75% osoba s rakom u ranom stadiju ima dobar ishod i preživljava najmanje 5 godina nakon dijagnoze. Manje od 40% osoba s IV stadijem raka doživi najmanje 5 godina nakon dijagnoze.

Liječenje

  • Radioterapija

  • Kemoterapija

  • Ponekad operacija

Kod karcinoma nazofarinksa tumor se liječi radioterapijom i kemoterapijom jer se tumori u nazofarinksu vrlo teško uklanjaju operacijom. Ako se tumor vrati, radioterapija se ponavlja ili se u vrlo specifičnim situacijama može pokušati operirati. Međutim, ova operacija je složena, jer obično uključuje uklanjanje dijela baze lubanje. Operacija se ponekad provodi kroz nos pomoću endoskopa. U nekim slučajevima, ovaj je pristup jednako učinkovit kao i invazivnija kirurgija i uzrokuje manje komplikacija.

Više informacija

  • American Cancer Society: Karcinom nazofarinksa