Riblje ulje

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Riblje ulje se može ekstrahirati izravno ili koncentrirati i staviti u oblik kapsule. Aktivni sastojci su omega-3 masne kiseline (eikosapentaenska kiselina [EPA] i dokosaheksaenska kiselina [DHA]).

U zapadnjačkoj prehrani obično ima malo omega-3 masnih kiselina. Ostali ne-riblji izvori omega-3 masnih kiselina su orasi i laneno ulje.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Riblje ulje se koristi za prevenciju i liječenje bolesti koronarnih arterija. Snažni znanstveni dokazi upućuju na to da masne kiseline u ribljem ulju smanjuju rizik od srčanog udara i smrti uzrokovane nepravilnim srčanim ritmovima u ljudi koji boluju od bolesti koronarnih arterija i uzimaju tradicionalne lijekove. Čini se da i riblje ulje smanjuje razinu triglicerida u krvi, faktor rizika za bolest koronarnih arterija. Veće doze ribljeg ulja mogu također smanjiti rizik od bolesti koronarnih arterija i zatajenja srca bez snižavanja krvnog tlaka. Najnoviji dokazi pokazuju da uzimanje ribljeg ulja duže od 4 godine nije umanjilo bolest koronarnih arterija ili druge kardiovaskularne događaje. Riblje ulje može spriječiti toksičnost bubrega uzrokovanu lijekom ciklosporin. Dodaci ribljeg ulja također se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa. Međutim, znanstveni dokazi koji podupiru bilo kakvu korist nisu uvjerljivi.

Moguće nuspojave

Može se pojaviti podrigivanje ukusom riba, pogoršanje akni, mučnina i proljev. Nekoliko studija sugerira da previše ribljeg ulja može uzrokovati krvarenje, ali drugi ne pokazuju vezu. Iako neke ribe sadrže prekomjerne količine žive, laboratorijska ispitivanja ne pokazuju dosljedan višak žive u dodacima ribljeg ulja. Unatoč tome, na temelju dokumentiranih nuspojava, trudnice ili dojilje ne bi smjele uzimati dodatke omega-3 masnih kiselina izvađene iz ribe i trebale bi ograničiti konzumiranje određenih vrsta i količina ribe zbog potencijalnog rizika od onečišćenja živom.

Moguće interakcije s lijekovima

Oni koji koriste antihipertenzivne lijekove ne smiju uzimati riblje ulje jer to može sniziti krvni tlak više od željenog. Riblje ulje može povećati antikoagulantni učinak varfarina, stoga bi oni koji uzimaju varfarin trebaju izbjegavati riblje ulje.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Omega-3 Supplements: In Depth