Otrovanje gljivama

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikolina Benco Kordić, dr. med.

Mnoge vrste gljiva su otrovne. Mogućnost otrovanja može se razlikovati unutar iste vrste, ovisno o različitim razdobljima rasta i jesu li kuhane. Teško je razlikovati otrovne od jestivih gljiva u divljini, čak i za visoko obrazovane ljude. Narodne predaje su nepouzdane. (Vidi također Pregled otrovanja.)

Sve otrovne gljive uzrokuju povraćanje i bol u trbuhu. Ostali simptomi se uvelike razlikuju ovisno o vrsti gljiva. Općenito, gljive koje uzrokuju rane simptome (unutar 2 sata) su manje opasne od onih koje simptome uzrokuju kasnije (obično nakon 6 sati).

Rani gastrointestinalni simptomi

Gljive koje uzrokuju rane gastrointestinalne simptome (npr. Chlorophyllum molybdates i male smeđe gljive koje često rastu na travnjacima) uzrokuju povraćanje i proljev. Ovi se simptomi razviju se unutar 1-6 sati. Proljev ponekad može biti krvav. Neki bolesnici imaju glavobolje ili bolove u tijelu. Simptomi obično nestaju unutar 24 sata.

Rani simptomi koji utječu na mozak i leđnu moždinu

Gljive, koje uzrokuju rane simptome i utječu na mozak i leđnu moždinu, uključuju halucinogene gljive koje sadrže halucinogen psilocibin. Najčešći su članovi Psilocybe roda, ali i neke druge gljive također sadrže psilocibin. Uzrokuju mučninu i povraćanje u roku od 15 do 45 minuta. Simptomi počinju u roku od 20 do 90 minuta od ingestije i uključuju euforiju, pojačanu maštu i halucinacije. Često se razviju i ubrzani otkucaji srca te visoki krvni tlak, a neka djeca imaju vrućicu. Međutim, ti simptomi nestaju bez liječenja, a ozbiljne posljedice su rijetke, tako da specifično liječenje obično nije potrebno. No, ako je bolesnik vrlo uznemiren, liječnik može dati sedativ (kao što je lorazepam).

Neke vrste gljiva i bilja uzrokuju simptome "borbe i bijega" ili "odmora i probavljanja". Kombinacija simptoma ne mora biti posve jasna i može zahtijevati procjenu liječnika.

Rani simptomi koje uzrokuju gljive koje sadrže muskarin

U otrovanju koje uzrokuju mnoge vrste Inocybe i neke vrste Clitocybe roda gljiva, toksična tvar je muskarin. Simptomi, koji počinju unutar 30 minuta nakon jela, mogu uključivati

  • Povećano suzenje i slinjenje

  • Sužavanje zjenica

  • Znojenje

  • Povraćanje, grčevi u želucu, proljev

  • Vrtoglavica

  • Trzanje mišića (fascikulacije)

  • Zbunjenost, koma, napadaje (povremeno)

Iako su neki od ovih simptoma ozbiljni, kod većine oboljelih simptomi su blagi i obično nestaju unutar 12 sati. Liječnici daju atropin venom (intravenozno) bolesnicima koji imaju teške simptome, a gotovo se svi ljudi oporave tijekom 24 sata. Bez liječenja, teško otrovanje može biti smrtonosno u nekoliko sati.

Odgođeni gastrointestinalni simptomi

Gljive koje uzrokuju odgođene gastrointestinalne simptome uključuju glljive iz Amanita phalloides roda i njima srodne vrste gljiva (članovi Amanita, Gyromitra, i Cortinarius rodovi).

Amanita phalloides (zelena pupavka) uzrokuje 95% smrtnih slučajeva otrovanja gljivama. Povraćanje i proljev počinju za 6 do 12 sati. Ponekad je razina šećera u krvi jako niska. Simptomi nestanu na nekoliko dana, ali se potom kod bolesnika razvije zatajenje jetre i ponekad zatajenja bubrega. Zatajenje jetre uzrokuje žutu boju kože (žutica). Bolenici s otkazivanjem bubrega mogu smanjeno mokreti ili su možda prestali mokriti. Ponekad simptomi nestaju sami od sebe, ali oko polovice bolesnika koji imaju ovu vrstu otrovanja umire u 5 do 8 dana. Bolesnici sa zatajenjem jetre mogu preživjeti jedino ako im se transplantira jetra.

Gljive iz roda Amanita smithiana (Smithova amanita) obično uzrokuju odgođeno povraćanje i proljev (oko 6 do 12 sati nakon što se pojedu). Zatajenje bubrega može se pojaviti u roku od 3 dana do 1 ili 2 tjedna nakon što se gljive pojedu, a bolesnicima je često potrebno privremena hemodijaliza.

Gljive iz roda Gyromitra (moždanica) također uzrokuju odgođeno povraćanje, proljev i nisku razinu šećera u krvi. Ostali problemi uključuju toksični učinak na mozak (kao što su napadi) i, nakon nekoliko dana, otkazivanje jetre i bubrega.

Najviše gljiva iz roda Cortinarius potječe iz Europe. Povraćanje i proljev mogu trajati 3 dana. Zatajenje bubrega, sa simptomima boli u bokovima i smanjenom količinom urina, može se pojaviti 3 do 20 dana nakon što se gljive pojedu. Zatajenje bubrega često se spontano povlači.

Više informacija

  • American Association of Poison Control Centers; 1-800-222-1222