Otrovanje insekticidima

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikolina Benco Kordić, dr. med.
 • Mnogi insekticidi mogu uzrokovati otrovanje nakon gutanja, udisanja ili apsorpcije kroz kožu.

 • Simptomi mogu uključivati suzenje očiju, kašljanje, probleme sa srcem i poteškoće s disanjem.

 • Dijagnoza se temelji na simptomima, krvnim pretragama i opisu događaja koji su doveli do otrovanja.

 • Nekoliko lijekova je učinkovito u liječenju teških otrovanja insekticidima.

(Vidi također Pregled otrovanja.)

Svojstva koja insekticide čine smrtonosnima za kukce, ponekad ih čine otrovnima za ljude. Većina teških otrovanja insekticidima su otrovanja organofosfatnim i karbamatnim insekticidima, osobito kada se koriste u pokušajima samoubojstva, a ako su slučajna najčešće se dogode u radnim uvjetima.

 • Organofosfati uključuju malation, paration, fention, dursban, diazinon, klorpirifos i sarin. Neki od tih spojeva izvedeni su iz nervnih plinova.

 • Karbamati uključuju aldikarb, karbaril, karbofuran, fenobukarb i oksamil.

Piretrini i piretroidi, koji su drugi česti insekticidi, potječu od cvjetova i obično nisu jako otrovni za ljude.

Mnogi insekticidi mogu uzrokovati otrovanje nakon gutanja, udisanja ili apsorpcije kroz kožu. Neki insekticidi su bez mirisa, stoga bolesnik nije svjestan da im se izlaže. Organofosfatni i karbamatni insekticidi uzrokuju nekontrolirano "ispaljivanje" određenih živaca, uzrokujući da mnogi organi postanu preaktivni i na kraju prestanu funkcionirati. Piretrini mogu ponekad uzrokovati alergijske reakcije. Piretroidi rijetko uzrokuju probleme.

Simptomi

Organofosfati i karbamati uzrokuju suzenje oka, zamagljen vid, salivaciju, znojenje, kašljanje, povraćanje, pojačanu aktivnost crijeva i češće mokrenje. Krvni tlak se može sniziti. Brzina otkucaja srca može se smanjiti i postati nepravilna, a može doći i do epileptičkih napadaja. Disanje može postati teško, a mišići mogu trzati i oslabiti. Rijetko, kratak dah ili slabost mišića mogu biti smrtonosni. Simptomi traju satima ili danima nakon izlaganja karbamatima, a slabost, nakon izlaganja organofosfatima, može trajati tjednima .

Piretrini mogu uzrokovati kihanje, suzenje oka, kašljanje i povremeno otežano disanje. Teški simptomi se rijetko razvijaju.

Dijagnoza

 • Podaci o izloženosti insekticidima i prisutnosti karakterističnih simptoma

 • Krvne pretrage

Dijagnoza otrovanja insekticidima temelji se na simptomima i opisu događaja koji su doveli do otrovanja. Dijagnoza je dodatno potvrđena, ako atropin, koji se daje intravenski, ublažava simptome bolesnika. Krvne pretrage mogu potvrditi otrovanje organofosfatima ili karbamatima.

Liječenje

 • Uklanjanje zagađene odjeće i pranje kože

 • Liječenje koje pomaže urednom disanju i urednom radu srca

 • Intravenski atropin

Svatko sa simptomima otrovanja organofosfatima se mora javiti liječniku. Ako je insekticid mogao doći u dodir s kožom, odjeća se uklanja i koža temeljito pere. Osobe koje pomažu bi trebale paziti da same ne dođu u dodir s otrovnim sredstvom.

Liječnici nadziru bolesnike zbog mogućeg zatajenja disanja te primjenjuju atropin i druge lijekove kako bi održali disanje i rad srca. Atropin, koji se daje intravenski, može ublažiti većinu simptoma. Pralidoksim, koji se daje intravenski, može ubrzati oporavak živčane funkcije, uklanjajući uzrok simptoma. Simptomi otrovanja karbamatom također se olakšavaju atropinom, ali obično ne pralidoksimom. Simptomi trovanja piretrinom razrješe se bez liječenja.

Više informacija

 • American Association of Poison Control Centers; 1-800-222-1222