Eksfolijativni dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Eksfolijativni dermatitis je teška upala koja uzrokuje da cijela površina kože postane crvena, ispucala i pokrivena ljuskama, a gornji sloj kože se odlijepi (odljušti).

(Također vidi Pregled dermatitisa.)

Neki lijekovi (osobito penicilini, sulfonamidi, izoniazid, fenitoin i barbiturati) mogu uzrokovati ovaj poremećaj. U nekim slučajevima, ono je komplikacija drugih bolesti kože, poput atopijskog dermatitisa, psorijaze, i kontaktnog dermatitisa. Određeni limfomi (maligni tumor limfnih čvorova) i druge vrste tumora, kao što su leukemije, također mogu uzrokovati eksfolijativni dermatitis. U do 25% bolesnika, uzrok nastanka je nepoznat.

Simptomi

Eksfolijativni dermatitis može početi brzo ili sporo. Isprva cijela površina kože postaje crvena i sjajna. Tada koža postaje ljuskava, zadebljana i ponekad prekrivena krastama. Gornji sloj kože, epidermis, otpada preko velikih dijelova tijela. Ponekad ispadnu kosa i nokti. Kod nekih bolesnika se javlja svrbež i otečeni limfni čvorovi.

Iako mnogi ljudi imaju povišenu temperaturu, oni mogu osjećati hladnoću i zimicu jer se mnogo topline gubi kroz oštećenu kožu. Velike količine tekućine, elektrolita (poput natrija, kalija i kalcija), željeza i proteina mogu iscuriti. Oštećena koža je slaba barijera protiv infekcija, tako da može doći do nastanka bakterijskih infekcija.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Moguća biopsija kože, kako bi se isključio karcinom

Liječnici postavljaju dijagnozu eksfolijativnog dermatitisa na temelju anamneze i fizikalnog pregleda.

Ako su simptomi eksfolijativnog dermatitisa slični simptomima limfoma kože (mycosis fungoides), liječnici šalju uzorke kože u laboratorij kako bi isključili limfom kao uzrok.

Prognoza

Eksfolijativni dermatitis može biti životno ugrožavajući, ali prognoza ovisi o uzroku. Eksfolijativni dermatitis uzrokovan lijekovima traje 2 do 6 tjedna nakon prestanka uzimanja lijeka.

Liječenje

  • Česta hospitalizacija zbog suportivne njege

  • Njega kože

  • Liječenje temeljnog uzroka

Rana dijagnoza i suportivno liječenje eksfolijativnog dermatitisa važni su u sprečavanju razvoja infekcije zahvaćene kože, u zadržavanju tekućine i proteina i sprečavanju razvoja ugroženosti života.

Bolesnici s teškim eksfolijativnim dermatitisom često moraju biti hospitalizirane i biti liječene antibioticima (zbog infekcije), tekućinom i soli (kako bi se nadoknadili oni koje smo izgubili kroz kožu) u venu (intravenski) i nutritivnim suplementima. Njega može uključivati upotrebu lijekova i grijanih deka kako bismo kontrolirali tjelesnu temperaturu. Hladne zobene kupke nakon kojih slijedi nanošenje vazelina i gaze mogu pomoći u zaštiti kože. Kortikosteroidi (kao što je prednizon) koji se daju na usta ili intravenozno koriste se samo kad su druge mjere neuspješne ili dođe do pogoršanja bolesti.

Bilo koji lijek ili kemijsku tvar koja bi mogla uzrokovati eksfolijativni dermatitis trebalo bi prestati uzimati ili izbjegavati. Ako je limfom uzrok eksfolijativnog dermatitisa, liječenje limfoma je korisno.