Roseola Infantum

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Roseola infantum je virusna infekcija dojenčadi i male djece koja uzrokuje visoku temperaturu nakon koje slijedi osip.

  • Roseolu infantum uzrokuje humani herpesvirus 6, ili rjeđe 7.

  • Tipični simptomi uključuju visoku temperaturu i osip koji obično nastaje po normalizaciji temperature

  • Dijagnoza se temelji na simptomima i dobi djeteta.

  • Liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma.

Roseola infantum se pojavljuje se tijekom cijele godine, ali češće u proljeće i jesen. Ponekad izbiju manje lokalne epidemije. Uobičajeni uzrok je humani herpesvirus 6, jedan od mnogih virusa herpesa. Najčešće se javlja u djece između 6 mjeseci do 3 godine starosti.

Simptomi

Simptomi Roseole infantum počinju oko 5 do 15 dana nakon infekcije (vrijeme inkubacije). Bolest počinje naglo, vrućicom oko 39,5 °C do 40,5 °C koja traje 3 do 5 dana. Kod 5 do 15% djece, se mogu javiti napadaji kao posljedica visoke temperature (febrilne konvulzije). Unatoč visokoj temperaturi, dijete je obično aktivno i uredne svijesti, U neke djece se može javiti curenje iz nosa, grlobolja i bolovi u trbuhu. Limfni čvorovi vrata su često uvećani. Temperatura obično prestane četvrtog dana bolesti.

Oko 30% djece razvija osip unutar nekoliko sati, a najviše dan nakon pada temperature. Osip je pjegavi crveni i blijedi na pritisak. Pojavljuje se uglavnom na prsima i trbuhu, a manje je intenzivan na licu, rukama i nogama. Osip ne svrbi i traje od nekoliko sati do 2 dana.

Dijagnoza

  • Procjena liječnika

Na roseolu treba posumnjati u djeteta u dobi 6 mjeseci do 3 godine s tipičnim simptomima i znakovima. Obično nije potrebna obrada, a dijagnoza se može potvrditi laboratorijskim pretragama krvi.

Liječenje

Za snižavanje povišene temperature djeca mogu dobiti paracetamol ili ibuprofen.

Kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom i teškim oblikom bolesti, u liječenju se koriste antivirusni lijekovi foskarnet ili ganciklovir.