Ciste Skeneovog kanala

Autor: Charlie C. Kilpatrick, MD, MEd
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Josipa Paić, dr. med.

Ciste Skeneovog kanala razvijaju se u blizini otvora uretre kada su kanali Skeneovih žlijezda blokirani.

  • Ciste Skeneovih kanala su jako rijetke.

  • Mnogi ljudi s cistama Skeneovog kanala nemaju simptome ili imaju samo blagu iritaciju.

  • Velike ciste mogu uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa ili ponekad tijekom mokrenja.

  • Liječnici obično mogu dijagnosticirati te ciste tijekom ginekološkog pregleda, ali ponekad se radi potvrde dijagnoze rade ultrazvuk ili cistoskopija.

  • Ciste koje uzrokuju simptome mogu se ukloniti.

  • Vrlo rijetko, razvijaju se apscesi te se liječe antibioticima, zatim se uklanjaju ili se formira trajni otvor u cisti.

Skeneove žlijezde, također nazvane periuretralnim ili parauretralnim žlijezdama, nalaze se oko otvora uretre. Tkivo koje ih okružuje obuhvaća dio klitorisa. Žlijezde mogu biti uključene u seksualnu stimulaciju i podmazivanje za spolni odnos.

Ciste Skeneovih kanala su rijetke. Formiraju se ako je izvodni kanal žlijezde blokiran, obično zato što je žlijezda inficirana. Ove ciste se javljaju uglavnom kod odraslih.

Simptomi

Većina cista je mana od oko 1 cm u promjeru i ne uzrokuje nikakve simptome. Neke su ciste veće i uzrokuju bol tijekom spolnog odnosa. Ponekad uzrokuju bolove tijekom mokrenja. Ponekad, ako su ciste jako velike, blokiraju protok urina kroz uretru. U takvim slučajevima prvi simptomi mogu biti neodlučni početak mokrenja, kapanje na kraju mokrenja i zadržavanje urina. Ako se razvije infekcija mokraćnog sustava, žene osjećaju čestu, hitnu potrebu za mokrenjem i mokrenje može biti bolno.

Vrlo rijetko, ciste Skeneovog kanala se inficiraju i formiraju apsces. Apscesi su osjetljivi na dodir, bolni i natečeni. Koža iznad kanala je crvena. Većina žena nema temperaturu.

Dijagnoza

  • Ginekološki pregled

  • Ponekad ultrazvuk ili cistoskopija

Tijekom ginekološkog pregleda liječnici obično mogu osjetiti ciste ili apscese, ako su dovoljno veliki da uzrokuju simptome. Međutim, može se koristiti ultrazvuk ili se fleksibilna optička cijev može uvesti u mokraćni mjehur kako bi se vidjela njegova unutrašnjost (cistoskopija), kako bi se potvrdila dijagnoza.

Liječenje

  • Uklanjanje ciste

  • Za apscese, antibiotici, zatim uklanjanje ciste ili stvaranje trajnog otvora u cisti

Ako ciste uzrokuju simptome, one se uklanjaju, obično u liječničkoj ordinaciji ili u operacijskoj sali. U liječničkoj ordinaciji obično se koristi lokalni anestetik.

Za apscese, antibiotici se daju na usta, 7 do 10 dana. Zatim se cista uklanja. Ili liječnici mogu napraviti mali rez u cisti i zašiti rubove ciste na površinu stidnice (marsupijalizacija), tako da se cista može drenirati.