Numularni dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Numularni dermatitis je perzistentan osip i upala praćena osjećajem svrbeža karakteriziran promjenama kože u obliku kovanica, često s pojavom sitnih mjehura, krastama i ljuskama.

(Također vidi Pregled dermatitisa.)

Uzrok numularnog dermatitisa nije poznat. Numularni dermatitis obično pogađa osobe srednje i starije dobi i pojavljuje se zajedno sa suhom kožom, osobito u zimskom razdoblju. Dermatofitidne (id) reakcije mogu se manifestirati kao numularni dermatitis. Međutim, osip se može pojaviti i nestati bez ikakvog očitog razloga.

Simptomi

Okrugle promjene počinju kao mrlje s prištićima praćene svrbežom i mjehurima koji kasnije vlaže i formiraju kraste. Osip se može proširiti. Često, promjene su očitije na leđima ruku ili nogu i na stražnjici, ali također se pojavljuju i na trupu. Nove promjene se pojavljuju u područjima gdje su stare zacijelile.

Dijagnoza

  • Liječnikov pregled kože

  • Može se provesti dijagnostička obrada radi isključenja infekcija ili alergija

Liječnici temelje dijagnozu numularnog dermatitisa na karakterističnom izgledu osipa.

Oni mogu indicirati mikrobiološku obradu za bakterije i gljive kako bi isključili infekciju i alergiju.

Liječenje

  • Hidratizirajući emolijensi i vodeni oblozi

  • Antibiotici na usta i kortikosteroidne kreme i subkutane injekcije

Nijedno liječenje nije uvijek učinkovito. Emolijensi su korisni za bolesnike. Ostali oblici liječenja numularnog dermatitisa uključuje uzimanje antibiotika na usta, vodene obloge, vodene komprese, kortikosteroidne kreme ili subkutane injekcije. Fototerapija (izlaganje ultraljubičastom svjetlu -) koristi se za liječenje teških oblika bolesti ili oblika bolesti otpornog na liječenje. Imunosupresivni lijekovi koji se uzimaju na usta kao što su ciklosporin i metotreksat mogu se propisati kada lokalno liječenje ne djeluje.