Trbuh

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Želudac je veliki šuplji mišićavi organ, oblika graha, koji se sastoji od tri dijela:

  • Kardija

  • Tijelo (fundus)

  • Antrum

(Vidi također Pregled probavnog sustava.)

Hrana i tekućine ulaze u želudac iz jednjaka prolazeći kroz donji ezofagealni sfinkter.

Gornji dio želuca služi kao rezervoar za hranu. Kardija i tijelo želuca se relaksiraju kako bi smjestili hranu koja ulazi u želudac. Zatim se antrum (donji dio želuca) ritmički kontrahira, miješajući hranu s želučanom kiselinom i enzimima (želučanim sokovima) i meljeći hranu na manje komadiće tako da se može lakše probaviti. Stanice želuca izlučuju tri važne tvari: sluz, klorovodičnu kiselinu i prekursor pepsina (enzim koji razgrađuje proteine). Sluz sluznicu želuca da ih zaštiti od oštećenja kiselinom i enzimima. Bilo koji prekid sloja sluzi,kao prilikom infekcije bakterijom Helicobacter pylori ili zbog aspirina, može rezultirati oštećenjem koje vodi do čira želuca.

Pozicija želuca
 

Lučenje klorovodične kiseline čini jako kiselo okruženje koje je uvjet da pepsin razgradi proteine. Visoka kiselost želuca također služi kao barijera protiv infekcije ubijanjem većine bakterija. Izlučivanje kiseline potiče se živčanim impulsima prema želucu, gastrinom (hormon koji se izlučuje stanicama želuca) i histaminom (tvar koja se oslobađa u želucu). Pepsin je jedini enzim koji probavlja kolagen, koji je protein i glavni dio mesa.

Samo nekoliko tvari, kao što su alkohol i aspirin, mogu se apsorbirati izravno u krvotok želuca i to samo u malim količinama.