O raku

Autor: Robert Peter Gale, MD, PhD
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Petar Suton dr. med.

Rak predstavlja nekontrolirani rast stanica (obično nastaje iz jedne abnormalne stanice). Stanice su izgubile normalne kontrolne mehanizme i tako se mogu kontinuirano razmnožavati, zahvaćati obližnja tkiva, širiti se u udaljene dijelove tijela i poticati rast novih krvnih žila iz kojih stanice dobivaju hranjive tvari. Kancerogene (maligne) stanice mogu se razviti iz bilo kojeg tkiva u tijelu.

Kako kancerogene stanice rastu i množe se, one tvore kancerogeno tkivo - tumor - koje zahvaća i uništava normalna susjedna tkiva. Pojam tumor odnosi se na nekontrolirani rast ili masu. Tumori mogu biti zloćudni ili dobroćudni Zloćudne stanice iz primarnog (početnog) područja mogu se širiti po cijelom tijelu (metastazirati).

Vrste raka

Kancerogena tkiva (zloćudni tumori) mogu se podijeliti na ona koja nastaju od krvi i krvotvornih tkiva (leukemije i limfomi) i "čvrstih" tumora (čvrsta masa stanica), često nazvanih rak. Rakovi mogu biti karcinomi ili sarkomi.

leukemije i limfomi čine rakove krvi i krvotvornih tkiva i stanica imunološkog sustava. leukemije nastaju iz krvotvornih stanica i potiskuju proizvodnju normalnih krvnih stanica u koštanoj srži. Stanice raka limfoma zahvaćaju limfne čvorove, tvoreći velike mase u pazuhu, preponama, trbuhu ili prsima.

karcinomi su zloćudni tumori nastali od stanica koje oblažu iz kožu, pluća, probavnoi trakt i unutarnje organe. Primjeri karcinoma su rak kože, pluća, debelog crijeva, želuca, dojki, prostate i štitnjače. Karcinomi se obično češće javljaju u starijih nego u mlađih ljudi.

Sarkomi su zloćudni tumori mezodermalnih stanica. Mezodermalne stanice tvore mišiće, krvne žile, kosti i vezivno tkivo. Primjeri sarkoma su lejomiosarkom (rak glatkih mišića koji se nalazi u stijenci probavnih organa) i osteosarkom (rak kostiju). Tipično, sarkomi se češće javljaju kod mlađih nego kod starijih osoba.

Najčešći zloćudni tumori kod muškaraca i žena *

Skupina

Rak

* Najčešći zloćudni tumori nalaze se na vrhu popisa i poredani su po učestalosti. Poredak se temelji na procjenama Američkog društva za rak za 2018. godinu. Rak kože je vjerojatno najčešći rak i kod muškaraca i kod žena, no samo jedan tip raka kože - melanom- zahtjeva prijavu. Manje je poznato koliko su učestali ostali tipovi raka kože Stoga su podaci o raku kože nepotpuni i općenito su isključeni iz statistike.

Muškarci

prostata

Pluća

kolorektum (debelo crijevo)

Mjehur

Melanom

Bubreg

žene

Dojka

Pluća

kolorektum (debelo crijevo)

maternica

Štitnjača

Melanom

Terminologija raka

U raspravi o raku često se koriste sljedeći pojmovi:

 • Agresivnost: Brzina rasta i širenja tumora

 • Anaplazija: Nedostatak zrelosti stanica raka. To jest, stanice ne izgledaju kao normalne stanice istog tipa tkiva. Anaplastični karcinomi su obično vrlo agresivni

 • Benigni: Dobroćudni. Benigni tumori ne zahvaćaju okolna tkiva niti se šire u udaljena mjesta krvotokom ili limfnim sustavom (metastaziraju). Međutim, benigni tumor može i dalje rasti na mjestu nastanka i uzrokovati probleme pritiskom okollnih tkiva.

 • Karcinogen: Tvar koje uzrokuje rak

 • Karcinom in situ: Zloćudne stanice koje se još uvijek nalaze u tkivu nastanka i koje još nisu zahvatile okolna tkiva ili se proširile u druge dijelove tijela.

 • Lijek: potpuni nestanak raka bez povrata bolesti

 • Diferencijacija: Stupanj do kojeg su stanice raka sazrele, prestale se dijeliti i preuzele normalne stanične funkcije tako da više ne izgledaju kao brzodijeleće i primitivne stanice.

 • Stupanj: Stupanj abnormalnosti izgleda stanica raka pri mikroskopskom pregledu - stanice koje izgledaju abnormalnije su agresivnije

 • Invazija: Sposobnost raka da raste i uništi okolno tkivo

 • Maligni (zloćudni): stanice raka koje mogu prodrijeti u susjedno tkivo i proširiti se u druge dijelove tijela

 • Zloćudna preobrazba: složeni proces kojim stanice raka nastaju iz zdravih stanica

 • Metastaza:stanice raka koje su se proširile na drugo mjesto u odnosu na područje nastanka

 • Neoplazma (novotvorina): Opći pojam za tumor, bilo zloćudni ili dobroćudni

 • Povrat bolesti: stanice raka ponovno rastu nakon liječenja, bilo na mjestu nastanka ili kao metastaze (širenjem u udaljena tkiva)

 • Remisija: Odsustvo svih dokaza o povratu bolesti nakon liječenja, iako još uvijek može biti raka u tijelu

 • Stadij bolesti: stupanj do kojeg se rak proširio

 • Stopa doživljenja: udio osoba koje dožive određeno vrijeme nakon liječenja (na primjer, petogodišnja stopa doživljenja je postotak ljudi koji dožive 5 godina od početka liječenja)

 • Tumor: Nenormalan rast ili masa

Jeste li znali...
 • Riječ koja završava na "-om" označava oticanje, rast ili tumor. Prvi dio riječi odnosi se na ono od čega se stvara oteklina ili rast. Na primjer, meningeom je tumor koji nastaje iz ovojnice mozga ili kralježnične moždine (meninge). Mnogi nazivi raka završavaju sa "-om", ali nisu svi "-omi" tumori. Hematom je oteklina uzrokovana nakupinom krvi (heme) ..