Vaginalno krvarenje tijekom rane trudnoće

Autori: Geeta K. Swamy, MD
R. Phillip Heine, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petar Špoljar, dr. med.

Tijekom prvih 20 tjedana trudnoće, 20 do 30% žena ima vaginalno krvarenje. U otprilike polovici tih žena trudnoća završava s a pobačaj. Ako se pobačaj ne dogodi odmah, problemi kasnije u trudnoći su vjerojatniji. Primjerice, bebina porodna težina može biti niska ili se beba može roditi rano (prijevremeno rođenje), rođen mrtav (mrtvorođenče), ili umrijeti tijekom ili neposredno nakon rođenja. Ako je krvarenje obilno, krvni tlak može postati opasno nizak, što može rezultirati šok.

Količina krvarenja može se kretati od mrlja krvi do masivnog iznosa. Prolazak velikih količina krvi je uvijek zabrinjavajući, ali uočavanje ili blago krvarenje također može ukazivati na ozbiljan poremećaj.

uzroci

Vaginalno krvarenje tijekom rane trudnoće može biti posljedica poremećaja povezanih s trudnoćom (opstetricijom) ili ne (vidi tablicu) Neki uzroci i značajke krvarenja vagine tijekom rane trudnoće).

The najčešći uzrok je

Postoje različiti stupnjevi pobačaj (naziva se i spontani pobačaj). Pobačaj može biti moguć (ugrožen pobačaj) ili je moguće da će se dogoditi (neizbježan pobačaj). Svi sadržaji maternice (fetusa i posteljice) mogu biti izbačeni (potpuni pobačaj) ili ne (nepotpuni pobačaj). Sadržaj maternice može biti inficiran prije, tijekom ili nakon pobačaja (septički pobačaj). Fetus može umrijeti u maternici i ostati tamo (propušteni pobačaj). Bilo koja vrsta pobačaja može uzrokovati vaginalno krvarenje tijekom rane trudnoće.

The najopasniji uzrok vaginalnog krvarenja

 • Pucanje abnormalno locirane trudnoće (ektopična trudnoća) - koji nije na svom uobičajenom mjestu u maternici - na primjer, onaj koji se nalazi u jajovodu

Još jedan opasan, ali manje čest uzrok je ruptura ciste žutog tijela. Nakon što se jaje oslobodi, struktura koja ga je oslobodila (žuto tijelo) može se napuniti tekućinom ili krvlju umjesto da se razbije i nestane kao što to obično čini. Ako je izvanmaternična trudnoća ili cista rupture žutog tijela, krvarenje može biti obilno, što dovodi do šoka.

procjena

Liječnici prvo utvrđuju je li uzrok ektopične trudnoće.

Znakovi upozorenja

Kod trudnica s vaginalnim krvarenjem tijekom rane trudnoće, sljedeći simptomi su razlog za zabrinutost:

Kada posjetiti liječnika

Žene s upozoravajućim znakovima trebaju odmah posjetiti liječnika.

Žene bez znakova upozorenja trebaju posjetiti liječnika u roku od 48 do 72 sata.

Što liječnik radi

Liječnici pitaju o simptomima i povijesti bolesti (uključujući prošle trudnoće, pobačaje i pobačaje). Liječnici tada obavljaju fizički pregled. Ono što pronađu tijekom povijesti i fizikalnog pregleda često sugeriraju uzrok i testove koji bi mogli biti potrebni (vidi tablicu Neki uzroci i značajke krvarenja vagine tijekom rane trudnoće).

Liječnici pitaju za krvarenje:

 • Koliko je to ozbiljno (na primjer, koliko se jastučića koristi ili natapa u sat vremena)

 • Jesu li ugrušci ili tkivo prošli

 • Da li bol prati krvarenje

Ako je bol prisutna, liječnici pitaju kada i kako je počelo, gdje se događa, koliko traje, je li oštro ili dosadno, te je li konstantno ili dolazi i odlazi.

Tijekom fizikalnog pregleda, liječnici prvo provjeravaju temperaturu i znakove značajnog gubitka krvi, kao što su srce trka i nizak krvni tlak. Zatim pregledaju karlicu, provjeravajući je li cerviks (donji dio maternice) počeo otvarati (rastezati) kako bi omogućio prolaz fetusa. Ako se otkrije bilo koje tkivo (moguće od pobačaja), ono se uklanja i šalje u laboratorij za analizu.

Liječnici također nježno pritiskaju na trbuh kako bi vidjeli je li osjetljiv na dodir.

Neki uzroci i značajke krvarenja vagine tijekom rane trudnoće

Uzrok

Zajedničke značajke*

testovi

*Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne uvijek prisutne.

Test trudnoće na mokraću obično se radi ako žene imaju samo kućni test trudnoće. Zbog ektopične trudnoće može biti vrlo opasno, testovi su učinili kako bi se tražiti ectopic trudnoće u većini trudnica s vaginalno krvarenje, osim ako simptomi jasno ukazuju na drugi poremećaj.

Poremećaji vezani uz trudnoću

An ektopična trudnoća (abnormalno locirana trudnoća - ne na uobičajenom mjestu u maternici)

Ponekad samo blago vaginalno krvarenje

Bol u trbuhu ili zdjelici

 • Često je iznenadna i stalna (nije grčasta)

 • Počinje na određenom mjestu

 • Ponekad je neznatno

Obično je nježnost prilikom pregleda zdjelice

Ako je ektopična trudnoća puknula, onesvijestila se, oslabjela ili trčala srcem

Obično krvni testovi za mjerenje hormona kojeg proizvodi posteljica (humani korionski gonadotropin ili hCG)

Ultrazvuk zdjelice

Ponekad laparoskopija (umetanje cijevi za gledanje kroz rez u abdomen) ili laparotomija (operacija koja uključuje rez u trbuh)

A pobačaj da

 • Došlo je ili se događa

 • Može se dogoditi (ugroženi pobačaj)

Crampy bol u zdjelici i često kroz trbuh

Često vaginalno krvarenje, ponekad s prolaskom tkiva iz fetusa

Testovi za ektopičnu trudnoću

Septički abortus (infekcija sadržaja maternice)

Groznica i zimica, stalna bol u trbuhu, vaginalni iscjedak koja sadrži gnoj

Obično kod žena koje su imale namjerni pobačaj (često to rade neobučeni praktičari ili same žene)

Testovi za ektopičnu trudnoću

Kulture uzoraka uzetih iz vrata maternice

A hydatidiform mol (prekomjerni rast tkiva iz posteljice) ili drugi oblik gestacijske trofoblastne bolesti

Maternica koja je veća od očekivane

U fetusu nisu otkriveni otkucaji srca ili pokreti

Ponekad povišeni krvni tlak, oticanje stopala ili šaka, jako povraćanje ili prolaz tkiva koji nalikuje grupi grožđa

Testovi za ektopičnu trudnoću

Ruptura ciste korpusa luteuma (koja se razvija u strukturi koja oslobađa jaje nakon otpuštanja jaja)

Bol u trbuhu ili zdjelici

 • Počinje na određenom mjestu

 • Ponekad uzrokuje mučninu i povraćanje

 • Obično počinje iznenada

Najčešći tijekom prvih 12 tjedana trudnoće

Testovi za ektopičnu trudnoću

Poremećaji koji nisu povezani s trudnoćom

vaginitisa (upala vagine, često zbog infekcije)

Samo uočavanje ili blago krvarenje

Vaginalni iscjedak

Ponekad bol tijekom spolnog odnosa, bol u zdjelici ili oboje

Pregled liječnika kako bi se isključili drugi uzroci

Kulture uzoraka uzetih iz vrata maternice

cervicitis (infekcija cerviksa)

Samo uočavanje ili blago krvarenje

Ponekad osjetljivost kada se obavlja karlični pregled, bol u trbuhu ili oboje

Pregled liječnika kako bi se isključili drugi uzroci

Kulture uzoraka uzetih iz vrata maternice

polipi (prstiju) u cerviksu, koji su obično dobroćudni

Blago krvarenje

Bez boli

Polipi su ponekad viđeni iz cerviksa

Pregled liječnika

Naknadne posjete radi daljnjeg ocjenjivanja polipa

Ozljeda

Suza u cerviksu ili vagini

Possibly due to a procedure such a amniocentesis

Pregled liječnika

Testiranje

Tijekom pregleda, liječnici mogu koristiti ručni Doppler ultrazvučni uređaj, postavljen na trbuh žene, kako bi provjerili otkucaje srca u fetusu.

Ako trudnica nije potvrđena od strane liječnika, napravljen je test trudnoće pomoću uzorka urina. Kada se potvrdi trudnoća, provodi se nekoliko testova:

 • Krvna skupina i Rh status (pozitivni ili negativni)

 • Obično ultrazvuk

 • Obično krvni testovi za mjerenje hormona (ljudski korionski gonadotropin, ili hCG) koje proizvodi posteljica tijekom rane trudnoće

Rh status određuje se zato što se trudnica s Rh-negativnom krvlju mora liječiti Rh0(D) imunološki globulin ako ima bilo kakvo vaginalno krvarenje. Liječenje je potrebno kako bi se spriječilo njezino stvaranje antitijela koja mogu napasti crvena krvna zrnca fetusa u kasnijim trudnoćama.

Ako je krvarenje značajno (više od jedne čaše), liječnici također obavljaju kompletan pregled krvnih stanica (CBC) i testove za provjeru abnormalnih protutijela ili krvi (kako bi se utvrdilo je li krvna grupa žene kompatibilna s donatorom). , Ako je gubitak krvi značajan ili se razvije šok, provode se krvne pretrage kako bi se utvrdilo može li se krv normalno zgrušati.

Tipično, ultrazvuk se izvodi pomoću ultrazvučnog aparata umetnutog u vaginu, osim ako je ispitivanje pokazalo da je došlo do potpunog pobačaja. Ultrazvuk može detektirati trudnoću u maternici i otkriti otkucaje srca nakon otprilike 6 tjedana trudnoće. Ako se nakon tog vremena ne otkrije otkucaje srca, pobačaj je neizbježan. Ako se otkrije otkucaj srca, vjerojatnost pobačaja je mnogo manja, ali se ipak može dogoditi. Ultrasonografija također može pomoći u otkrivanju nepotpunog pobačaja, inficiranog ili propuštenog. Može otkriti bilo koji dio posteljice ili drugih tkiva vezanih uz trudnoću koja ostaju u maternici. Ultrasonografija može pomoći u otkrivanju rupture ciste žutog tijela i hidatidiformne krtice ili drugih oblika gestacijske trofoblastične bolesti. Katkad ultrazvuk može otkriti izvanmaterničnu trudnoću, ovisno o tome gdje se nalazi i koliko je velika.

Mjerenje razine hCG pomaže liječnicima u tumačenju rezultata ultrazvuka i razlikuju normalnu trudnoću od izvanmaterične trudnoće. Ako je vjerojatnost ektopične trudnoće niska, razine hCG se mjere periodično. Ako je vjerojatnost umjerena ili visoka, liječnici mogu napraviti mali rez odmah ispod pupka i umetnuti cijev za gledanje (laparoscope) kako bi izravno pregledali maternicu i okolne strukture (laparoskopiju) i tako utvrdili postoji li ektopična trudnoća.

liječenje

Ako je krvarenje obilno, ako se razvije šok, ili ako je vjerojatna rupturirana ektopična trudnoća, jedna od prvih stvari koju će liječnici učiniti jest smjestiti veliki kateter u venu tako da se krv može brzo dati intravenski.

Kada krvarenje proizlazi iz poremećaja, taj se poremećaj liječi ako je moguće. Na primjer, kirurgija se obavlja kada je ektopična trudnoća pukla.

Iako liječnici obično preporučaju posteljinu kad se pobačaj čini mogućom, nema dokaza da posteljina pomaže u sprječavanju pobačaja. Preporučuje se suzdržavanje od spolnog odnosa, iako odnos nije definitivno povezan s pobačajima.

Ključne točke

 • Najčešći uzrok krvarenja tijekom rane trudnoće je pobačaj.

 • Najozbiljniji uzrok vaginalnog krvarenja je ektopična trudnoća.

 • Trudna žena treba odmah posjetiti liječnika ako ima srce u trkama, onesvijesti se ili se osjeća slabo.

 • Krvne pretrage kako bi se utvrdilo je li krv Rh-negativna ili Rh pozitivna učinjena jer ako trudnica s Rh-negativnom krvi ima vaginalno krvarenje, mora joj se dati Rh0(D) imunološki globulin koji sprječava njezino stvaranje antitijela koja mogu napasti fetusove crvene krvne stanice u sljedećim trudnoćama.