Infekcija virusom hepatitisa B (HBV) kod novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Infekcija virusom hepatitisa B uzrokuje upalu jetre.

  • Novorođenčad se može zaraziti pri porodu ili rjeđe nakon rođenja.

  • Novorođenčad koja ima simptome ima žuticu, pospana su i ne napreduju na tjelesnoj težini.

  • Dijagnoza se obično temelji na krvnim pretragama.

  • Djeca su izložena riziku od razvoja problema s jetrom kasnije u životu.

  • Novorođenčad prima cjepivo protiv hepatitisa B i ponekad hepatitis B imunoglobulin kako bi ih zaštitili od infekcije.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i Pregled hepatitisa.)

Hepatitis B je tip virusa hepatitisa kojime se može zaraziti novorođenčad i razviti zabrinjavajuće probleme.

Infekcija se javlja tijekom poroda ako je majka zaražena. Međutim, novorođenčad se može zaraziti nakon rođenja iz drugih izvora kao što su majčina slina, stolica, mokraća ili majčino mlijeko.

Simptomi

Većina novorođenčadi zaražena virusom hepatitisa B (HBV) nema simptome pri rođenju, ali su i dalje zaražena.

Mnoga novorođenčad, rođena od žena koje imaju akutni hepatitis B tijekom trudnoće, imaju nisku porodnu težinu, bez obzira na to jesu li zaraženi.

Zaražena novorođenčad rijetko mogu razviti akutni hepatitis B koji je obično blag i nestaje bez liječenja. Razvijaju se žutica (žuta boja kože ili očiju), letargija, slabo napredovanje, otečen trbuh i stolice boje gline. Rijetko je infekcija teška i uzrokuje smrt.

Može se razviti kronična bolest jetre (kao što su kronični hepatitis ili ciroza), ali obično ne uzrokuje simptome sve do mlađe odrasle dobi.

Dijagnoza

  • Krvne pretrage

Liječnici rade krvne pretrage kako bi otkrili virus hepatitisa B, a određuje se i razina protutijela na virus. Liječnici također obavljaju krvne pretrage kako bi utvrdili funkciju jetre i mogući stupanj oštećenja (testovi jetrene funkcije).

Ultrazvukom se mogu napraviti slike jetre.

Prognoza

Iako se dugoročna prognoza za infekciju kroničnim virusom hepatitisa B ne može predvidjeti, poznato je da kronična infekcija u ranoj dobi povećava rizik od kasnije bolesti jetre, uključujući kronični hepatitis, cirozu, odnosno terminalni stadij jetrene bolesti koja zahtijeva transplantaciju, i rak jetre.

Liječenje i prevencija

  • Liječenje simptoma i dobra prehrana

  • Cijepljenje

  • Ponekad imunoglobulin

Liječnici liječe probleme uzrokovane infekcijom virusom hepatitisa B. Osobito je važno da se oboljela novorođenčad adekvatno hrani.

Sva novorođenčad, neovisno o tome jesu li zaražena ili ne, dobivaju prvu dozu cjepiva protiv virusa hepatitisa B prije nego što se otpuste iz bolnice.

Novorođenčad zaražene majke također dobivaju hepatitis B imunoglobulin, pripravak protutijela protiv hepatitisa B. Prva doza cjepiva i imunoglobulina daju se unutar 12 sati od rođenja.