Anorektalne mane

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

U anorektalnim manama, analni otvor je uzak, prekriven kožom ili nedostaje.

  • U dojenčadi se može razviti crijevna opstrukcija (zastoj crijevnog sadržaja).

  • Dijagnoza se temelji na fizikalnom pregledu i rendgenskim snimkama.

  • Ova mana se liječi kirurškim metodama.

Anus je otvor na kraju probavnog sustava, kroz koji se stolica defecira van. Rektum je dio debelog crijeva u kojemu se stolica nalazi prije defekacije. Kod anorektalnih mana, koža koja pokriva područje na kojem bi trebao biti anus može biti debljine nekoliko centimetara ili može postojati samo tanka membrana, a otvor anusa može biti uzak ili može potpuno nedostajati.

Atrezija anusa nastaje tijekom fetalnog razvoja a posljedica je nepravilnog razvoja završnog dijela probavnog sustava. Nije u potpunosti poznato zašto se crijeva ne razvijaju pravilno.

Većina dojenčadi s analnom atrezijom imaju i fistule (veze organa koja inače nisu povezana) i to najčešće između anusa i uretre, područja između uretre i anusa (perineum), vagine ili rijetko mjehura. Atrezija anusa se najčešće javlja udružen sa drugim prirođenim manama, kao što su mane kralježnice, srca, bubrega i udova, a ova djeca također mogu imati i traheoezofagealnu fistulu s atrezijom jednjaka.

Dojenčad s atrezijom anusa ne prazne crijeva normalno nakon rođenja, a ako se ova mana ne liječi, razvije se opstrukcija crijeva . Opstrukcija crijeva je postojanje zapreke koja potpuno zaustavlja ili ozbiljno narušava kretanje crijevnog sadržaja. Simptomi opstrukcije crijeva u dojenčadi uključuju bol, razdražljivost, povraćanje i nadutost.

(Vidi također Pregled prirođenih mana probavnog sustava.)

Dijagnoza

  • Fizikalni pregled

  • Rendgensko snimanje

Liječnici često otkrivaju mane anusa tijekom prvog pregleda nakon rođenja, prije nego što se simptomi razviju.

Koristeći rendgenske snimke, radiolog može vidjeti smjer fistule.

Liječenje

  • Kirurško liječenje

Atrezija anusa obično zahtijeva hitnu operaciju kako bi se omogućio prolaz fecesa i zatvorila fistula. Međutim, ponekad se kod dojenčadi prvo izvede kirurški zahvat koji se naziva privremena kolostoma. U tom postupku kirurg napravi otvoru trbušnoj stijenci i poveže ga s debelim crijevom kako bi omogućio da stolica prolazi u plastičnu vrećicu na trbušnoj stijenci. Kolostoma ostaje sve dok strukture koje je potrebno spojiti ne postanu su veće. Kolostoma se zatvara kada se izvodi završni kirurški zahvat spajanja crijeva i analnog otvora.