Mučnina i povraćanje tijekom rane trudnoće

Autori: Geeta K. Swamy, MD
R. Phillip Heine, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petar Špoljar, dr. med.

Do 80% trudnica u određenoj mjeri pati od mučnine i povraćanja, koji su najčešći i najteži tijekom prvog tromjesečja. Iako je za navedeno uvriježen naziv "jutarnje mučnine", simptomi se mogu pojaviti u bilo koje doba dana. Simptomi variraju od blagih do teških.

Hiperemeza u trudnoći težak je i trajajući oblik povraćanja povezanog s trudnoćom. Žene s hiperemezom u trudnoći povraćaju u tolikoj mjeri da gube na težini i dehidriraju. Takve žene ne konzumiraju dovoljno hrane kako bi osigurale dovoljno energije za svoj organizam. Tada organizam počinje razgrađivati masti, što rezultira povećanim stvaranjem ketona i ketozom. Ketoza može uzrokovati umor, loš zadah, vrtoglavicu i druge simptome. Žene s hiperemezom u trudnoći često postaju toliko dehidrirane da kod njih dolazi do elektrolitskog disbalansa, a čije je uravnoteženo stanje potrebno kako bi organizam normalno funkcionirao.

Ako trudnica povraća povremeno, a uz to dobiva na težini i nije dehidrirana, ne radi se o hiperemezi u trudnoći. Jutarnja mučnina i hiperemeza u trudnoći obično prestaju tijekom drugog trimestra trudnoće.

uzroci

Obično su mučnina i povraćanje tijekom trudnoće povezani s trudnoćom. Međutim, ponekad su rezultat poremećaja koji nisu povezani s trudnoćom.

Česti uzroci

Najčešći uzroci mučnine i povraćanja su:

Nije jasno zašto se jutarnja mučnina i hyperemesis gravidarum javljaju tijekom trudnoće. Moguće je da se navedeni simptomi javljaju jer se tijekom trudnoće povećavaju razine dvaju hormona: ljudskog korionskog gonadotropina (hCG), kojeg stvara posteljica početkom trudnoće, i estrogena, koji pomaže u održavanju trudnoće. Razina estrogena osobito je visoka u žena s hyperemesis gravidarum. Također, hormoni kao što su progesteron (proizvodi se kontinuirano tijekom trudnoće) mogu usporiti kretanje želučanog sadržaja, što može pridonijeti osjećaju mučnine i povraćanju.

Mogu biti uključeni i psihološki čimbenici.

Manje česti uzroci

Povremeno, prenatalni vitamini s željezom uzrokuju mučninu. Rijetko se događa da je teško i uporno povraćanje rezultat hidatiformne mole (prekomjernog rasta tkiva iz posteljice).

Uzroci koji nisu povezani s trudnoćom uključuju:

Međutim, ovi poremećaji obično uzrokuju druge simptome koji su izraženiji, kao što su bolovi u trbuhu ili glavobolje.

Obrada

Liječnici prvo pokušavaju utvrditi jesu li mučnina i povraćanje uzrokovani ozbiljnim poremećajem. Jutarnja mučnina i hyperemesis gravidarum dijagnosticiraju se tek nakon što se isključe drugi uzroci.

Znakovi upozorenja

Kod trudnica koje povraćaju, sljedeći simptomi su zabrinjavajući:

 • Bolovi u trbuhu

 • Znakovi dehidracije kao što su smanjeno mokrenje, smanjeno znojenje, pojačana žeđ, suha usta, osjećaj lupanja srca ili vrtoglavica pri ustajanju

 • Povišena tjelesna temperatura

 • Povraćeni sadržaj koji sadrži krv ili je neuobičajene boje- zelen ili crn poput kave

 • Ako je plod stariji od 24 tjedna, a trudnica osjeća redukciju plodovih pokreta

 • Zbunjenost, slabost ili obamrlost jedne strane tijela; problemi govora ili vida ili tromost - simptomi koji upućuju na krvarenje u mozgu

 • Povraćanje koje perzistira ili se pogoršava

Kada posjetiti liječnika

Žene sa navedenim znakovima odmah bi trebale posjetiti liječnika, kao i žene s povraćanjem koje je posebno teško ili se pogoršava.

Žene bez znakova upozorenja trebaju se konzultirati sa nadležnim liječnikom koji im na temelju težine simptoma pomaže odlučiti trebaju li daljnju obradu i je li ona hitna. Žene koje imaju blagu do umjerenu mučninu i povraćanje, nisu izgubile na težini i ne povraćaju svu unesenu tekućinu, možda neće trebati posjetiti liječnika ako se njihovi simptomi ne pogoršaju.

Što liječnik radi

Liječnici traže da pojasnite svoje simptome, uzimaju cjelokupnu anamnezu (povijest bolesti) te nakon toga obavljaju fizikalni pregled. Ono što pronađu tijekom uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda često sugerira uzrok tegoba i nalaže pretrage koje bi mogle biti potrebne (vidi tablicu Mogući uzroci i značajke mučnine i povraćanja tijekom rane trudnoće).

Što liječnici pitaju o povraćanju:

 • Kada je počelo?

 • Koliko dugo traje?

 • Koliko puta dnevno povraćate?

 • Što olakšava ili pogoršava povraćanje?

 • Kako izgleda povraćeni sadržaj?

 • Koliko je povraćanje obilno?

Ženu se pita ima li druge simptome, osobito bol u trbuhu, proljev ili zatvor, te kako su njezini simptomi utjecali na nju i njezinu obitelj - može li raditi i brinuti se za svoju djecu. Žene se također pita o povraćanju u prethodnim trudnoćama, o prethodnim operacijama abdomena i uporabi lijekova koji mogu doprinijeti povraćanju.

Tijekom fizikalnog pregleda, liječnici prvo traže znakove ozbiljnih poremećaja, kao što su krvni tlak koji je prenizak ili previsok, vrućicu, zbunjenost ili tromost. Pregled zdjelice čini se kako bi se utvrdilo ima li naznaka da se radi o hidatiformnoj moli ili drugim abnormalnostima.

Ove informacije pomažu liječnicima u utvrđivanju toga je li povraćanje rezultat trudnoće ili nekog drugog, nepovezanog poremećaja. Primjerice, povraćanje je vjerojatno posljedica trudnoće ako:

 • Počelo je tijekom prvog tromjesečja

 • Traje ili se ponavlja tijekom nekoliko dana do tjedana

 • Žena nema bolove u abdomenu

Povraćanje vjerojatno potječe od drugog poremećaja ako :

 • Počelo je nakon prvog tromjesečja

 • Prati ga bol u trbuhu, proljev ili oboje

Neki uzroci i značajke mučnine i povraćanja tijekom rane trudnoće

Uzrok

Zajedničke značajke *

Pretrage

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne uvijek prisutne.

CT = računalna tomografija.

Vezano uz trudnoću (opstetric)

Jutarnja mučnina

Blaga mučnina i povraćanje koji se povremeno javljaju, u različito doba dana, prvenstveno tijekom prvog tromjesečja

Pregled liječnika

Hyperemesis gravidarum

Česta mučnina i povraćanje, dugo trajanje

Nemogućnost konzumiranja dovoljno tekućine, hrane ili oboje

Znakovi dehidracije kao što su smanjeno mokrenje, smanjeno znojenje, suha usta, pojačana žeđ, osjećaj lupanja srca i vrtoglavica pri ustajanju

Gubitak težine

Pretrage krvi za provjeru znakova dehidracije i kemijske neravnoteže mjerenjem razine elektrolita, ureje i kreatinina

Testovi urina za mjerenje ketona (proizvedeni kada se ne konzumira dovoljno hrane i tijelo razgrađuje masnoće za energiju)

Ako se povraćanje nastavi, učine se pretrage krvi da se procijeni funkcija jetre (jetrene probe), a zatim i ultrazvuk zdjelice

Hidatiformna mola (prekomjerni rast tkiva iz posteljice)

Maternica koja je veća od očekivane

Nema otkucaja srca ili pokreta fetusa tijekom drugog tromjesečja

Ponekad povišeni krvni tlak, oticanje stopala ili ruku, vaginalno krvarenje ili izbacivanjel tkiva koji nalikuje grozdu grožđa

Mjerenje krvnog tlaka

Krvni testovi za mjerenje ljudskog korionskog gonadotropina (hCG horm hormon koji se postiže početkom trudnoće)

Ultrazvuk zdjelice

Biopsija ako se u maternici ne vidi trudnoća

Nije povezano s trudnoćom

Gastroenteritis

Povraćanje koje je počelo iznenada, obično popraćeno proljevom

Ponekad nedavni kontakt sa zaraženim ljudima ili životinjama ili nedavna konzumacija nedovoljno kuvane, kontaminirane hrane ili kontaminirane vode

Pregled liječnika

Ponekad pregled i kultura stolice

Blokada u crijevu (crijevna opstrukcija)

Simptomi koji počinju iznenada, obično kod žena koje su u prošlosti imale abdominalnu operaciju

Crampy bol i otečeni trbuh

X-zrake i ultrazvuk trbuha

Moguće CT (ako su rezultati rendgenskog snimanja i ultrazvuka nejasni)

A infekcija mokraćnih puteva ili upala bubrega(Pijelonefritis)

Potreba za čestim mokrenjem (učestalost), hitna potreba za hitnim mokrenjem (hitnost), ili poteškoće s mokrenjem (neodlučnost)

Uz infekciju bubrega, bol u boku i groznicu

Testovi urina (analiza urina) i kultura

Testiranje

Liječnici često koriste ručni Doppler ultrazvučni uređaj, koji se nalazi na trbuhu žene, kako bi provjerili otkucaje srca u fetusu. Ako se otkucaji srca ne otkriju u vrijeme kada bi trebali biti (oko 11 tjedana), moguća je i hidratna krtica. Ako žena često povraća ili se dehidrira ili ako je moguća hidratizirana krtica, testovi se obično obavljaju. Koji se testovi provode ovise o uzroku koji liječnici sumnjaju:

 • Hyperemesis gravidarum: Testovi urina (za mjerenje razine ketona) i moguće krvne pretrage (za mjerenje razine elektrolita i drugih tvari)

 • Hidatidiformni mol: Ultrazvuk zdjelice

 • Poremećaj koji nije povezan s trudnoćom: Testovi specifični za taj poremećaj

liječenje

Ako je povraćanje posljedica poremećaja, taj se poremećaj liječi. Ako je povraćanje povezano s trudnoćom, neke promjene u prehrani ili prehrambenim navikama mogu pomoći:

 • Češće piti ili jesti male količine (5 ili 6 malih obroka dnevno)

 • Jesti prije nego postanemo gladni

 • Jedite samo blagu hranu, kao što su banane, riža, jabuka i suhi tost (naziva se BRAT dijeta)

 • Držati krekere uz krevet i jesti jednu ili dvije prije ustajanja

 • Gazirana pića za piće (gazirana pića)

Ako povraćanje rezultira dehidracijom, ženama se može dati tekućina intravenski. Ako povraćanje ne prestane, može biti hospitalizirana. Može joj se intravenozno dati tekući šećer (glukoza), elektroliti i povremeno vitamini. Nakon što je povraćanje oslabilo, dobivaju se tekućine kroz usta. Ako može zadržati te tekućine, može početi jesti česte, male porcije blagih namirnica. Veličina porcija se povećava kako žena može tolerirati više hrane.

Ako je potrebno, daju se lijekovi za ublažavanje mučnine (antiemetički lijekovi). Liječnici biraju lijekove za koje se čini da su sigurni tijekom rane trudnoće. Vitamin B6 prvi se koristi. Ako je neučinkovita, daje se i drugi lijek (doksilamin, metoklopramid, ondansetron ili prometazin).

Đumbir (dostupan u obliku kapsula ili lizalica), akupunktura, bendovi bolesti kretanja i hipnoza mogu pomoći, kao i prelazak s prenatalnih vitamina na dječje vitamine s folijom.

Rijetko, mršavljenje se nastavlja i simptomi ustraju unatoč liječenju. Zatim se žena hrani kroz cijev kroz nos i niz grlo do tankog crijeva. Hranjenje cijevi nastavlja se onoliko dugo koliko je potrebno.

Ključne točke

 • Obično, mučnina i povraćanje tijekom trudnoće ne uzrokuju gubitak težine ili druge probleme, a rješavaju se prije ili tijekom drugog tromjesečja.

 • Hyperemesis gravidarum, težak, ustrajan oblik povraćanja povezan s trudnoćom, rjeđi je i može uzrokovati dehidraciju i gubitak težine.

 • Mučnina i povraćanje mogu biti posljedica poremećaja koji nisu povezani s trudnoćom, kao što su gastroenteritis, infekcija mokraćnog sustava ili, rijetko, blokada u crijevu.

 • Izmjena prehrane može pomoći u ublažavanju blage mučnine i povraćanja povezanih s trudnoćom.

 • Ako se žene s hiperremezom gravidarum dehidriraju, trebat će im dati intravenozno.