Poremećaj periodičkih pokreta udova (PLMD) i sindrom nemirnih nogu (RLS)

Autor: Richard J. Schwab, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marina Milošević, dr. med.

Poremećaj periodičkih pokreta udova uključuje ponavljajuće pokrete ruku i/ili nogu tijekom spavanja. Sindrom nemirnih nogu uključuje neodoljivu potrebu za kretanjem i obično abnormalne osjećaje u nogama i/ili rukama kada osobe mirno sjednu ili legnu.

 • Kod osoba s poremećajem periodičkih pokreta udova, noge, ruke ili trzaj i trzanje, ometaju spavanje, ali osobe obično nisu svjesni pokreta.

 • Osobe sa sindromom nemirnih nogu imaju problema s opuštanjem i spavanjem, jer osjećaju neodoljivu potrebu za pomicanjem nogu ili ruku.

 • Liječnici mogu dijagnosticirati sindrom nemirnih nogu na temelju simptoma, ali testiranje u laboratoriju za spavanje potrebno je za dijagnosticiranje periodičkih poremećaja pokreta udova.

 • Nema lijeka, ali lijekovi koji se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti i drugi lijekovi mogu pomoći u kontroli simptoma.

Ovi poremećaji spavanja su česti u osoba srednje i starije dobi. U Sjedinjenim Američkim Državama, sindrom nemirnih nogu zahvaća do 10% osoba. Osobito je česta kod osoba starijih od 50 godina. Većina osoba sa sindromom nemirnih nogu također imaju simptome poremećaja periodičkih pokreta udova, ali većina osoba s poremećajem periodičkih pokreta udova nema sindrom nemirnih nogu.

Nepoznat je uzrok ovih poremećaja. Ali jedna trećina ili više osoba sa sindromom nemirnih nogu imaju članove obitelji sa sindromom. Čimbenici rizika uključuju sljedeće:

 • Sjedeći način života

 • Pušenje

 • Pretilost

Mnoge osobe s narkolepsijom ili poremećajem ponašanja povezanim s REM spavanjem pomiču noge periodično tijekom spavanja.

Sindrom nemirnih nogu i poremećaj periodičkih pokreta udova češći je kod osoba koje imaju ili čine sljedeće:

 • Prestanu uzimati određene lijekove (uključujući benzodiazepine kao što je diazepam)

 • Uzmaju stimulanse (kao što su kofein ili stimulirajuće droge) ili određene antidepresive

 • Imaju nedostatak željeza

 • Imaju anemiju

 • Trudne su

 • Imaju ozbiljan kronični poremećaj bubrega ili jetre

 • Imaju šećernu bolest

 • Imaju neurološku bolest, poput multiple skleroze ili Parkinsonovu bolest

Simptomi

Poremećaj periodičkih pokreta udova i sindrom nemirnih nogu prekidaju spavanje. Kao rezultat toga, osobe se tijekom dana osjećaju umorno i pospano.

Simptomi poremećaja periodičkih pokreta udova

Noge ili ruke obično se trzaju svakih 20 do 40 sekundi tijekom spavanja. Osobe obično nisu svjesne tih pokreta i kratkih buđenja koja slijede, ali se mogu žaliti na loše spavanje, buđenje nekoliko puta tijekom noći ili pospanost tijekom dana. Osobe nemaju abnormalne osjećaje u nogama ili rukama.

Simptomi sindroma nemirnih nogu

Tipično, osobe sa sindromom nemirnih nogu imaju neodoljivu potrebu za pomicanjem nogu kada mirno sede ili leže. Osobe također često osjećaju nejasne, ali intenzivne čudne osjećaje u nogama, ponekad popraćene bolom. Osjećaji se mogu opisati kao pečenje, puzanje, ili vučenje ili poput insekata koji puze unutar nogu.

Hodanje ili kretanje ili istezanje nogu može osloboditi te osjećaje. Osobe mogu hodati, neprestano pomicati noge dok sjede i okretati se u krevetu. Dakle, osobe imaju poteškoća u opuštanju i usnivanju. Tijekom spavanja, noge se mogu spontano i nekontrolirano kretati, često buditi spavača.

Simptomi se češće javljaju kada su osobe pod stresom. Povremeno se mogu pojaviti epizode koje uzrokuju nekoliko problema, ili nekoliko puta tjedno, što ljude lišava spavanja i otežava koncentraciju i funkcioniranje.

Dijagnoza

 • Za sindrom nemirnih nogu, potreban je liječnički pregled

 • Za poremećaj periodičkih pokreta udova polisomnografija

 • Za oba stanja, pretrage za provjeru uzroka

Liječnici često mogu dijagnosticirati sindrom nemirnih nogu na temelju simptoma koje je prijavila osoba ili partner u krevetu.

Polisomnografija, s elektromiografijom (EMG), je uvijek potrebna za postavljanje dijagnoze poremećaja periodičkih pokreta udova. Ove pretrage se obavljaju preko noći u laboratoriju za spavanje i ne rade se kod kuće. U polisomnografiji, aktivnost mozga, broj otkucaja srca, disanje, mišićna aktivnost i pokreti očiju prate se dok osobe spavaju. Osobe se također mogu snimati tijekom cijelog noćnog spavanja kako bi dokumentirali pokreti udova.

Ako se dijagnosticira bilo koji poremećaj, pretrage krvi i urina se provode kako bi se provjerili poremećaji koji mogu pridonijeti, kao što su anemija, nedostatak željeza i poremećaji bubrega i jetre.

Liječenje

 • Promjene u prehrani

 • Lijekovi koji se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti i drugi lijekovi

Preporučuje se izbjegavanje kofeina, koji može pogoršati simptome. Ako osobe imaju nedostatak željeza, primarno je liječenje dodacima željeza.

Isti lijekovi se koriste za liječenje poremećaja periodičkih pokreta udova i sindroma nemirnih nogu. Ti lijekovi uključuju

 • Lijekovi koji se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti : Pramipeksol, ropinirol, ili rotigotin (kao naljepak) može pomoći. Ovi lijekovi oponašaju učinak dopamina- tvari koja prenosi poruke iz živčanih stanica u druge stanice (neurotransmiter). Oni povećavaju živčane impulse prema mišićima. Ovi lijekovi imaju relativno malo nuspojava, ali mogu uzrokovati pogoršanje simptoma. Ovi lijekovi također mogu uzrokovati mučninu, naglo sniženje krvnog tlaka kada osoba stoji (ortostatska hipotenzija), kompulzivni poremećaj i nesanicu.

 • Antiepileptici: antiepileptik se također koristi za liječenje boli u nekih osoba. Ti lijekovi uključuju gabapentin ili pregabalin.

 • Opioidi: opioid poput oksikodona se može koristiti. Međutim, liječnici ih prepisuju s oprezom, jer mogu imati ozbiljne nuspojave, uključujući moguću ovisnost.

Gabapentin je vdeća terapijska opcija za osobe s poremećajem periodičkih pokreta udova ili sindromom nemirnih nogu. Ovaj lijek ublažava simptome sindroma nemirnih nogu i ne uzrokuje pogoršanje simptoma.