Jetra

Autor: Christina C. Lindenmeyer, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Jetra, oblika klina, najveći je i, na neki način, najsloženiji organ u tijelu. Ona je kemijska tvornica tijela, obavlja mnoge važne funkcije, od regulacije razina raznih kemikalija u tijelu do proizvodnje tvari koje dovode do zgrušavanja krvi (faktori zgrušavanja) tijekom krvarenja. (Vidi također Pogled na jetru i žučni mjehur.)

Funkcije jetre

Jetra proizvodi oko polovicu tjelesnog kolesterola. Ostatak dolazi iz hrane. Većina kolesterola što ga napravi jetra koristi se za proizvodnju žuči, zelenkasto žute, guste, ljepljive tekućine koja pomaže u probavi. Kolesterol je također potreban za izradu određenih hormona, uključujući estrogen, testosteron i hormone nadbubrežnih žlijezda, te je vitalni sastojak svake stanične membrane. Jetra proizvodi druge tvari, uključujući proteine potrebne tijelu za svoje funkcije. Na primjer, faktori zgrušavanja su proteini potrebni za zaustavljanje krvarenja. Albumin je protein potreban za održavanje tlaka tekućine u krvotoku.

Šećeri se pohranjuju u jetri kao glikogen, a zatim razgrađuju i otpuštaju u krvotok u obliku glukoze kada je to potrebno - primjerice, za vrijeme spavanja kada osoba provodi mnogo sati bez jela, a razina šećera u krvi postaje preniska.

Jetra također razgrađuje štetne ili otrovne tvari (toksine) koje se apsorbiraju iz crijeva ili se proizvode u drugim dijelovima tijela, a zatim ih izlučuje kao bezopasne nusprodukte u žuč ili krv. Nusprodukti koji se izlučuju u žuč ulaze u crijevo, a tijelo napuštaju stolicom. Nusprodukti koji se izlučuju u krv filtriraju se putem bubrega, a zatim napuštaju tijelo mokraćom. Jetra također kemijski mijenja (metabolizira) lijekove (vidi Metabolizam lijekova), stvarajući ih inaktivnima ili lakšim za odstraniti iz tijela.

Krvna opskrba jetre

Jetra dobiva krv izravno iz crijeva, kao i iz srca poput svih drugih organa. Krv iz crijeva sadrži gotovo sve što se unosi u crijeva, uključujući hranjive tvari, lijekove i ponekad toksine. Ova krv teče kroz male kapilare crijevne stijenke u portalnu venu, koja ulazi u jetru. Krv tada protječe kroz rešetkastu mrežu sitnih kanala unutar jetre, gdje se obrađuju hranjive tvari i toksini.

Jetrena arterija dovodi krv u jetru iz srca. Ova krv prenosi kisik u tkivo jetre kao i kolesterol i druge tvari za obradu. Krv iz crijeva i srca se tada miješa u tkivima jetre i vraća se natrag u srce kroz jetrenu venu.