Perforacija bubnjića

Autor: Richard T. Miyamoto, MD, MS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Perforacija je rupa u bubnjiću.

  • Perforacije bubnjića uzrokovane su infekcijama srednjeg uha i ozljedama.

  • Perforacija uzrokuje iznenadnu bol u uhu, ponekad s krvarenjem iz uha, gubitkom sluha ili šumom u uhu.

  • Liječnici mogu vidjeti perforaciju pomoću otoskopa.

  • Obično bubnjić zacjeljuje sam, ali je ponekad potreban kirurški popravak.

Infekcija srednjeg uha (upala srednjeg uha) je najčešći uzrok perforacije bubnjića.

Perforacija također može biti uzrokovana iznenadnom promjenom tlaka.

  • Povećanje tlaka, primjerice nakon eksplozije, pljuskom otvorenom rukom ili tijekom ronjenja pod vodom

  • Smanjenje tlaka, kao što se događa tijekom leta u avionu ili kada se snažno usisava zvukovod.

Teška ozljeda glave može uzrokovati perforaciju, osobito ako je u pitanju lom baze lubanje.

Bubnjić može također biti probušen predmetima koji su umetnuti u uho, poput pamučnog štapića, ili predmetima koji slučajno ulaze u uho, kao što je grančica ili olovka. Predmet koji prodire u bubnjić može dislocirati ili prelomiti lanac slušnih košćica koje povezuju bubnjić s unutarnjim uhom. Dijelovi slomljenih košćica ili sam predmet mogu čak prodrijeti u unutarnje uho. Blokirana Eustahijeva cijev, koja povezuje srednje uho i stražnji dio nosa, može dovesti do perforacije zbog neravnoteže tlaka (barotrauma). Perforacija se može dogoditi i pri nestručnom ispiranju zvukovoda u pokušaju uklanjanja stranog tijela ili cerumena.

Simptomi

Infekcija srednjeg uha (otitis media) koja traje dovoljno dugo da uzrokuje perforaciju je obično bolna zbog nakupljanja gnoja u šupljini srednjeg uha. U takvim slučajevima, perforacija omogućuje uklanjanje gnoja iz uha, olakšavajući pritisak i bol.

Perforacija bubnjića uslijed ozljede uzrokuje iznenadnu jaku bol, ponekad slijedi krvarenje iz uha, gubitak sluha i šum u uhu (tinnitus). Oštećenje sluha je ozbiljnije ako je lanac slušnih košćica poremećen ili je unutarnje uho ozlijeđeno. Ozljeda unutarnjeg uha također može uzrokovati vrtoglavicu (lažni osjećaj kretanja ili vrtnje). Gnoj može početi curiti iz uha unutar 24 do 48 sati, osobito ako voda ili drugi strani materijal uđe u srednje uho.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnik dijagnosticira perforaciju bubnjića vizualnim pregledom uha posebnim instrumentom koji se zove otoskop. Ako je moguće, testovi sluha se obavljaju prije i nakon liječenja.

Liječenje

  • Antibiotici ako je potrebno

  • Ponekad operacija

Uho valja držati suhim. Obično nije potrebno posebno liječenje, osim ako je ozljeda uzrokovana prljavim predmetom ili ako su kontaminanti ušli kroz perforaciju. U takvim slučajevima liječnici daju antibiotske kapi za uši ili antibiotik koji se uzima na usta. Antibiotici se također mogu koristiti ako se uho inficira kasnije tijekom oporavka.

Obično bubnjić zacjeljuje bez daljnjeg liječenja, ali ako se ne izliječi u roku od 2 mjeseca, može biti potrebna operacija za popravak bubnjića (timpanoplastika). Osobe s teškim ozljedama, osobito onih koje su praćene naglašenim gubitkom sluha, teškim vrtoglavicama, ili oboma, možda će trebati hitnu operaciju. Ako se perforacija ne popravi, osoba može razviti dužu infekciju—kroničnu otitis mediju- u srednjem uhu.

Trajna provodna nagluhost (oštećenje sluha koji nastaje kada je zvuk spriječen u dosezanju do osjetilnih struktura u unutarnjem uhu) koja se javlja nakon perforacije bubnjića ukazuje na poremećaj ili fiksaciju kosti, koja se može kirurški popraviti. Zamjedbeno oštećenje sluha (kada postoji problem sa živčanim impulsima koji se prenose iz uha u mozak) ili vrtoglavica koja traje više od nekoliko sati nakon ozljede sugerira da je nešto ozlijedilo ili prodrlo u unutarnje uho.