Paraneoplastični sindromi

Autor: Robert Peter Gale, MD, PhD
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Petar Suton dr. med.

Paraneoplastični (povezan s rakom- vidjeti i O raku) sindrom nastaje kada rak uzrokuje neobične simptome zbog tvari koje kruže krvotokom. Te tvari mogu biti hormoni koje proizvodi tumor ili protutijela koja proizvodi imunološki sustav. Oni mogu utjecati na funkciju različitih tkiva i organa i time uzrokovati simptome na mjestima udaljenima od tumora. Paraneoplastični sindrom može utjecati na različite organske sustave, kao što su živčani sustav i endokrini (hormonski) sustav, uzrokujući probleme kao što su promjene živčanog sustava, nizak šećer u krvi, proljev ili visoki krvni tlak.

Oko 20% osoba s rakom razvija paraneoplastični sindrom. Najčešći oblici raka povezani s paraneoplastičnim sindromima uključuju

  • Rak pluća (najčešće)

  • Rak bubrega

  • Hepatocelularni karcinom

  • Leukemije

  • Limfomi

  • Tumori dojke

  • Rak jajnika

  • Rak mozga

  • Rak želuca

  • Rak gušterače

Opći paraneoplastični sindromi

Kod osoba s rakom često se javlja groznica, noćno znojenje, gubitak apetita i gubitak težine. Sindromi ispod javljaju se rjeđe.

Sindromi probavnog trakta

Vodeni proljev može biti uzrokovan tvarima koje izlučuju određene vrste raka. Neki tumori koji zahvaćaju crijeva mogu uzrokovati izlučivanje proteina u stolicu, uzrokujući niske razine proteina u krvi.

Endokrini sindromi

Karcinom pluća malih stanica može izlučivati tvar koja stimulira nadbubrežnu žlijezdu na izlučivanje povišene razine hormona kortizola, koji može uzrokovati slabost, povećanje težine i visoki krvni tlak (Cushingov sindrom). Karcinom pluća malih stanica također može proizvoditi vazopresin, koji uzrokuje zadržavanje vode, smanjenu razinu natrija, slabost, zbunjenost i napadaje kod nekih ljudi.

Vrlo visoke razine kalcija u krvi (hiperkalcemijski sindrom) mogu se pojaviti u osoba sa tumorskim masama ili s leukemijama. Hiperkalcemijski sindrom se može pojaviti kada rak u krv izlučuje supstancu nalik hormonu (sličnu paratiroidnom hormonu) koji uzrokuje oslobađanje kalcija iz kostiju. Visoke razine kalcija također mogu nastati ako rak izravno zahvati kost, što dovodi do oslobađanja kalcija u krvotok. Visoka razina kalcija u krvi može dovesti do razvoja zatajenja bubrega i zbunjenosti, koja može napredovati do kome, pa čak i smrti, ako se ne prepozna i odmah ne liječi.

Pretjerana proizvodnja drugih hormona, obično kod karcinoidnih tumora gušterače, može uzrokovati karcinoidni sindrom - crvenilo, piskanje kod disanja, proljev i probleme sa srčanim zaliscima.

Neurološki sindromi

Polineuropatija je poremećaj funkcije perifernih živaca (živci izvan mozga i leđne moždine), što uzrokuje slabost, gubitak osjeta i oslabljenr reflekse. Subakutna senzorna neuropatija je rijedak oblik polineuropatije koji se ponekad javlja prije dijagnoze raka. Uzrokuje gubitak osjeta i dezorijentiranost uz manje izraženu slabost. Guillain-Barréov sindrom je vrsta poremećene funkcije živaca koja uzrokuje opći gubitak mišićne snage. Često se javlja u oboljelih od Hodgkinovog limfoma.

Subakutna cerebelarna degeneracija rijetko se javlja u bolesnika s rakom dojke, rakom jajnika, rakom malih stanica pluća ili drugim solidnim tumorima. Ovaj poremećaj može uzrokovati autoantitijelo (protutijelo koje napada tjelesna tkiva) koje uništava mali mozak. Neki od simptoma su nestabilnost u hodanju, nekoordiniranost ruku i nogu, poteškoće u govoru, vrtoglavica i dvoslike. Simptomi se mogu pojaviti prije otkrivanja raka.

Nekontrolirani pokreti očiju (opsoklonus) i brze kontrakcije ruku i nogu (mioklonus) mogu se pojaviti kod neke djece s neuroblastomom.

Subakutna motorička neuronopatija javlja se kod nekih osoba s Hodgkinovim i ne-Hodgkinovim limfomom. Zahvaćene su živčane stanice leđne moždine, što uzrokuje slabost u rukama i nogama.

Protutijela usmjerena protiv tumora mogu uzrokovati razne neuobičajene simptome zbog utjecaja na moždano tkivo i time uzrokovati promjenu mentalnih funkcija, dezorijentiranost, promjene vida i slabost mišića.

Eaton-Lambertov sindrom javlja se kod nekih ljudi s karcinomom pluća malih stanica. Kod ovog sindroma karakteristična je pojava iznimne mišićne slabosti uzrokovane manjkom primjerene živčane aktivacije mišića.

Subakutna nekrotizirajuća mijelopatija je rijedak sindrom kod kojeg brz gubitak neurona (živčanih stanica) u leđnoj moždini dovodi do paralize.

Kožni sindromi

Od simptoma vezanih uz kožu kod oboljelih od raka najčešći je svrbež. Također je uobičajena pojava crvenila kože. Kod nekih se može pojaviti nezloćudna kožna promjena kao što je herpes zoster.

Ostali sindromi

Polimiozitis je slabost mišića i bol koja je posljedica upale mišića. Dermatomiozitis je stanje u kojem je polimiozitis popraćen upalom kože.

Hipertrofična osteoartropatija može se pojaviti u osoba s rakom pluća. Kod ovog sindroma se mijenja oblik prstiju ruku i nogu, te može uzrokovati bolne otekline nekih zglobova.

Različite abnormalnosti krvnih stanica mogu se javiti kod oboljelih od raka. Može se javiti smanjeni broj crvenih krvnih stanica (anemija), povećan broj trombocita ili nekih vrsta bijelih krvnih stanica. Rak bubrega ili jetre može uzrokovati povećanu proizvodnju crvenih krvnih stanica, a neki drugi mogu zahvatiti koštanu srž i omesti proizvodnju krvnih stanica (uključujući crvene krvne stanice, bijele krvne stanice i trombocite).