Legg-Calvé-Perthesova bolest

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Bolest Legg-Calvé-Perthes uključuje destrukciju kuka u djece.

  • Ova bolest je uzrokovana slabom krvnom opskrbom gornje ploče rasta bedrene kosti u blizini zgloba kuka.

  • Tipični simptomi uključuju bol u hipu i poteškoće u hodanju.

  • Dijagnoza se temelji na rendgenskim snimkama, i obično na magnetskoj rezonanciji.

  • Liječenje uključuje imobilizaciju kuka i mirovanje.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Legg-Calvé-Perthes bolest je osteohondroza, skupina poremećaja ploče rasta kostiju koji se javljaju kada dijete brzo raste. Liječnici nisu sigurni što uzrokuje osteohondrozu, ali čini se da se poremećaj ponavlja u pojedinim obiteljima. Osgood-Schlatterova bolest, Köhlerova bolest kostiju, i Scheuermannova bolest su druge osteohondroze.

Legg-Calvé-Perthesova bolest najčešće se razvija kod dječaka u dobi od 5 do 10 godina. Bolest obično pogađa samo jednu nogu. Oko 10% djece ima rođaka koji ima istu bolest. Uzrok je slabi dotok krvi u gornju ploču rasta bedrene kosti (femura) u blizini zgloba kuka. Loša prokrvljenost uzrokuje da kraj bedrene kosti umre i uruši se (avaskularna nekroza ili osteonekroza). Razlog slabe opskrbe krvlju u Legg-Calvé-Perthesovoj bolesti nije poznat. Drugi problemi također mogu prekinuti dotok krvi u ploče rasta. Takvi problemi uključuju bolest srpastih stanica i uzimanje kortikosteroidnih lijekova. Međutim, oštećenje kuka od ovih i drugih poznatih uzroka ne smatra se Legg-Calvé-Perthesovom bolešću.

Simptomi

Legg-Calvé-Perthesova bolest može uzrokovati ozbiljno oštećenje kuka, a da pri tome u početku ne uzrokuje značajne simptome. Međutim, teška oštećenja mogu dovesti do trajnog artritisa kuka. Prvi simptom Legg-Calvé-Perthesove bolesti je često bol u zglobu kuka i poteškoće pri hodanju. Bol počinje postupno i polako se pojačava. Bol se obično pogoršava pri pokretanju kuka ili pri hodanju. Neka se djeca žale samo na bol u koljenu. Može se razviti šepanje, ponekad prije nego što se dijete počne žaliti na bol. Na kraju, kretnje u zglobu kuka postaju ograničene, a bedreni mišići mogu oslabiti (atrofirati) zbog slabijeg korištenja.

Dijagnoza

  • Rendgenski snimci

  • Obično magnetska rezonancija (MR)

Dijagnoza Legg-Calvé-Perthesove bolesti se potvrđuje rendgenskim snimcima. MR se učini ako su rendgenski snimci normalni ili ako liječnik treba više informacija o težini bolesti. Kasnije rendgenske zrake mogu pokazati promjene oko ploče rasta, kao što su fraktura ili uništenje kosti.

Liječnici naručuju rendgenske snimke kostura ako se poremećaj pojavljuje u djetetovoj obitelji ili su zahvaćene obje noge. Ovi rendgenski snimci se uzimaju kako bi se isključili nasljedni poremećaji kostura.

Krvne pretrage se provode kako bi se isključili drugi poremećaji. Liječnici pokušavaju utvrditi jesu li simptomi posljedica ozljede.

Prognoza

Mala djeca i djeca koja imaju manja oštećenja u trenutku postavljanja dijagnoze imaju najbolji ishod.

Liječenje

  • Mirovanje u krevetu i imobilizacija kuka

  • Ponekad operacija

Liječenje Legg-Calvé-Perthesove bolesti uključuje dugotrajno mirovanje u krevetu i imobilizaciju kuka (npr. gispom ili udlagom). Izbor liječenja ovisi o dobi djeteta i količini oštećenja kosti. Ponekad je dovoljna djelomična imobilizacija koju pruža mirovanje u krevetu. Međutim, ponekad je potrebna gotovo potpuna imobilizacija pomoću trakcije, remena, gipsa ili udlaga u trajanju od 12 do 18 mjeseci. Takvi tretmani drže noge rotirane prema van.

Fizikalna terapija se koristi za sprječavanje kontraktura i atrofije mišića.

Ako je dijete starije od 6 godina i ima umjereno ili teško razaranje kostiju, operacija može biti korisna.

Čak i bez liječenja, Legg-Calvé-Perthesova bolest se obično poboljšava, ali traje duže, obično 2 do 3 godine, a postoji i povećan rizik od razvoja artritisa kuka kasnije u životu.

Liječenje bisfosfonatima (lijekovima koji povećavaju gustoću kostiju) bilo je učinkovito, ali su potrebna daljnja istraživanja.