Kelacijska terapija

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Kelacija,biološki utemeljena metoda, koristi kemijske reakcije u kojima određene molekule reagiraju povezivanjem s metalima (poput kalcija, bakra, željeza i olova). Lijekovi za keliranje, kao što je etilendiamintetraoctena kiselina (EDTA), vežu se s metalima te se na taj način mogu izlučiti iz tijela. Takvi lijekovi se uobičajeno koriste u konvencionalnoj medicini za liječenje trovanja olovom, predoziranja željezom, i druga trovanja teškim metalima. (Vidi Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Praktičari kelacijske terapije vjeruju da su mnogi poremećaji uzrokovani prevelikom količinom različitih metala u tijelu čak i kada ljudi nisu bili izloženi teškim metalima, a laboratorijski krvni testovi ne pokazuju visoke razine teških metala u organizmu. Prema tome, takve osobe liječe različite poremećaje s kelirajućim lijekovima.

Medicinska uporaba

Kelacijska terapija etilendiamintetraoctenom kiselinom (EDTA) koristi se kao komplementarna i alternativna medicinska terapija za uklanjanje kalcija u liječenju ateroskleroze te pomaže u sprječavanju srčanog udara. Međutim, znanstvene studije upućuju na to da su koristi od kelacijske terapije beznačajne ili nepostojeće.

Moguće nuspojave

Nuspojave kelacijske terapije uključuju nisku razinu kalcija, koja može biti ozbiljna, a rijetko može biti i fatalna. Primjena kelacijske terapije može također uzrokovati štetu odgađanjem liječenja drugim, učinkovitijim terapijama.

Više informacija

  • Nacionalni centar za integrativno i komplementarno zdravlje (NCCIH): Chelation for Coronary Heart Disease