Ventrikularna tahikardija

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Dinko Keserović dr. med.

Srce je mišićni organ koji puma krv u tijelu. Srčana frekvencija predstavlja broj srčanih otkucaja u određenom vremenskom periodu. Srčani ritam bi trebao uvijek biti regularan, ritmičan poput otkucaja sata.

Srce se sastoji od četiri šupljine. Gornje dvije srčane šupljine koje predstavljaju pretkomore ili atrije i dvije donje srčane šupljinje koje predstavljaju komore ili ventrikule ventrikule. Atriji svojim pumpanjem potpomažu punjenje ventrikula s krvlju, a ventrikuli dalje pumpaju krv iz srca u pluća i ostatak tijela (vidjeti Biologija srca).

Posebna vrsta srčanih stanica, stanice pejsmejkera nalaze se grupirane u dijelu atrija koji se zove SA čvor, a njegova je uloga da šalje konstantne električne impulse srčanom mišiću neophodne za normalne kontrakcije srca i uredno pupanje krvi.

Srčani provodni sustav sastoji se iz snopova tankih vlakana poput električnih žica koji provode impulse iz SA čvora u ostatak srca. Neophodno je da električni impulsi iz SA čvora dođu pravovremeno do svih stanica srčanog mišića kako bi se uspio dobiti snažan i kvalitetan srčani otkucaj koji adekvatno pumpa krv iz srca dalje u cijeli organizam.

Što je ventrikularna tahikardija?

Ventrikularna tahikardija je vrsta poremećaja srčanog ritma. "Tahi" pojam znači ubrzano, a "kardija" da se nešto odnosi na srce. Tako da ventrikularna tahikardija predstavlja veliki broj srčanih otkucaja koji nastaju u ventrikulima srca.

 • Najčešći simptom je osjećaj lupanja srca (palpitacije)

 • Može se javiti osjećaj otežanog disanja, nelagoda u prsnom košu i nesvjestica

 • Ventrikularna tahikardija nekad može prjeći u ventrikularnu fibrilaciju, koja je fatalni poremećaj ritma ako se odmah ne liječi.

 • Elektrokardiogram (EKG / ECG) se koristi za dijagnosticiranje ventrikularne tahikardije

 • Za uspostavu normalnog srčanog ritma liječnici mogu koristiti određene lijekove ili upotrijebiti kontrolirani električni šok (kardioverziju)

 • Ako se ventrikularne tahikardije jako često javljaju, možda će vam biti neophodna ugradnja minijaturnog elektroničkog uređaja koji se naziva implantabilni kardioverter defibrilator (ICD).

Ponekad ventrikularnu tahikardiju čine samo 3 ili 4 ventrikularna preuranjena otkucaja u nizu, a potom se vaše srce vraća u normalan ritam s normalnom srčanom frekvencijom. O postojanoj (sustained) ventrikularnoj tahikardiji govorimo kada ona traje duže od 30 sekundi, a može trajati jako dugo vremena.

Što uzrokuje ventrikularnu tahikardiju?

Ventrikularna tahikardija se javlja onog momenta kada stanice u srčanim komorama koje stvaraju jako brze električne impulse koji izazivaju tahikardiju preuzmu ulogu normalnih stanica pacemekera koje čine SA čvor u pretkomori.

Postojana ventrikularna tahikardija (sustained VT) obično se javlja kod starijih osoba sa srčanim bolestima, kao što su:

Drugi uzroci mogu uključivati:

 • Sindrom dugog QT intervala (poremećaj koji može izazvati iznenadnu ventrikularnu tahikardiju ili još opasnije poremećaje ritma tijekom tjelesne aktivnosti ili stresa)

 • Određeni lijekovi

 • Brugada sindrom (nasljedna srčana bolest koja povećava rizik od ventrikularne tahikardije i drugih aritmija)

Koji su simptomi ventrikularne tahikardije?

Simptomi ventrikularne tahikardije uključuju:

 • Osjećaj lupanja srca (palpitacije)

 • Osjećaj slabosti i omaglice

 • Nelagodu u prsnom košu

Koje su komplikacije ventrikularne tahikardije?

Postojana (sustained) ventrikularna tahikardija može uzrokovati opasnije probleme, kao što su:

 • Nizak krvni tlak, a ponekad i nesvjesticu jer vaše srce u tom momentu ne pumpa krv onako kako bi normalno trebalo

 • Srčani zastoj (prestanak rada srca)

Kako liječnici mogu znati da li imam ventrikularnu tahikardiju?

Liječnici će nakon provjere vašeg pulsa učiniti:

EKG je brz, bezbolan test koji mjeri i bilježi električnu aktivnost vašeg srca pomoću naljepnica i kabela na prsima, rukama i nogama.

Ako EKG ukaže na ventrikularnu tahikardiju, liječnici obično se odlučuju za:

 • Krvne pretrage kojima se utvrđuje da li postoji poremećaj elektrolita u organizmu te postojanje srčanog oštećenja

Kako liječnici liječe ventrikularnu tahikardiju?

Liječnici liječe ventrikularnu tahikardiju samo ako:

 • Imate simptome

 • Imate postojanu (sustained) ventrikularnu tahikardiju

Liječenje neodgodivo zahtijeva:

 • Kardioverziju

Tijekom kardioverzije, liječnici isporučuju kratki električni šok vašem srcu. Šok se isporučuje ili preko ljepljivih elektroda na prsnom košu ili preko pedala defibrilatora koje su prislonjene na prsni koš. Isporučeni šok zaustavlja tahikardiju i srce se vraća u normalni srčani ritam. Ponekad je potrebno isporučiti nekoliko elektrošokova za uspostavu normalnog ritma. Prije samog postupka kardioverzije liječnik će vam putem vene dati lijekove protiv bolova i lijekove za uspavljivanje (kratkotrajnu anestezija).

Primjenom pojedinih intravenskih lijekova ponekad se može zaustaviti tahikardija, ali liječnici obično preferiraju kardioverziju jer je brža i sigurnija.

Ako imate ventrikularnu tahikardiju, možda će vam trebati:

 • Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD)

ICD je minijaturni uređaj koji se postavlja ispod kože prsnog koša ili trbuha. Uređaj je povezan s vašim srcem putem elektroda, tako da može stalno pratiti otkucaje srca. U slučaju pojave ventrikularne tahikardije ili ventrikularne fibrilacije ICD može automatski isporučiti električni šok i uspostaviti normalni srčani ritam.