Striktura uretre

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Striktura uretre je ožiljak koji sužava uretru.

Striktura uretre

  • može biti prisutna od rođenja

  • razviti se nakon infekcije ili ozljede

Uretralna striktura najčešće je posljedica prethodne ozljede. Prijašnja infekcija, kao što je spolno prenosiva bolest, danas je rijedak uzrok. Često se ne može pronaći uzrok.

Simptomi

Slabiji mlaz urina ili dupli mlaz najčešće se javlja ako je uretra lagano sužena. Teško suženje može u potpunosti blokirati protok urina. Tlak se povećava iza strikture i može uzrokovati curenje urina iz uretre u okolno tkivo (divertikl). Strikture obično uzrokuju infekcije mokraćnog sustava jer sprečavaju potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura.

Dijagnostika

  • Retrogradna uretrografija

  • cistoskopija

Urolozi (liječnici koji su specijalizirani za dijagnostiku i liječenje poremećaja mokraćnog sustava i muškog reproduktivnog sustava) dijagnosticiraju strikture Rtg snimkama nakon što ubrizgaju kontrastno sredstvo u mokraćnu cijev (retrogradna uretrografija) ili gledanjem izravno u uretru kroz fleksibilnu cijev za gledanje (cistoskopija) nakon primjene lubrikanta koji sadrži lokalni anestetik.

Liječenje

  • Proširenje uretre

Kod liječenja strikture, urolozi proširuju (dilatiraju) uretru tako da je anestetiziraju, a zatim stavljaju instrument koji širi suženi dio uretre. Eventualno urolozi mogu prerezati strikturu (uretrotomijom) tako što stavljaju instrument u mokraćnu cijev i pomoću malog noža ili fiberoptičkog lasera naprave rezove.

Rijetko se nakon tretmana strikture stvara ožiljno tkivo, koje je uzrok nastanka ponovne strikture uretre. Ako se ponovno pojave strikture, ožiljno tkivo će se možda morati ukloniti kirurškim putem i možda će trebati reparirati uretru (uretroplastika).