Subakutni i kronični meningitis

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Subakutni meningitis je upala slojeva tkiva koja prekrivaju mozak i kralježničnu (meninge) i prostor ispunjen tekućinom između meninga (subarahnoidni prostor) kada se razvija tijekom nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kronični meningitis se polako razvijajući meningitis koji traje 4 tjedna ili duže.

 • Mnoge infekcije i poremećaji koji uzrokuju upalu mogu uzrokovati kronični meningitis.

 • Nakon što je oslabljen imunološki sustav povećavan je rizik od razvoja kroničnog meningitisa.

 • Simptomi su obično slični onima kod akutnog bakterijskog meningitisa (glavobolja, vrućica i ukočeni vrat), ali također mogu uključivati konfuziju, gubitak sluha i dvoslike.

 • Za dijagnosticiranje kroničnog meningitisa, liječnici obično vrše snimanje glave, kao što je magnetska rezonancija (MRI), nakon čega slijedi lumbalna punkcija s analizom cerebrospinalne tekućine.

 • Uzrok se liječi.

(Vidi također Uvod u meningitis.)

Mozak i kralježnična moždina pokriveni su s tri sloja tkiva koji se nazivaju meninge. Subarahnoidni prostor nalazi se između srednjeg sloja i unutarnjeg sloja moždane ovojnice, koji prekrivaju mozak i kralježničnu moždinu. Ovaj prostor sadrži cerebrospinalnu tekućinu, koja teče između meninga, ispunjava prostore unutar mozga i pomaže ublažavanju udaraca mozga i kralježnične moždine.

Tkiva koja prekrivaju mozak

Unutar lubanje mozak je prekriven s tri sloja tkiva koji se nazivaju meninge:

 • Dura mater (vanjski sloj)

 • Arachnoidea mater (srednji sloj)

 • Pia mater (unutarnji sloj)

Između arahnoidne membrane i pie mater nalazi se subarahnoidni prostor. Ovaj prostor sadrži cerebrospinalnu tekućinu, koja teče između meninga, ispunjava prostore unutar mozga i pomaže ublažavanju mozga i leđne moždine.

Subakutni meningitis razvija se tijekom dužeg vremenskog razdoblja od akutnog meningitisa i tijekom kraćeg razdoblja od kroničnog - tijekom nekoliko tjedana. Njegovi uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje slični su onima kod kroničnog meningitisa. Bakterijski meningitis može biti subakutan nego akutan.

Kronični meningitis razvija se polako, više tjedana ili duže, i može trajati mjesecima do godina. Rijetko, kronični meningitis uzrokuje samo blage simptome i samostalno se rješava.

Uzroci

Subakutni ili kronični meningitis obično uzrokuje infekcija. Mnogi mikroorganizmi mogu uzrokovati subakutni ili kronični meningitis. Među najvažnijim mikroorganizmima su

 • Bakterije koje uzrokuju tuberkuloza (Mycobacterium tuberculosis)

 • Bakterije koje uzrokuju Lajmska bolest (Borrelia burgdorferi)

 • Gljive, uključujući Cryptococcus neoformans, Cryptococcus gattii, Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatum, i Blastomyces

Bakterije koje uzrokuju tuberkulozu uzrokuju brzo progresivni oblik kroničnog meningitisa (tzv. tuberkulozni meningitis). Meningitis se može razviti kada se ljudi prvi put zaraze. Ili bakterije mogu ostati u tijelu u neaktivnom stanju i kasnije se ponovno aktivirati i uzrokovati meningitis.

Do 8% djece i neke odrasle osobe s Lyme-ovom bolešću razvijaju meningitis. Meningitis zbog Lyme bolesti može biti akutan ili kroničan. Obično počinje sporije od akutnog virusnog meningitisa.

Najčešći uzrok kroničnog meningitisa u zapadnoj hemisferi je

 • Cryptococcus neoformans (što uzrokuje kriptokokoza)

Ove gljivice imaju veću vjerojatnost da uzrokuju meningitis kod osoba koje imaju oslabljen imunološki sustav zbog poremećaja kao što su infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) ili AIDS ili koji uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav. Simptomi meningitisa zbog Cryptococcus neoformans počinju postupno i suptilno, i oni se mogu pojaviti i nestati.

Kronični meningitis je rjeđe uzrokovan sljedećim:

 • Ostale bakterije (kao što su one koje uzrokuju sifilis)

 • Gljive kao što su Coccidioides immitis (što uzrokuje kokcidioidomikoza)

 • Paraziti poput protozoa Toxoplasmosis gondii (koji uzrokuje toksoplazmoza), obično kod osoba zaraženih HIV-om ili AIDS-a

 • Virusi, kao što su HIV i enterovirusi

Kronični meningitis je čest među ljudima koji imaju HIV infekciju. Meningitis može biti posljedica HIV infekcije. Mnogi organizmi (uključujući Cryptococcus neoformans, Mycobacterium tuberculosis, i nekoliko gljivica) može uzrokovati kronični meningitis kod osoba s HIV infekcijom.

Poremećaji koji nisu infekcije također mogu uzrokovati kronični meningitis. Oni uključuju

Nekoliko osoba razvilo je kronični gljivični meningitis nakon što im je dodan metilprednizolon (kortikosteroid) kao injekcija u prostor oko leđne moždine (nazvan epiduralna injekcija) u donjem dijelu leđa (na primjer, za ublažavanje išijasa). U svim slučajevima, lijek nije bio pripravljen korištenjem sterilnih tehnika. Simptomi uključuju glavobolju, zbunjenost, mučninu i / ili vrućicu. Većina osoba također ima ukočeni vrat, ali oko trećine nema. Simptomi se mogu pojaviti do 6 mjeseci nakon injekcije. Ako osobe imaju bilo koji od ovih simptoma tijekom tjedana ili mjeseci nakon injekcije kortikosteroida u leđa, trebali bi nazvati svog liječnika.

Povremeno, kronični meningitis traje mjesecima ili čak godinama, ali organizmi ne budu identificirani. Ova vrsta meningitisa naziva se kronični idiopatski meningitis. Liječenje antifungalnim lijekovima ili kortikosteroidima ne pomaže. Međutim, neke osobe s kroničnim idiopatskim meningitisom na kraju se oporave bez liječenja.

Simptomi

Simptomi subakutnog ili kroničnog meningitisa slični su simptomima akutnog bakterijskog meningitisa, osim što se razvijaju sporije i postupno, obično više kroz tjedana. Također, vrućica je često manje ozbiljna. Simptomi kroničnog meningitisa mogu trajati godinama. Neke osobe na neko vrijeme postaju bolje, a zatim nastupa pogoršanje (relaps).

Glavobolja, zbunjenost, ukočen vrat i bol u leđima su česti. Osobe mogu imati poteškoća s hodanjem. Slabost, trnci, ukočenost, paraliza lica i dvoslike također su česti. Paraliza lica, dvoslike i gubitak sluha nastaju kada meningitis utječe na kranijske živci (koji idu izravno iz mozga u različite dijelove glave, vrata i trupa).

Bakterijski meningitis koje uzrokuju tuberkulozu obično se prilično brzo pogoršava (tijekom dana do tjedana), ali se može razviti mnogo brže ili postupno. To može imati ozbiljne posljedice. Tlak unutar lubanje može se povećati. Krvne žile mogu postati upaljene, što ponekad dovodi do moždanog udara. Može utjecati na vid, sluh, mišiće lica i ravnotežu.

Dijagnoza

 • Snimanje mozga

 • Lumbalna punkcija i analiza cerebrospinalne tekućine

Liječnici će se pitati o čimbenicima koji povećavaju rizik od kroničnog meningitisa, kao što je oslabljeni imunološki sustav (koji može biti uzrokovan HIV infekcijom ili AIDS-om) i putovanjima u područja gdje su uobičajene bolesti ili određene gljivične infekcije. Liječnici se pitati i tražiti simptome koji mogu ukazivati na uzrok.

Da biste potvrdili dijagnozu, liječnici će snimiti magnetsku rezonancu (MRI) ili, ako MRI nije dostupan, kompjutoriziranu tomografiju (CT) glave, nakon čega slijedi lumbalna punkcija za dobivanje uzorka cerebrospinalne tekućine.

Analiza cerebrospinalne tekućine

Cerebrospinalna tekućina se šalje u laboratorij za ispitivanje i analizu. Rezultati obično mogu omogućiti liječnicima da razlikuju kronični od akutnog meningitisa. Kod kroničnog meningitisa, broj bijelih krvnih stanica u cerebrospinalnoj tekućini je veći od normalnog, ali je obično niži od onog kod akutnog bakterijskog meningitisa. Također, tip bijelih stanica koje su najčešće su obično različit. Neki infektivni organizmi koji uzrokuju kronični meningitis, kao što je gljivica Cryptococcus neoformans, vidljive su pod mikroskopom, ali mnoge, kao što su bakterije koje uzrokuju tuberkulozu, teško je detektirati.

Cerebrospinalna tekućina se također kultivirana. Organizmi, ako su prisutni, uzgajaju (kultiviraju) se tako da se mogu identificirati. Međutim, uzgoj može trajati tjednima. Posebne tehnike, koje mogu dati brže rezultate, mogu se koristiti za identifikaciju gljivica i bakterija koje uzrokuju tuberkulozu i sifilis. Na primjer, testovi se mogu obaviti kako bi se otkrili proteini koje oslobođa Cryptococcus neoformans (zove antigensko testiranje). Tehnika lančane reakcije polimeraze (PCR), koja proizvodi mnogo kopija gena, može identificirati jedinstveni slijed DNA bakterija koje uzrokuju tuberkulozu. Liječnici također mogu koristiti automatizirani test nazvan Xpert MTB / RIF, koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila za dijagnozu tuberkuloznog meningitisa, za otkrivanje genetskog materijala (DNA) bakterija tuberkuloze u uzorcima cerebrospinalne tekućine.

Druge pretrage na cerebrospinalnoj tekućini se obavljaju, ovisno o sumnjivim poremećajima. Na primjer, tekućina se može analizirati za stanice raka, ako se sumnja na rak.

Uzrok kroničnog meningitisa može biti teško odrediti, djelomično zato što otkrivanje mikroorganizama u cerebrospinalnoj tekućini može biti teško. Prema tome, lumbalne punkcije mogu se ponoviti kako bi se dobilo više cerebrospinalne tekućine za kulturu. Ako je moguće, testovi koji mogu brzo analizirati velike dijelove genetskog materijala mogu se upotrijebiti za identifikaciju inače nemjerljivih mikroorganizama u cerebrospinalnoj tekućini.

Ostale pretrage

Kako bi utvrdili uzrok, liječnici će možda trebati kultivirati uzorke krvi i mokraće ili biopsijski inficirane meninge ili druga tkiva, koja su identificirana pomoću MR ili CT. Čak i nakon opsežnog testiranja, uzrok često nije moguće odrediti.

Liječenje

 • Liječenje uzroka

Liječnici se usredotočuju na liječenje uzroka. Ovisno o uzroku, koriste se sljedeći tretmani:

 • Za tuberkulozu, sifilis, Lajmsku bolest (boreliozu) ili drugu bakterijsku infekciju: antibiotici učinkoviti za određene bakterije

 • Za gljivične infekcije: Obično antifungalni lijekovi, kao što su amfotericin B, flucitozin, flukonazol ili vorikonazol, koji se daju intravenozno ili na usta

 • Za poremećaje koji nisu infekcije, kao što su sarkoidoza i Behçetov sindrom: kortikosteroidi ili drugi lijekovi koji suprimiraju imunološki sustav (imunosupresivi), ponekad se uzimaju dugo vremena

 • Za širenje raka na meninge: Kombinacija radioterapije usmjerene na glavu i / ili kemoterapiju, ovisno o raku

Kronični meningitis zbog Cryptococcus neoformans obično se tretira amfotericinom B uz flucitozin ili flukonazol. Kada je gljivična infekcija posebno teška za izliječiti, amfotericin B se ponekad ubrizgava izravno u cerebrospinalnu tekućinu kroz Ommaya rezervoar. Ommaya rezervoar je uređaj koji se nalazi ispod skalpa. Rezervoar sadrži veliku količinu lijeka, koju isporučuje polako, tijekom nekoliko dana ili tjedana, kroz malu cijev koja teče od spremnika do prostora unutar mozga.

Prognoza

Prognoza za osobe sa subakutnim ili kroničnim meningitisom ovisi o tome:

 • Što je uzrok

 • U mnogim slučajevima, koliko je jak imunološki sustav osobe

Sifilis i lajmska bolest (borelioza) obično nestaju nakon liječenja. Meningitis zbog gljivičnih ili parazitskih infekcija je teže liječiti i vjerojatnije je da će se ponoviti, osobito u osoba s HIV infekcijom.

Ako je meningitis posljedica leukemije, limfoma ili raka, prognoza je često loša. U takvim slučajevima, meningitis može biti fatalan.