Nespušteni i mobilni testisi

Autori: Ronald Rabinowitz, MD
Jimena Cubillos, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Nespušteni testisi (kriptorhizam) su testisi koji ostaju u trbuhu ili preponama umjesto da se nalaze u skrotumu. Mobilni testisi su spušteni u skrotum, ali se mogu lako vratiti (povući) u preponski kanal kao refleksni odgovor na stimulaciju.

U fetalnoj dobi, testisi se razvijaju unutar abdomena. Nakon što se testisi razviju, ali obično prije rođenja (obično u posljednjoj trećini trudnoće - trećeg tromjesečja), spuštaju se kroz otvor u trbuhu u prolaz u preponama (preponski kanal), a zatim prolaze u skrotum.

Nakon spuštanja testisa obično otvor u trbušnom zidu zatvara. Ako se otvor ne zatvori u potpunosti, može nastati preponska kila. Ingvinalna hernija rijetko izaziva simptome, ali liječnici ju mogu pronaći pregledom.

Ponekad se tekućina iz trbuha nakuplja oko testisa i zarobljena je u skrotumu nakon zatvaranja otvora. Ta zarobljena tekućina tvori mekanu tvorbu koja se naziva hidrokela, a koja obično nestaje u prvoj godini života. (Vidi također Oteklina skrotuma.)

Nespušteni testisi

Oko 3% dječaka koji su rođeni terminski imaju nespuštene testise prilikom rođenja. Međutim, oko 30% prerano rođenih dječaka ima nespuštene testise. Dječaci čiji su članovi obitelji imali nespuštene testise imaju veću šansu da ih također imaju. Obično se samo jedan testis ne spusti, ali u oko 10% slučajeva oba testisa su pogođena.

Nespušteni testis se obično nalazi u preponskom kanalu, ali ponekad se nalazi i unutar abdomena. Oko dvije trećine nespuštenih testisa samo se spušta u dobi 4 mjeseca u terminske djece, a u nedonoščadi 4 mjeseca nakon datuma kada bi se rodili da nisu rođeni prerano. Testisi koji se pilikom rođenja nalaze u trbuhu imaju malu šansu da će se spustiti.

Nespušteni testitsi rijetko uzrokuju simptome. Međutim, nespušteni testisi mogu kasnije imati smanjenu proizvodnju sperme i povećan rizik za karcinom testisa. Nespušteni testisi koji se nalaze u trbuhu mogu se okrenuti sami oko sebe (torzija testisa) te uzrokovati snažne bolove. Većina novorođenčadi koja imaju nespušteni testis također imaju i ingvinalnu kilu.

Liječnici pregledavaju skrotum po rođenju i prilikom svakog sistematskog pregleda djeteta. Ako ne mogu osjetiti ni jedan od testisa, moraju se uvjeriti da se testisi ne nalaze u preponskom kanalu (vidiMobilni testisi). Većini dječaka nespušteni testisi se dijagnosticiraju u ranom djetinjstvu, ali u dijela djecemogu se dijagnosticirati kasnije u djetinjstvu, obično nakon zamaha rasta. Ako se testisi ne nalaze u skrotumu, dijete bi trebao pregledati urolog (liječnik koji se specijalizirao za mokraćni sustav i muški reproduktivni sustav). Povremeno liječnici preporuče učiniti ultrazvuk ili magnetsku rezonanciju (MR).

Ako se testis nije spustio do dobi od 4 do 6 mjeseci, potreban je operativni zahvat. Ovisno o mjestu gdje se testisi nalaze, mogu se spustiti u skrotum putem kirurškog zahvata kroz otvoreni rez ili laparoskopijom (u kojoj liječnici laparoskopom pregledavaju trbušnu šupljinu).

Djeca koja imaju nespuštene testise imaju povećan rizik od razvoja karcinoma testisa. Nakon što započne pubertet trebali bi redovito samopregledavati testise jednom mjesečno.

Mobilni testisi

Mobilni testisi su spušteni testisi koji se lako pomiču naprijed-natrag između skrotuma i ingvinalnog kanala. Testisi se povlače kao refleksni odgovor na dodir, temperaturu, strah ili smijeh. Takav refleksni odgovor je čest, osobito u dojenčadi i male djece. Mobilni testisi ne dovode do karcinoma ili drugih komplikacija.

Liječnici pregledavaju testise tijekom sistematskih pregelda kako bi potvrdili da su pravilno smješteni u skrotumu. Testisi se obično prestaju uvlačiti u prepone nakon što se volumno povećaju tijekom puberteta. Mobilni testisi ne zahtijevaju operaciju ili drugo liječenje.