Kalorije

Autor: Adrienne Youdim, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Dominik Kralj, dr. med.

Kalorija je mjera energije. Hrana ima kalorije. To jest, hrana opskrbljuje tijelo energijom, koja se oslobađa kada se hrana razgrađuje tijekom probave. Energija omogućuje stanicama da obavljaju sve svoje funkcije, uključujući izgradnju proteina i drugih tvari potrebnih tijelu. Energija se može koristiti odmah ili pohraniti za kasnije korištenje.

Hrana ne mora biti potpuno apsorbirana. U takvim slučajevima, tijelo možda neće moći koristiti sve kalorije u hrani kao energiju.

Kada opskrba energijom - broj kalorija potrošenih u hrani - premaši trenutne potrebe tijela, tijelo pohranjuje višak energije. Većina viška energije pohranjuje se kao mast. Neki se skladište kao ugljikohidrati, obično u jetri i mišićima. Kao rezultat, dobiva se na težini. Višak od samo 200 kalorija dnevno tijekom 10 dana vjerojatno će rezultirati povećanjem težine od gotovo pola kilograma, uglavnom kao masnoće. Međutim, dobitak može biti nešto više ili manje.

Jeste li znali...
  • Nakon što se izgubi prvih nekoliko kilograma, gubitak težine usporava kada je tijelo potrošilo sve svoje pohranjene ugljikohidrate i počelo sagorijevati pohranjene masti.

Kada se za potrebe tijela konzumira premalo kalorija, tijelo počinje koristiti ugljikohidrate pohranjene u jetri i mišićima. Budući da tijelo mobilizira pohranjene ugljikohidrate brzo i zato što se voda obično izlučuje s mobiliziranim ugljikohidratima, gubitak težine u početku je brz. Međutim, mala količina pohranjenih ugljikohidrata daje energiju samo kratko vrijeme. Dalje, tijelo koristi pohranjene masti. Budući da masnoća sadrži više energije po kilogramu, gubitak težine je sporiji jer tijelo koristi energiju. Međutim, količina pohranjene masti je mnogo veća i može kod većine ljudi davati energiju dugo vremena.

Samo tijekom dugotrajnog, teškog nedostatka energije, tijelo razgrađuje proteine. Ako normalno nahranjena osoba doživi potpuno izgladnjivanje (kada se ne konzumira hrana), smrt se javlja u 8 do 12 tjedana.

Kako se mjere kalorije u hrani?

Oznake hrane sadrže broj kalorija po obroku. Ali kako se određuje taj broj? Odgovor je iznenađujuće jednostavan: hrana se spaljuje. Uzorak hrane nalazi se u izoliranoj komori ispunjenoj kisikom koja je okružena vodom. Ova komora se zove kalorimetar s bombom. Uzorak se u potpunosti sagori. Toplina iz gorenja povećava temperaturu vode koja se mjeri i koja pokazuje broj kalorija u hrani. Na primjer, ako se temperatura vode poveća za 20 stupnjeva, hrana sadrži 20 kalorija. Ova metoda mjerenja kalorija naziva se izravna kalorimetrija.

Preporučeni broj kalorija

Energetski zahtjevi značajno se razlikuju od oko 1.000 do više od 3.200 kalorija dnevno, ovisno o dobi, spolu, težini, tjelesnoj aktivnosti, prisutnim poremećajima i stopi po kojoj ljudi troše kalorije (metabolizam). Unos kalorija u većem rasponu potreban je onima koji sudjeluju u aktivnostima izvan uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, za koje je potrebna dodatna energija. Međutim, općenito, broj kalorija potrebnih dnevno za održavanje tjelesne težine je oko

  • Za malu djecu: 1.000 do 1.800

  • Za stariju djecu i adolescente: 1.200 do 3.200

  • Za odrasle: 1.600 do 3.000

Broj potrebnih kalorija se povećava kako se razina aktivnosti povećava. Općenito, dječaci i muškarci trebaju više kalorija nego djevojčice i žene.

Ovi brojevi kalorija su samo opće smjernice, dijelom zato što potrebe tijela variraju ovisno o njegovoj aktivnosti u bilo kojem trenutku. Također, podjela unosa kalorija za 24-satno razdoblje (dnevni unos) je proizvoljna. Budući da manje od 10% Amerikanaca dobiva onoliko tjelesne aktivnosti koliko je preporučeno, obično im je potrebno manje kalorija od onih gore navedenih za aktivne ljude. Snažna aktivnost, posebno aerobna tjelovježba, znatno povećava potrebe, a nedostatak aktivnosti smanjuje potrebe.

Procijenjeni broj potrebnih kalorija na temelju dobi *, spola i razine aktivnosti†

Spol

Sjedilački

Aktivan

* Broj potrebnih kalorija povećava se s dobi ljudi do dobi od 20 godina. Nakon 20 godina, broj potrebnih kalorija počinje se smanjivati.

†Što je osoba aktivnija, to je veći broj potrebnih kalorija.

Mala djeca (od 2 do 6 godina)

dječaci

1,000–1,400

1,000–1,800

djevojke

1,000–1,200

1,000–1,600

Starija djeca i adolescenti (u dobi od 7 do 18 godina)

dječaci

1,400–2,400

1,600–3,200

djevojke

1,200–1,800

1,600–2,400

Odrasli (u dobi od 19 do 60 godina)

Muškarci

2,200–2,600

2,400–3,000

žene

1,600–2,000

1,800–2,400

Odrasli (u dobi od 61 godine i više)

Muškarci

2,000

2,200–2,600

žene

1,600

1,800–2,000