Infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Infekcije mokraćnog sustava su česte tijekom trudnoće, vjerojatno jer uvećanje uterusa i hormoni koji se proizvode tijekom trudnoće usporavaju otjecanje urina u cjevčice koje povezuju bubrege s mjehurom (ureteri). Kada je protok urina spor, bakterije se ne mogu ispirati iz urinarnog trakta, povećavajući rizik od infekcije.

Infekcije mokraćnog sustava povećavaju rizik od sljedećeg:

Ponekad bakterije u urinu uzrokuju infekcije mokraćnog mjehura ili bubrega koje uzrokuju simptome. Ali bakterije mogu inficirati urin bez da uzrokuju simptome infekcije mokraćnog sustava, pa liječnici obično provjeravaju prisutnost bakterija u urinu, čak i kod trudnica bez simptoma. Ako trudnice imaju bakterije u urinu ili upalu bubrega, svaki se mjesec uzima uzorak urina i testira.

Liječenje infekcija mokraćnog sustava sastoji se od antibiotika. Liječnici biraju antibiotike koji ne štete fetusu, kao što su cefaleksin, nitrofurantoin ili trimetoprim/sulfametoksazol. Žene koje su imale više od jedne infekcije mokraćnog mjehura ili su imale infekciju bubrega moraju tijekom trudnoće uzimati antibiotike kako bi se spriječile daljnje infekcije mokraćnog sustava.