Spazam jednjaka

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Spazam jednjaka je poremećaj ritmičkih valova mišićnih kontrakcija jednjaka (peristaltika).

  • Uzrok poremećaja nije poznat.

  • Među najčešće simptome spadaju bolovi u prsima i otežano gutanje.

  • Dijagnoza se postavlja uz pomoć pasaže jednjaka i manometrije.

  • Liječenje se temelji na blokatorima kalcijevih kanala ili injekcijama botulinum toksina.

Jednjak je šuplja cijev koja spaja grlo (ždrijelo) i želudac. (Vidi također Građa i funkcija jednjaka.)

U ovom poremećaju normalne, propulzivne kontrakcije koje pomiču hranu dalje niz jednjak su skraćenog trajanja, a umjesto njih se javljaju nepropulzivne ili prejake zbog kojih dolazi do zastoja u prolasku hrane.

Funkcija jednjaka

Kako osoba guta, hrana se u početnoj fazi potiskuje iz usta u grlo, koje se također naziva i ždrijelo (1). Potom se otvara gornji jednjačni sfinkter (2) te hrana dospijeva u jednjak, gdje bude potisnuta peristaltičkim valovima prema dolje (3). Naposljetku prolazi kroz donji jednjačni sfinkter (4) i dolazi u želudac (5).

Točan uzrok spazma jednjaka nije poznat, ali se sumnja na oštećenje živca.

Simptomi

Spazam mišića jednjaka obično se osjeća kao bol ispod prsne kosti koja je praćena otežanim gutanjem (disfagija) hrane i tekućina (osobito onih koje su vrlo vruće ili hladne). Bol se javlja i noću te može biti jaka do te mjere da probudi osobu.

Spazam jednjaka ponekad uzrokuje jake bolove bez poteškoća s gutanjem. Ta se bol opisuje kao stezanje iza prsne kosti, a često je vezana s vježbanjem ili naporom, zbog čega ju je teško razlikovati od angine (bol u prsištu uzrokovana bolesti srca).

Neki ljudi imaju istovremeno simptome ahalazije (poremećaj u kojem su značajno oslabljene ritmičke kontrakcije jednjaka) i spazma jednjaka jer se u obje bolesti donji jednjačni sfinkter ne otvara ispravno. Takva kombinacija simptoma, koja uključuje snažnu prsnu bol te zadržavanje hrane u jednjaku uz rizik aspiracije u pluća, naziva se vigorozna ahalazija.

Dijagnoza

  • Pasaža jednjaka / ezofagogram (rendgensko snimanje prilikom gutanja barijeve kaše)

  • Manometrija

Pasaža jednjaka pretraga je u kojoj ispitanik prvo popije kontrastno sredstvo, a potom se učine rendgenske slike njegovog prsišta i trbuha. Barijev kontrast ispunjava i ocrtava jednjak te na taj način abnormalnosti postaju vidljive. U osoba sa spazmom barij se ne pomiče normalno duž jednjaka zbog neusklađenosti peristaltičkih valova.

Najosjetljivija pretraga za analizu i mjerenje jačine jednjačnih kontrakcija je manometrija, koja za ulazak u jednjak koristi cijev sa senzorom manometra.

Liječenje

  • Blokatori kalcijevih kanala

  • Injekcije botulinum toksina

  • Operativni zahvat

Spazam jednjaka je teško liječiti. Blokatori kalcijevih kanala kao što je nifedipin mogu ublažiti simptome opuštanjem mišića jednjaka. Triciklički antidepresivi imaju isti učinak te su također jedna od terapijskih opcija.

Ostali lijekovi poput nitroglicerina, dugodjelujućih nitrata i antikolinergika (npr. diciklomin) su manje uspješni.

Ukoliko lijekovi ne pomognu, u donji ezofagealni sfinkter se direktno ubrizgava botulinum toksin.

Neki bolesnici imaju simptome prisutne unatoč terapiji. Tada se kao zadnjoj terapijskoj opciji pristupa rezanju dijela mišićnog sloja jednjaka u cijeloj njegovoj dužini (miotomija) Zahvat se može izvršiti kirurški ili endoskopski.