Portopulmonalna hipertenzija

Autori: Mark T. Gladwin, MD
Andrea R. Levine, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Portopulmonalna hipertenzija je stanje u kojem je povišen krvni tlak u arterijama pluća, koje se nazivaju plućne arterije (plućna hipertenzija) te u portalnoj veni (koja odvodi krv iz jetre), a ne može se pronaći uzrok plućne hipertenzije.

Plućna hipertenzija može se javiti kod ljudi s različitim stanjima koja uključuju portalnu hipertenziju, što je najčešće komplikacija ciroze jetre. Kombinacija plućne hipertenzije i portalne hipertenzije naziva se portopulmonalna hipertenzija.

Osobe s portopulmonalnom hipertenzijom tuže se na otežano disanje (zaduhu) i umor. Mogu se pojaviti i bolovi u prsima, iskašljavanje krvi (hemoptiza), nabrekle vratne vene i natečene noge.

Dijagnoza

  • ehokardiografija (ultrazvuk srca) i kateterizacija desne strane srca

Liječnici posumnjaju na portopulmonalnu hipertenziju kod osoba koje imaju bolest jetre na temelju simptoma i nalaza fizikalnog pregleda. Rezultati pregleda i pretraga (testova), kao što su elektrokardiografija (EKG), ukazuju na povećanje ili opterećenje desne strane srca ili desne klijetke (cor pulmonale).

Da bi dijagnosticirali portopulmonalnu hipertenziju, liječnici rade ehokardiografiju i uvode cijev (kateter) kroz venu na ruci ili nozi u desnu stranu srca (kateterizacija desnog srca) kako bi izmjerili krvni tlak u desnoj klijetki i glavnoj arteriji pluća (plućna arterija).

Liječenje

  • lijekovi za snižavanje krvnog tlaka u plućnim arterijama

Liječenje je potrebno kako bi se snizio krvni tlak u plućnim arterijama. Lijekovi koji šire krvne žile (vazodilatatori), često učinkovito snižavaju krvni tlak. Međutim, težina jetrene bolesti određuje ishod. Osobe s portopulmonalnom hipertenzijom možda neće biti u stanju podnijeti transplantaciju jetre jer bolest povećava rizik od smrti ili ozbiljnih komplikacija koje nosi sam zahvat.