Problemi s jajnim stanicama

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Broj jajnih stanica može biti nizak, ili kvaliteta može biti slaba.

(Vidi također Pregled neplodnosti.)

Broj i kvaliteta jajnih stanica (rezerva jajnika) može se početi smanjivati u dobi od 30 godina ili čak ranije. Brzo se smanjuju nakon 40. godine. No, dob nije jedini razlog zbog kojeg se broj i kvaliteta jaja smanjuje. Abnormalnosti u jajnicima također mogu uzrokovati takvo smanjenje.

Kod primarne insuficijencije jajnika (ponekad se naziva preuranjena menopauza), broj jajnih stanica u jajnicima se smanjuje rano. Kod manjeg broja žena primarna insuficijencija jajnika je razlog zbog kojeg imaju nepravilne ili potpuno izostale menstrualne cikluse.

Dijagnoza

  • Krvne pretrage za mjerenje razine određenih hormona

  • Ultrazvuk

Liječnici mogu učiniti procjenu problema s jajnim stanicama kod sljedećih žena:

  • One koje imaju 35 ili više godina

  • One koje su imale operaciju jajnika

  • One koje su slabo reagirale na lijekove za plodnost (kao što su gonadotropini) koji stimuliraju nekoliko jajnih stanica da sazru i budu oslobođene.

Liječnici mogu mjeriti razinu hormona koji stimulira folikule (koji izaziva ovulaciju) i estrogen u krvi u određeno vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa. (Folikul-stimulirajući hormon potiče otpuštanje jajnih stanica, što se naziva i ovulacija.) Povišene razine hormona za stimulaciju folikula i smanjene razine estrogena ukazuju na problem s jajnim stanicama. Nakon mjerenja tih hormona, liječnici ponekad daju ženama klomifen (lijek za plodnost), a zatim se ponovno mjere razine tih hormona. Ako se razine dramatično povećaju, potvrđuje se problem s jajnim stanicama.

Međutim, najpouzdaniji testovi za dijagnosticiranje problema s jajnim stanicama su

Niska razina antimüllerovog hormona pokazuje da je broj folikula mali. Mali broj folikula (uočen i izbrojan tijekom ultrazvuka) znači da je trudnoća nakon in vitro oplodnje manje vjerojatna.

Međutim, trudnoća je moguća čak i ako su rezultati testa abnormalni.

Liječenje

  • Liječenje se temelji na ženinim okolnostima i dobi

Budući da je trudnoća moguća, liječnici predlažu različite tretmane za svaku ženu na temelju njezinih okolnosti i dobi. Takvi tretmani uključuju one za liječenje problema s ovulacijom, kao što su klomifen, letrozol (inhibitor aromataze) i humani gonadotropini.

Ako su žene starije od 42 godine ili ako je broj ili kvaliteta jajnih stanica smanjen, upotreba jajnih stanica druge žene (donora) može biti jedini način za postizanje trudnoće.