Bol u dojkama

Autor: Mary Ann Kosir, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Mnoge žene doživljavaju bol u dojkama. Bol u dojkama može se pojaviti u jednoj ili obje dojke.

(Vidi također Pregled poremećaja u dojkama.)

Uzroci

Vjerojatni uzroci boli u dojkama ovise o tome je li bol prisutna u određenom dijelu ili kroz cijelu dojku.

Ako se bol javlja na jednom mjestu, može biti uzrokovana

Ako bol zahvaća cijelu dojku, može biti uzrokovana

  • Hormonalnim promjenama

  • Fibrocističnim promjenama

  • Velikim dojkama koje rastežu potporna tkiva

  • Povremeno, proširenom bakterijskom infekcijom

Bol u dojkama je prvi simptom u samo nekoliko žena s rakom dojke.

Promjene u razinama ženskih hormona estrogena i progesterona može uzrokovati bol u dojkama. Razine tih hormona povećavaju se neposredno prije ili tijekom menstruacije i tijekom trudnoće. Kada se te razine povećaju, one uzrokuju povećanje mliječnih žlijezda i kanala dojki, a dojke zadržavaju tekućinu. Dojke tada postaju otečene i ponekad bolne. Takva se bol obično osjeća čitave dojke, što ih čini osjetljivim na dodir. Bol povezan s menstrualnim ciklusom može dolaziti i odlaziti mjesecima ili godinama. Uzimanje kontracepcijskih tableta (oralnih kontraceptiva) ili hormonske terapije nakon menopauze također može uzrokovati povećanje razine hormona i uzrokovati ovu vrstu boli.

Procjena

Znakovi upozorenja

Određeni simptomi i karakteristike su razlog za zabrinutost:

  • Jaka bol, crvenilo i oteklina

Kada posjetiti liječnika

Žene koje imaju znakove upozorenja mogu imati infekciju dojke i trebale bi se javiti liječniku u roku od jednog ili dva dana.

Bol u dojkama koja perzistira (na primjer, traje duže od mjesec dana) treba biti evaluirana od strane liječnika.

Što liječnik radi

Liječnici zamole ženu da opiše bol. Oni također pitaju o drugim simptomima, poremećajima i lijekovima (kao što su kontracepcijske pilule) koji mogu ukazivati na mogući uzrok. Pregledavaju dojke i obližnja tkiva da vide postoje li abnormalnosti, kao što su promjene na koži, kvržice i osjetljivost. Ako abnormalnosti nisu prisutne, uzrok boli su vjerojatno hormonalne promjene ili velike dojke.

Test za trudnoću se radi ako žena ima simptome koji upućuju na trudnoću, kao što je izostanak menstruacije i ranojutarnja mučnina. Temeljem ženinih simptoma moguće je napraviti i druge testove.

Liječenje

Blaga bol u dojkama obično nestaje i bez liječenja.

Bol koja nastaje tijekom menstrualnog ciklusa obično se može umanjiti uzimanjem acetaminofena ili nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).

Za jake bolove za vrijeme menstruacije mogu se koristiti danazol (sintetski hormon povezan s testosteronom) ili tamoksifen (lijek koji se koristi za liječenje raka dojke). Ovi lijekovi inhibiraju aktivnost ženskih hormona estrogena i progesterona koji mogu uzrokovati oticanje i bolnost dojki. Ako se uzimaju dugo vremena, ovi lijekovi imaju nuspojave i stoga se obično koriste samo kratko vrijeme.

Za bolove u dojkama povezane s trudnoćom može pomoći nošenje čvrstog potpornog grudnjaka, uzimanje acetaminofena, ili oboje.

Prestanak korištenja kontracepcijskih pilula ili hormonske terapije može pomoći u ublažavanju simptoma.

Neki dokazi upućuju na to da, kod nekih žena, prehrambeni dodatak ulje noćurka može pomoći u olakšavanju bolova uzrokovanih menstrualnim ciklusom ili trudnoćom.

Ako se određeni poremećaj identificira kao uzrok, liječi se taj poremećaj. Na primjer, ako je uzrok cista, dreniranje tekućine iz ciste obično olakšava bolove.

Ključne točke

  • Uzrok boli u dojci ovisi o tome pojavljuje li se u jednom području (obično uzrokovana cistama) ili cijeloj dojci (uzrokovana hormonalnim promjenama, fibrocističnim promjenama ili velikim dojkama).

  • Bol je prvi simptom u samo malom broju žena žena s rakom dojke.

  • Bol u dojkama koja je jaka ili traje duže od mjesec dana treba biti evaluirana.

  • Hoće li dodatni testovi biti potrebni ovisi o ženinim drugim simptomima.

  • Liječenje ovisi o uzroku, ali lijekovi kao što su acetaminofen ili NSAID, ponekad mogu pomoći u ublažavanju boli.