Prijelazna hipogamaglobulinemija djetinjstva

Autor: James Fernandez, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Filip Mirić, dr. med.

U prolaznoj hipogamaglobulinemiji djetinjstva odgođena je proizvodnja normalnih količina antitijela (imunoglobulina) u dojenčadi.

(Vidi također Pregled poremećaja imunodeficijencije.)

Pri rođenju imunološki sustav nije u potpunosti razvijen. Većina imunoglobulina u dojenčadi su ona koje majka proizvodi i prenosi preko posteljice prije rođenja. Imunoglobulini majke štite dojenčad od infekcije sve dok djeca ne počnu proizvoditi vlastita, obično u dobi od 6 mjeseci. Otprilike u isto vrijeme, razine imunoglobulina od majke počinju opadati.

Kod dojenčadi s prolaznom hipogamaglobulinemijom djetinjstva, proizvodnja normalnih količina imunoglobulina kasni. Kao rezultat toga, razine imunoglobulina postaju niske počevši od 3 do 6 mjeseci i vraćaju se u normalu u dobi od 12 do 36 mjeseci.

Prolazna hipogamaglobulinemija djetinjstva rijetko dovodi do ozbiljnih infekcija i ne smatra se istinskom imunodeficijencijom. Međutim, neka dojenčad razvija česte upale sinusa, pluća ili probavnog trakta, kandidijazu (gljivična infekcija), i/ili meningitis.

Ovo stanje je češće kod prerano rođenih beba jer primaju manje imunoglobulina od majke.

Krvni testovi se provode radi mjerenja razine imunoglobulina i za procjenu proizvodnje imunoglobulina kao odgovor na cjepiva. Uglavnom, novorođenčad s poremećajem, proizvode normalne količine antitijela kao odgovor na cjepiva koja se daju i na infektivne organizme kojima su izloženi. Međutim, ako dojenčad, osobito ona koja su prijevremeno rođena, imaju česte infekcije, mogu dobiti antibiotike kako bi se spriječio razvoj infekcija.

Ovaj poremećaj može trajati mjesecima do nekoliko godina, ali obično se rješava bez liječenja.

Više informacija

  • Immune Deficiency Foundation