Prvih nekoliko dana nakon rođenja

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Majka i dijete obično provode dan ili dva u bolnici tijekom kojeg se novi roditelji uče hraniti, kupati se i oblačiti dijete te se upoznati s dječjim aktivnostima, znakovima i zvukovima.

Prije otpuštanja iz bolnice, roditelji se uče o rutinskim aspektima skrbi u vezi s pupčanom vrpcom, obrezivanjem, kretanjem kože, urina i crijeva te težinom.

Pupčana vrpca

Plastična kopča na pupčanoj vrpci uklanja se unutar 24 sata nakon rođenja. Panj treba biti čist i suh. Liječnici više ne preporučuju primjenu alkohola ili drugih antiseptičkih otopina na panj. Panj sam pada za tjedan ili dva. Rijetko, pupčana vrpca se može zaraziti, tako da liječnik mora provjeriti znakove crvenila, otoka ili iscjedka.

Obrezivanje

Obrezivanje, po želji, obično se obavlja unutar prvih nekoliko dana života, često prije nego što se novorođenče isprazni. Odluka o obrezivanju novorođenčeta obično ovisi o vjerskim uvjerenjima ili osobnim preferencijama roditelja. Glavni medicinski razlog za obrezivanje je uklanjanje neuobičajeno čvrstog prepucijuma koji ometa protok urina. Iako obrezani mužjaci također imaju manji rizik od raka penisa i infekcija mokraćnog sustava, ovi se rizici mogu svesti na minimum uz pravilnu higijenu.

Oko 2 do 20 dječaka na 1000 ima neke komplikacije, obično manje krvarenje ili lokalnu infekciju. Međutim, mogu se pojaviti ozbiljne infekcije, ožiljci i, vrlo rijetko, slučajna amputacija vrha penisa. Jednak broj neobrezanih mužjaka zahtijeva obrezivanje kasnije u životu.

Obrezivanje se ne smije učiniti ako dječak nije mokrio ili ima poremećaj krvarenja ili ako je penis na bilo koji način abnormalan, jer se prepucij može koristiti za bilo koji plastični kirurški popravak koji može biti potreban kasnije. Obrezivanje se mora odgoditi ako je majka tijekom trudnoće uzimala lijekove koji povećavaju rizik od krvarenja, kao što su antikoagulanti ili aspirin. Liječnik čeka dok svi ti lijekovi ne budu eliminirani iz novorođenčeta.

Koža

Većina novorođenčadi ima blagi osip negdje tijekom prvog tjedna nakon rođenja. Osip se obično pojavljuje u dijelovima tijela koji se trljaju od odjeće - ruku, nogu i leđa - i rijetko na licu. Ona teži da nestane bez liječenja. Primjena losiona ili praha, upotreba mirisnih sapuna i stavljanje plastičnih hlača preko pelena vjerojatno će pogoršati osip, osobito u vrućem vremenu. Suhoća i piling kože često se javljaju nakon nekoliko dana, osobito u naborima na zapešćima i gležnjevima.

Novorođenčad koja su inače normalna mogu razviti žutu boju na koži (žutica) nakon prvog dana. Žutica nastaje zato što jetra u novorođenčadi mora prijeći s funkcioniranja unutar maternice na funkcioniranje izvan maternice. Međutim, žutica koja se pojavljuje prije 24 sata starosti je od posebne važnosti i može ukazivati na ozbiljnije probleme. Ako novorođenče razvije žuticu, liječnici obično obavljaju test krvi za mjerenje razine bilirubina, koji je glavni pigment u žuči. If the level of bilirubin is above a certain number, treatment with phototherapy, in which the newborn is placed without clothes under special lights ("bili" lights), is begun. Svjetla mogu biti potrebna za 2 dana do tjedan dana.

Mokraća i crijeva

U prva 2 dana, urin koji proizvodi novorođenče je koncentriran i često sadrži kemikalije nazvane urates, koje mogu pretvoriti pelenu u narančastu ili ružičastu. Ako novorođenče ne urinira u prvih 24 sata života, liječnik pokušava otkriti zašto. Kašnjenje u započinjanju mokrenja češće je među dječacima.

Prvi utroba je ljepljiva zelenkasto crna tvar koja se naziva mekonij. Svaka beba treba proći mekonij u prvih 24 sata nakon rođenja. Ako dijete to ne učini, liječnik može napraviti testove kako bi utvrdio postoji li problem. Povremeno, primjerice, porodni defekt može uzrokovati začepljenje crijeva.

Težina

Većina novorođenčadi gubi 5 do 7% svog rođenja težina tijekom prvih nekoliko dana života, uglavnom zbog toga što se tekućina gubi u mokraći i zbog toga što je mekonij prošao. Novorođenčad se vraća na svoju tjelesnu masu za otprilike 2 tjedna ako jesu dojena i za oko 10 dana ako formula hranjenih. Nakon toga, oni bi trebali dobiti oko 20 do 30 grama (1 unca) svaki dan tijekom prvih nekoliko mjeseci. Dojenčad bi trebala težiti dvostruko više od rođenja za oko 6 mjeseci.

Ispuštanje iz bolnice

U Sjedinjenim Američkim Državama dojenčad je obično otpuštena iz bolnice unutar 24 do 48 sati. Dojenčad koja je otpuštena u roku od 48 sati trebala bi imati pregled kod liječnika 2 do 3 dana kasnije (vidi Posjeti preventivnoj zdravstvenoj skrbi u djece). Dojenčad koja je otpuštena nakon 48 sati imaju pregled u dobi od 2 tjedna ili prije ako imaju neke specifične probleme (kao što je loše hranjenje)., zatvor, proljev, ili žutica).

Pedijatar obično napušta dojenčad iz bolnice. Prije nego što je dijete otpušteno, roditeljima se daju jasne informacije o tome kada treba nazvati pedijatrijski ured. Na primjer, roditelji bi trebali odmah pozvati pedijatra ako im dijete ima groznica (temperatura treba uzeti rektalno), respiratorni poremećaj, gubitak apetita, povraćanje žuči (povraćanje zelenkasto žutog materijala), ili plava promjena boje kože (cijanoza).

Jednom kod kuće, imati novo dijete u kućanstvu zahtijeva mnogo prilagodbe za sve uključene osobe. Za kućanstvo koje nema djece, promjene u načinu života mogu biti dramatične. Kada su prisutna druga djeca, ljubomora može biti problem. Priprema druge djece za novo dijete i paziti da im se posveti pozornost i uključiti ih u brigu za dijete može olakšati prijelaz. Kućni ljubimci također mogu trebati dodatnu pozornost kako bi im se pomogli prilagoditi djetetu. U nekim slučajevima može biti potrebno držanje kućnih ljubimaca dalje od bebe.