Pregled prirođenih mana probavnog sustava

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.
  • Prirođene mane probavnog sustava mogu biti posljedica nepotpuno razvijenih ili nepravilno pozicioniranih organa ili mogu biti posljedica oštećenja mišića ili živaca probavnog sustava.

  • Simptomi ovise o mjestu poremećaja, a mogu uključivati grčevitu bol u trbuhu, nadutost i povraćanje.

  • Dijagnoza se obično postavlja nakon slikovnih i drugih pretraga.

  • Ove mane se obično liječe kirurškim metodama.

Prirođena mana probavnog sustava može se javiti u bilo kojem dijelu sustava - u jednjaku, trbuhu, tankom crijevu, debelom crijevu, rektumu ili anusu. U mane probavnog sustava ubrajamo:

Atrezija žučnih vodova je prirođena mana žučnih vodova . Iako su žučni vodovi smješteni izvan probavnog sustava, oni sudjeluju u probavi hrane te se zato ovdje spominju.

U većini nabrojenih mana dolazi do nepotpunog ili nepravilnog razvoj organa ili njegovog pozicioniranja što obično izaziva neprohodnost tog dijela probavnog sustava. Neprohodnost se može razviti u gotovo bilo kojem dijelu probavnog sustava, uključujući jednjak, crijeva, rektum ili anusu. Unutarnji ili vanjski mišići koji okružuju trbušnu šupljinu mogu oslabiti ili mogu nastati otvori i prolazi, na primjer u manama trbušne stijenke i kod hernije ošita. Ponekad se u crijevima nepotpuno razviju živci pa se razvijaju bolesti kao što je Hirschsprungova bolest.

Simptomi

Simptomi ovise o lokalizaciji i tipu prirođene mane. Dojenčad može imati simptome kao što su grčeviti bolovi u trbuhu, nadutost i / ili povraćanje. Mogu se pojaviti poteškoće hranjenja i nenapredovanje na tjelesnoj masi. Neka dojenčad ima žućkastu boju kože koja se naziva žutica.

Dijagnoza

  • Slikovne pretrage (rendgenske snimke i ultrazvučni pregledi)

Za dijagnosticiranje mana probavnog sustava obično je potrebna slikovna obrada. Ponekad se mane otkriju prije rođenja tijekom rutinskog prenatalnog ultrazvučnog pregleda. Nakon rođenja neke se mane dijagnosticiraju rendgenskim snimkama prsnog koša ili trbuha. Ultrazvučni pregled može se napraviti i nakon rođenja a omogućava prikaz mane kao i njenog točnog mjesta u trbušnoj šupljini.

U druga dijagnostička ispitivanja ubrajamo različite krvne pretrage i biopsiju. Tijekom biopsije se uzima dio tkiva koji se zatim mikroskopski pregleda.

Ostali dijagnostički testovi se provode ovisno o rezultatima dotadašnjih testova i simptoma.

Liječenje

  • Kirurško liječenje

Većina mana probavnog sustava liječi se kirurškim metodama. Neprohodnosti u probavnom sustavu obično se kirurški liječe. Otvori ili prolazi koji se nalaze u mišićima koje okružuju trbušnu šupljinu obično se moraju kirurški šiti.