Raspored cijepljenja u djetinjstvu

Autor: Michael J. Smith, MD, MSCE
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Većina liječnika slijedi raspored cijepljenja koji preporučuje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC - vidi CDC web site), koji započinje cjepivom protiv hepatitisa B u bolnici. (Vidi također Cijepljenje djece.)

Roditelji bi trebali pristati cijepiti djecu prema preporučenom rasporedu. Znatno kašnjenje cijepljenja dovodi djecu u opasnost od ozbiljnih bolesti koje bi se cijepljenjem mogle spriječiti.

Ako djeca propuste dozu cjepiva, roditelji bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o tome kako će nadoknaditi raspored. Nedostatak doze ne zahtijeva od djece da ponovno započnu ciklus cijepljenja.

Cijepljenje se ne mora odgoditi ako dijete ima blago povišenu temperaturu zbog infekcije, kao što je obična prehlada.

Neka se cjepiva preporučuju samo pod posebnim okolnostima - na primjer, samo kada djeca imaju povećani rizik razvoja bolesti koju cjepivo sprečava.

Tijekom posjeta liječniku može se dati više od jednog cjepiva, ali se nekoliko cjepiva često kombinira u jednoj injekciju. Na primjer, postoji cjepivo koje kombinira cjepivo protiv pertusisa, difterije, tetanusa, dječje paralize i Haemophilus influenzae tipa b u jednoj injekciji. Kombinirana cjepiva smanjuju potreban broj injekcija a da pritom ne smanjuju sigurnost ili učinkovitost cjepiva.

Rutinsko cijepljenja dojenčadi i djece

a Cjepivo protiv hepatitisa B: Ovo cjepivo se daje većini novorođenčadi prije nego što se otpuste iz bolnice. Druga se doza daje u dobi od 1 do 2 mjeseca, nakon čega slijedi treća doza u dobi od 6 do 18 mjeseci.

b Cjepivo protiv rotavirusa : Ovisno o upotrijebljenom cjepivu, daju se dvije ili tri doze cjepiva: u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca i 6 mjeseci ili u dobi od 2 mjeseca i 4 mjeseca.

c Cjepivo protiv Haemophilus influenzae tipa b (Hib): Ovisno o korištenom cjepivu, daju se tri ili četiri doze Hib cjepiva: u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca i 12 do 15 mjeseci ili u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci i 12 do 15 mjeseci.

d Cjepivo protiv dječje paralize (polio virusa): Daje se u četiri doze: u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 do 18 mjeseci i 4 do 6 godina.

e Cjepivo protiv difterije, tetanusa i acelularno cjepivo protiv pertusisa: Prije dobi od 7 godina, djeca dobivaju preparat difterije, tetanusa i acelularno cjepivo protiv pertusisa (DTaP). Daje se pet doza DTaP: u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 15 do 18 mjeseci i 4 do 6 godina.

Preporučuje se jedna doza adolescentskog preparata tetanusa, difterije i pertusisa (Tdap) u dobi od 11 do 12 godina.

f Cjepivo protiv pneumokoka: Daju se četiri doze cjepiva: u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci i 12 do 15 mjeseci.

g Cjepivo protiv meningokoka: Daju se dvije doze: u dobi od 11 do 12 godina i 16 godina (nisu prikazane u gornjem rasporedu).

h Cjepivo protiv gripe: Cjepivo protiv gripe treba dati svima, počevši od 6 mjeseci. Većina ljudi treba samo jednu dozu. Djeci dobi od 6 mjeseci do 8 godina potrebno je dati dvije doze cjepiva s razmakom od najmanje 4 tjedna ako prvi put primaju cjepivo protiv gripe.

i Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubele (MMR): Daju se dvije doze: u dobi od 12 do 15 mjeseci i 4 do 6 godina.

j Cjepivo protiv varičele: Daju se dvije doze: u dobi od 12 do 15 mjeseci i 4 do 6 godina.

k Cjepivo protiv hepatitisa A: Za trajnu zaštitu potrebne su dvije doze cjepiva protiv hepatitisa A. Prva se doza daje između dobi od 12 do 23 mjeseca, a druga doza se daje 6 do 18 mjeseci kasnije. Ako djeca starija od 23 mjeseca nisu cijepljena, mogu se cijepiti kako bi se zaštitili od hepatitisa A.

l Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV): Cjepivo protiv humanog papiloma virusa daje se adolescentima (djevojčicama i dječacima) u 2 ili 3 doze. Broj doza ovisi o starosti adolescenta kada se daje prva doza. Onima koji su primili prvu dozu u dobi od 9 do 14 godina daju se dvije doze, odvojene najmanje 5 mjeseci. Onima koji su primili prvu dozu u dobi od 15 ili više godina daju se 3 doze. Druga se doza daje najmanje 1 mjesec nakon prve doze, a treća doza daje se najmanje 5 mjeseci nakon prve doze. Rutinsko cijepljenje preporučuje se u dobi od 11 do 12 godina.

Važno je slijediti preporučeni raspored cijepljenja i na takav način pomoći zaštititi dojenčad i djecu od infekcija koje se mogu spriječiti. Raspored u nastavku temelji se na onom koji su preporučili Američka pedijatrijske akademije i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (vidi Immunization Schedules for Infants and Children). Raspored pokazuje koja su cjepiva potrebna, u kojoj dobi i koliko doza (označeno brojevima u simbolima).

Za mnoga cjepiva postoji niz prihvatljivih dobi. Djetetov liječnik može dati određene preporuke, koje mogu varirati ovisno o zdravstvenom stanju djeteta i drugim okolnostima. Često se koriste kombinirana cjepiva, tako da djeca primaju manje injekcija. Ako djeca nisu cijepljena prema rasporedu, preporučuju se nadoknadna cijepljenja, a roditelji se trebaju obratiti liječniku ili zdravstvenim djelatnicima kako bi saznali kako ih najbolje nadoknaditi. Roditelji trebaju prijaviti bilo kakve nuspojave nakon cijepljenja liječniku svog djeteta.

Za više informacija o ovom rasporedu, roditelji trebaju razgovarati s liječnikom ili posjetiti internetske stranice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti National Immunization Program.