Burzitis Ahilove tetive

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Burzitis Ahilove tetive je upala tekućinom ispunjene vrećice (bursa) koja se nalazi ili između kože stražnje strane pete i Ahilove tetive (naziva se stražnji burzitis Ahilove tetive) ili ispred vezivanja Ahilove tetive za petu kost. (naziva se prednji burzitis Ahilove tetive ili retromalleolarni burzitis).

  • Tipični simptomi uključuju oticanje, toplinu, bol i osjetljivu točku na stražnjoj strani pete.

  • Dijagnoza se temelji na simptomima, pregledu, a ponekad i rendgenskim snimkama.

  • Liječenje je usmjereno na ublažavanje upale i, ovisno o mjestu ahilove tetive bursitisa, eliminirajući pritisak na stražnjoj strani pete.

(Vidi također Pregled problema stopala.)

Ahilova tetiva je tetiva koja veže mišiće lista na petu. Burzitis je bolna upala burze (ravna, vrećica ispunjena tekućinom koja pruža jastuk i smanjuje trenje u područjima gdje se koža, mišići, tetive i ligamenti trljaju preko kostiju).

Stražnji burzitis Ahilove tetive javlja se uglavnom kod mladih žena, ali se može razviti kod muškaraca. Hodanje na način da više puta pritisne meko tkivo iza pete na tvrdu stražnju plohu cipele može uzrokovati ili pogoršati burzitis. Cipele koje se sužavaju prema unutra prema peti (kao što su cipele s visokom petom ili cipele) mogu uzrokovati ili pogoršati povećanje kosti na stražnjoj strani pete (zvano osteofit ili deformitet haglunda), što pridonosi posteriornom Ahilovom tetivnom burzitisu ,

Prednji burzitis Ahilove tetive (također nazvan Albertova bolest ili retromalleolarni burzitis) može biti uzrokovano bilo kojim stanjem koje dodatno opterećuje Ahilovu tetivu. Petne ozlijede (uzrokovane krutom ili ne odgovarajućom obućom) i bolesti ( kao što je reumatoidni artritis i giht) također ga mogu uzrokovati.

Simptomi

Simptomi ovise o uzroku i mjestu burzitisa.

Stražnji burzitis Ahilove tetive

Rani simptomi bursitisa mogu uključivati crvenilo, bol i toplinu na stražnjem dijelu pete. Kasnije se gornji sloj kože može istrošiti. Nakon nekoliko mjeseci, bursa, izgleda poput povišenog, crvenog ili mesnatog područja (kvržica) koja je osjetljiva i meka, polako se formira i postaje upaljena. Ako bursitis postane kroničan, burza može postati tvrda i postaje poput ožiljka.

Prednji burzitis Ahilove tetive

Kada se burza upali nakon ozljede ili gihta, simptomi se obično razvijaju naglo. Kada se burzitis razvije zbog drugih poremećaja, simptomi se postupno razvijaju. Bol, oteklina i toplina razvijaju se na stražnjem dijelu pete. Ljudi imaju poteškoća s hodanjem i nošenjem cipela. Na stražnjoj strani pete razvija se minimalno crvena, natečena i nježna točka. Kada se upala burza uveća, oteklina se širi postrance na obje strane pete.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Ponekad radiogrami

Dijagnoza oba poremećaja počinje pregledom.

Za stražnji burzitis Ahilove tetive doktori traže crveni ili mesnati čvorić.

Za prednji bruzitis Ahilove tetive doktori stišću prostor između tetive i pete kosti kako bi vidjeli da li uzrokuje bol. Radiogramine dijagnosticiraju burzitis tetive, ali liječnici mogu napraviti x-zrake kako bi isključili druge uzroke boli pete kao što je prijelom pete kosti ili oštećenje pete kosti uzrokovane reumatoidnim artritisom ili drugim upalnim artritisom.

Liječenje

  • Za oba poremećaja, tople ili hladne obloge, nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i injekcije kortikosteroidne / anestetičke mješavine

  • Za stražnji burzitis Ahilove tetive, promjena obuće i ponekad operacija

Za oba poremećaja hladni i topli oblozi mogu pomoći, lijekovi NSAR, injekcije mješavine kortikosteroida i anestetika u upaljenu burzu mogu smanjiti bol i upalu. Liječnik pazi da ne ubrizgava smjesu u tetive. Nakon ovog tretmana osoba se mora odmoriti.

Za stražnji burzitis Ahilove tetive cilj je liječenja smanjiti upalu i prilagoditi položaj stopala u cipeli kako bi se smanjio pritisak i kretanje na stražnjoj strani pete. Pjenasti gumeni jastučići mogu se staviti u cipelu kako bi se uklonio pritisak podizanjem pete. Stavljanje zaštitnog gel-obloga preko bolne burze ili istezanje stražnjeg dijela cipele i postavljanje obloge oko upaljene burze može pomoći. Cipela bez stražnjeg djelase može nositi dok se upala ne smanji. Ponekad posebnu cipelu, kao što je cipela za trčanje koja je namijenjena stabiliziranju potpetice u podnožju, uređaja postavljenih u cipelu (ortoze), ili oboje, mogu pomoći u kontroli nenormalnog pokreta stopala i pete što pridonosi iritaciji stražnje pete. Ostale cipele imaju podstavu koja smanjuje iritaciju stražnje pete i Ahilove tetive.

Ako ti tretmani nisu učinkoviti, dio kosti pete može biti potrebno kirurški ukloniti.