Infekcije ovojnice tetive u prstima

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Bakterijska infekcija može se razviti u ovojnici tetive koja okružuje tetive u dlanu i unutar prstiju.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Džepovi gnoja (apscesa) mogu se pojaviti oko tetive koji teče duž unutrašnjosti šake i prstiju. Te tetive su unutar rukava tkiva koje se naziva ovoj tetive. Obloga pomaže da se tetive klize glatko. Absces tetive tetive uzrokuje ozljeda koja prodire u jednu od nabora na dlanu prsta. Pus iz neobrađenog zločinac Također se može proširiti od vrha prsta do kraja omotača tetive. Oko tetive se formiraju infekcija i gnoj i brzo uništavaju tkivo. Klizni mehanizam tetive postaje oštećen, pa se prst jedva može pomicati.

Simptomi infekcije ovojnice tetive uključuju oticanje i bol prsta i osjetljivost nad ovojnicom tetive. Prst se osjeća bolje kad je savijen (savijen). Pomicanje prsta može uzrokovati jaku bol. Groznica je česta pojava.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Rendgenski zraci

  • kulture

Liječnici postavljaju dijagnozu infekcije ovojnice tetive na pregled. Oni čine radiograme za otkrivanje stranih tijela (kao što je fragment zuba, igla ili drugi predmet) koji mogu biti skriveni ispod kože.

Kako bi identificirali vrstu bakterije koja uzrokuje infekciju, liječnici uklanjaju uzorak gnoja iz apscesa i daju ga na analizu (Kultura) bakterija u laboratoriju.

Liječenje

  • Odvodnja gnoja

  • antibiotici

Osoba je primljena u bolnicu. Liječnici dreniraju gnoj kroz kirurški rez. Antibiotici se daju venom (intravenski).